پنجشنبه, ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | 2024-04-25
کد خبر: 66317 |
تاریخ انتشار : ۱۹ تیر ۱۴۰۲ - ۱:۱۲ |
ارسال به دوستان
پ

زنگ خطر در کشور با ظهور فقر خشن به صدا در آمد/ گزارش های با مهر محرمانه چه می گویند؟

در حالی‌که پیش از این تشدید فقر زمانی با واکنش‌های بسیاری همراه شده بود، حالا اقتصاددانان می‌گویند فقر خشن نیز بیش از گذشته گسترش یافته است.

اقتصادسنج | فقر و نابرابری در اقتصاد ایران به حدی گسترش یافته که شاهد رشد گزارش‌های پنهانی با مُهر محرمانه و غیرقابل انتشار هستیم.

در حالی که پیش از این شدت گرفتن فقر زمانی با واکنش‌های بسیاری همراه شده بود، حالا اقتصاددانان می‌گویند فقر خشن نیز بیش از گذشته شده است. علت چیست؟ نرخ بهره‌وری که به پایین‌ترین سطح خود در ۱۴ سال گذشته رسیده و همچنین نرخ بالای بیکاری.

آمارها از فقر متفاوت است؛ روزی یک کارشناس اقتصادی رقمی را برای آن بیان می‌کند و روزی دیگر یک نماینده مجلس. طی این سال‌ها هم متولی اصلی اعلام این شاخص یعنی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی سکوت کرده است. اخیرا البته معاون این وزارتخانه به این پرسش پاسخ داده بود: خط فقر توسط ۱۲ دستگاه رصد می‌شود و علت اعلام نشدن آن به صورت رسمی ابعاد سیاسی، اجتماعی و فرهنگی این پدیده است.

اما آخرین آمارها از فقر چه رقمی را برای این شاخص اعلام می‌کنند؟ چندی پیش یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نرخ فقر را ۳۰ میلیون تومان دانست. البته وحید محمودی- استاد اقتصاد دانشگاه تهران در گفتگویی که سال قبل با تجارت‌نیوز داشت، نرخ خط فقر یک خانوار دو نفره تهرانی را دو میلیون تومان بالاتر از رقم فوق عنوان کرده بود.

به‌تازگی نیز مرکز پژوهش‌های مجلس اعداد و ارقام مهمی از این شاخص منتشر کرده است. گزارش این مرکز خبر از این می‌دهد که نرخ خط فقر طی یک دهه از ۱۹ درصد به بیش از ۳۰ درصد افزایش یافته است، در واقع بیش از ۳۰ درصدِ جمعیت زیر خط فقر هستند.

چرا فقر خشن گسترش یافت؟

به دنبال تورم بالای اقتصاد ایران، کارشناسان هشدار داده بودند که دیگر فقر درآمدی به فقر زمانی تبدیل شده و طی سال‌های اخیر هم گسترش چشمگیری داشته است. اما منظور از فقر زمانی چیست؟ یعنی افراد به ناچار برای گذران زندگی خود به شغل‌های دوم و سوم روی می‌آورند و همین امر موجب می‌شود دیگر زمانی برای تفریح یا سرگرمی نداشته باشند. حالا حجت میرزایی در نشستی که اخیرا برگزار شده، به پدیده فقر خشن اشاره کرده که امروز دیگر گسترش چشمگیری داشته است.

وی با بیان اینکه در زمینه دسترسی به مسکن، تغذیه مناسب و آموزش شاهد فقر خشن هستیم، می‌گوید: «نرخ بهره‌وری به پایین‌ترین سطح ۱۴ سال گذشته رسیده و به همراه نرخ بالای بیکاری به فقر خشن دامن زده است.»

درآمد سرانه تهران در مقایسه با استان‌های دیگر   

میرزایی همچنین به وضعیت درآمد سرانه نیز اشاره کرده است. وی بر این باور است که ۸۵ درصد جمعیت کشور در استان‌هایی زندگی می‌کنند که درآمد سرانه‌شان ۵۰ درصد کمتر از تهران است و حدود ۴۰ درصد جمعیت کشور ساکن استان‌هایی هستند که نرخ بیکاری بلندمدت و پایدار بیشتر از ۱۵ درصد در دست‌کم یک دهه داشته‌اند. این وضعیت در استان‌هایی مانند کرمانشاه، لرستان، خوزستان و سیستان و بلوچستان به بیش از دو دهه می‌رسد و نرخ بیکاری در این استان‌ها به حدود دو برابر میانگین کشوری می‌رسد.

در شرایطی که کارشناسان بارها نسبت به گسترش فقر در کشور هشدار داده‌اند اما مسئولان و مقامات اقتصادی تنها به ارائه و سخن از برنامه‌هایی اکتفا کرده‌اند که در نهایت نتیجه مشخصی نیز به دنبال نداشته‌اند. پیامد این موضع‌گیری هم گسترش بحران‌های اجتماعی در سطح جامعه بوده است که امروز از مرز بحران نیز عبور کرده‌اند.

به اشتراک بگذارید:
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط اقتصادسنج در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید

    تعداد نظرات منتشر شده: 16
    1. نویسنده :ناشناس

      نوشتن وانتقاددیگرجوابگو نیست

    1. نویسنده :ناشناس

      حضرت امام فرمودند دنیا و آخرت شماراآبادخواهیم‌کرد،بدیهی است که دشمنان امام و خط امام باید دنیای ماراخراب کنند تابه آخرتمان هم شک کنیم و خط امام رانابودکنند.

      1. نویسنده :ناشناس

        تمام دشمنانتان فرضی هست.کشتین مارو با این دشمنان.از هر طرف اعتراض میکنیم میگین کار دشمنانه.

      1. نویسنده :ناشناس

        عراق از سال ۵۹ که به ایران حمله کرد جنگ بوده و ویرانی تو این چند سال که تقریبا ثبات داره . برید از نزدیک ببینید باور کنید پنج سال دیگه ایرانی راه نمیدین به کشورشون .ماشینی که اینجا ۴ میلیارد قیمت داره تو عراق ۸۰۰ میلیونه مگه اون از چین نمیاره مگه اونا سود نمیکنن . خاک برسرمان با این همه معادن این وضع سفرمونه جلو زنو بچمون همیشه خجالت زده ایم .

    1. نویسنده :ناشناس

      استادان دانشگاها کارشناسان اقتصادی هشدار میدهند ولی کو گوش شنوا مسولین فقط از پیشرفت حرف میزنند اونم با اعتماد به نفس

    1. نویسنده :ناشناس

      دارن انشالله جمع میشن

    1. نویسنده :ناشناس

      بدترین نوع فقر فقر پنهان میباشد که متاسفانه در حال حاضر در بعضی از خانواده های باحجب و حیا و بعضا متدین وجود دارد و در ۳و۴ سال اخیر نیز به اذعان خود مسولیین فقر اشکار و حساب شده در کشور بوجود امده که متاسفانه غیر قابل رفع و هر ماه و در مجموع هر سال در حال افزایش میباشد که کلیات این معضل نیاز به همت مسولیین تراز اول کشور و بعدا در لایه های میانی مسولیین باید فکری اساسی بکننند چون کشوری مثل ایران برازنده این جور زندگی نیست با این همه منابع روی زمین و زیرزمین دارد

    1. نویسنده :ناشناس

      سران مملکت کلاشونو بزارن بالاتر

    1. نویسنده :ناشناس

      متاسفانه کشور داره به سمت نابودی و قهقرا می ره وضعیت دانشگاه ها ، محیط زیست ، خشکسالی و فرونشست شهرها ،منابع طبیعی تاراج شده ، رانت وفساد در حداعلی، مهاجرت جوانان و سرمایه های این مرز و بوم و ………. ولی دلمون خوشه موشک و پهباد میسازیم ، !!!!

    1. نویسنده :ناشناس

      !!!!!!!!!؟؟؟؟؟؟؟؟؟

    1. نویسنده :ناشناس

      دست ازدزدی واختلاس پرهیزکنیددرکشورهیچ فقری بوجودنمیاد

    1. نویسنده :ناشناس

      با خوندن این مطلب گریم گرفت، ۲۶ سالمه و از شدت استرس و فشار اقتصادی انگار دست و پامو بستن و از ارتفاع پرتم کردن پایین، فقط منتظر لحظه برخورد و مرگم. دیگه انگیزه کار کردن ندارم ۷ ماهه مشتریا و دوستام زنگ میزن گوشیم هیچکدومو جواب ندادم.

      گریم گرفت چون کاری از دستم بر نمیاد، خسته شدم از ناتوانی، می‌خوام توانا بشم، اما تو زندانی به اسم ایران متولد شدیم.
      گریم گرفت چون تو بازی قدرت حق رو به …. میدم، اما این مردم هستن که تو بازی سیاستمداران میسوزن.
      گریم گرفت چون دنیا طوری ساخته شده که تا ابد درگیر جنگ بین نژاد خودمون باشیم.
      گریم گرفت چون ۱۰ ساله رویای اینو دارم که دنیایی بسازم که ماهیت اقتصادش صلح آمیز باشه، اما الان تو این وضعیتم، حساب بانکیم شده ۳۰هزار ت ولی میلی ندارم برم کار کنم، آنقدر ناامیدم که که مرگ رو به کار تو ایران ترجیه میدم. آنقدر ناامیدم که صبح تا شب با گیم و انیمه وقتمو پر میکنم چون دلم نمی‌خواد ذهنم به دنیای واقعی فکر کنه، از حقیقت زندگیم میترسم و دیگه دلم نمی‌خواد الکی خودمو فریب بدم که قراره آینده بهتر بشه. شکست رو قبول کردم و فقط منتظر مرگ موندم.

      سیاست و ماهیت پول علت همه جنگ های دنیاس، آرزو میکنم با کمک هوش مصنوعی ذات پول تغییر کنه و به سمت دنیای صلح آمیز و عادل و پیشرفته بریم.

      الگو های زندگیم به ترتیب افراد زیر بودن، وارن بافت، زاکربرگ، بیل گیتس ( من که هیچ گوهی نشدم ولی آرزو میکنم این افراد واقعا بتونن دنیا رو هوشمند کنم)

    1. نویسنده :ناشناس

      مسوولین دوره های قبل می‌گفتند که نباید فقیر در ایران باشد حالا می فهمیم که منظورشان چی بوده.این فقری که الآن در جامعه به وجود آمده همه فقیر هارا از بین میبره دیگر فقیری نخواهد بود.مسوولین خوشحال باشید که به آرزویتان رسیدید

    1. نویسنده :ناشناس

      ۸۰ میلیون نفر زیر ۳۰میلیون تومان درآمد دارن عموجان، خداروشکر عدل علوی برقراره

    1. نویسنده :ناشناس

      کشور داری بلد نیستن.تا ایران رو ب لجن نکشن ک نمیرن.خودشون ک خیلی سیرن.خبر از مردم ندارن.تو ایران یاد فیلم رابین هود میوفتی.ک چقد ب مردم ظلم میکردن و خودشون طلاهایی رو ک از مردم گرفته بودن رو میشمردن.حالا ایران همون جور شده.

    1. نویسنده :ناشناس

      با سلام فاصله طبقاتی تو کشور خیلی زیاد شده اقایان نمایندگان ومسولینی که ماهیانه ۱۰۰میلیون فقط قانونی میگیرند عیر از زدو بنداشون چجور میفهمن من کارگر یا کارمند با ماهی نهایت با ۱۰میلیون تومان بایک خانواده حداقل چهار نفره با اجاره خونه حداقل ۶تومانو مریضی و.. چجوری باید زندگی کنیم من خودم کارمندم بازنشسته الان نمیدونم قیمت گوشت کیلویی چند شده چون پولم نمیرسه اصلا به سمتش نرفتم واقعا از زندگی خسته شدیم فقط نفس میکشیم هیچ امیدی نداریم نه به اینده فرزندامون نه زندگی خودمون..