کاهش اثرات همهگیری کرونا بر اقتصاد جهان، سبب شد تا اقتصاد ایران در مسیر برگشت به حالت عادی قرار گیرد و بطور مشخص بخش خدمات در سال ۱۴۰۰ رشد چشمگیر ۶/۵ درصدی را به خود اختصاص داده است.
به گزارش «اقتصادسنج»، رشد اقتصادی ایران در سال 1401 تحت تاثیر عوامل مختلف خواهد بود. سیاستهای انقباضی بانکهای مرکزی منجر به کاهش تقاضا و قیمت جهانی فلزات پایه شده است. حذف ارز ترجیحی بر صنایع غذایی و بخش کشاورزی و قطعی برق و گاز بر بخش صنعت و خدمات اثرگذار خواهند بود.
بر اساس آخرین گزارش دفتر مطالعات اقتصادی؛ مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، چشمانداز بخشهای اقتصادی در سال 1401 به شرح زیر است:
کشاورزی: با توجه به عواملی از جمله میزان بارندگی و سیاستهای حمایتی دولت و ساختار توزیع نهادهها، انتظار میرود این بخش در سال جاری رشد 7/9 درصدی داشته باشد.
نفت: شاخص تولید رشته فعالیتهای صنعتی بورسی در سه ماهه اول 1401 رشد 2/9 درصدی داشته و انتظار میرود این رقم در این بخش در پایان سال برابر با 4/6 درصد باشد. از جمله تهدیدهای این بخش، قیمتگذاری دستوری و حذف ارز ترحیجی میباشد.
ساختمان: شواهد موجود از پروانههای ساختمانی صادره نشان دهنده رشد منفی سرمایهگذاری در این بخش در سال 1400 است. رشد این بخش در سال 1401 برابر با منفی 3/4 درصد پیشبینی میشود.
خدمات: با توجه به تداوم رشد مثبت در این بخش، انتظار میرود در سال 1401 شاهد رشد حدودا 3/6 درصدی باشیم.
رشد اقتصادی: به طور کلی رشد اقتصادی ایران در سال 1401 حدود 3/7% پیشبینی میشود که این رقم بدون احتساب نفت 3/9% خواهد بود. صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی نیز در آخرین گزارشهای خود رشد اقتصادی ایران در سال 2022 را به ترتیب 3 و 3/7 درصد تخمین زدهاند.