براساس گزارش اخیری که بانک مرکزی ارایه داد، مشخص شد که رشد پایه پولی که از آذر ماه سال قبل یک مسیر کاهشی را آغاز کرده بود، در مرداد ماه با افزایش 4 واحد درصدی به بالای 30 درصد رسیده است.
به گزارش «اقتصادسنج»، بر اساس گزارش اخیری که بانک مرکزی ارائه داد، مشخص شد که رشد پایه پولی که از آذر ماه سال قبل یک مسیر کاهشی را آغاز کرده بود، در مردادماه با افزایش 4 واحد درصدی به بالای 30 درصد رسیده است. این افزایش یک زنگ هشدار جهت قرارگرفتن متغیرهای کلیدی اقتصاد در مسیر «شارژ تورم» است.
به علاوه رشد نقدینگی در مردادماه با افزایش 3/ 0 واحد درصدی به 7/37 درصد رسید. اگرچه به نظر میرسد این میزان افزایش در یک ماه ناچیز است، اما 4 ماه متوالی است که رشد نقدینگی در کانال 37 درصد درجا میزند و این کانال مقاومت قوی را از خود نشان داده است.
علت رشد نقدینگی و پایه پولی چیست؟
در ماههای اخیر میزان مطالبات بانکها از بانک مرکزی و استقراض دولت از بانک مرکزی رشد کرده و این دو باعث چاپ پول بیشتر بانک مرکزی شده است. در نتیجه عدم تعادل در منابع و مصارف بانکها و بودجه بار دیگر فشار جدیدی را به منابع بانک مرکزی وارد کرده است.
میزان رشد نقدینگی در یک سال گذشته
آمارهای جدید بانک مرکزی رقم نقدینگی را در مردادماه 5402 هزار میلیارد تومان نشان میدهد که نسبت به ماه قبل رشد 9/ 2 درصدی و نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد 7/ 37 درصدی را نشان میدهد.
به علاوه، گزارش بانک مرکزی رقم پایه پولی در مردادماه را 672 هزار میلیارد تومان نشان میدهد که نسبت به تیرماه رشد 3 درصدی داشته است.
افزون بر این، رشد نقطه به نقطه پایه پولی نیز در مردادماه 3/ 30 درصد گزارش شده که افزایش 1/ 4 واحد درصدی را نسبت به رشد نقطهای تیرماه نشان میدهد. به بیان دیگر به نظر میرسد موتور چاپ پول دوباره روشن شده است که در صورت ادامه داشتن آن در ماههای بعد، اثر آن در رشد نقدینگی و تورم را خواهیم دید.
آمارهای جدید حاکی از تغییر مسیر رشد نقطهای نقدینگی و رشد نقطهای پایه پولی به یک مسیر جدید در جهت صعودی است.