جمعه, ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | 2024-05-10
کد خبر: 39883 |
تاریخ انتشار : ۱۶ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۸:۳۶ |
ارسال به دوستان
پ

مقاومت دلار در برابر بازارساز ادامه دارد/ پیش بینی قیمت در روز دوشنبه

بازار ارز با وجود تعطیلی ۳ روز گذشته، در التهاب اخبار نامساعد بین‌المللی و تلاش‌های بازارساز، امروز با روند نزولی محدودی باز شد. بازارساز در روزهای اخیر قد علم کرده و عرضه دلار را افزایش داده است.

اقتصادسنج | بازار ارز با وجود تعطیلی ۳ روز گذشته، در التهاب اخبار نامساعد بین‌المللی و تلاش‌های بازارساز، امروز با روند نزولی محدودی باز شد. بازارساز در روزهای اخیر قد علم کرده و عرضه دلار را افزایش داده است. اما با وجود سعی نهاد پولی کشور، قیمت دلار همچنان در محدوده مقاومتی ۴۰ هزار تومانی و در پله‌ دوم این کانال قرار دارد. به اعتقاد تحلیلگران بازار، کاهش محدود ۳۰۰ تومانی قیمت، روند نزولی قابل توجهی نیست.

از ناخدا خبری نیست

از دیدگاه تکنیکالیست‌ها، قیمت دلار در کانال ۴۰ هزار تومانی کف‌سازی کرده و روند‌ روزهای اخیر، استراحت دلار در کانال مذکور است. در این شرایط هر خبری از ایران در عرصه بین‌المللی، می‌تواند این روند را بر مدار صعود یا نزول قرار دهد.

بانک مرکزی در روزهای گذشته، بر راه‌اندازی مرکز مبادله ارز و طلا برای مدیریت مستقیم معاملات ارز آزاد، مانور داد و مقرر بود امروز این سامانه راه‌اندازی شود تا امکان خرید ارز در ۳۸ مورد، برای امور خدماتی و غیر بازرگانی را فراهم آورد.
شورای پول و اعتبار در جلسه ۱۱ بهمن ماه امسال، مصوبه قبلی خود در خصوص بازار متشکل معاملات ارزی را اصلاح و آن بازار را در سطح توسعه‌یافته‌ای به عنوان «مرکز مبادله ارز و طلای ایران» ارتقا‌ داد. اما در حال حاضر خبری از سامانه مذکور نیست و فعالان بازار معتقدند، بانک مرکزی این ‌بار هم سعی دارد با خبردرمانی مانع افزایش قیمت دلار شود.

از بازار ارز چه خبر؟

بازار ارز فعلا سردرگم است و صرافی‌ها قیمت را کمی کاهش داده‌اند. خرید و فروش به شکل محدودی در حال انجام است و معامله‌گران از ترس تکرار اقدامات انتظامی ماه‌های گذشته، با احتیاط برای مبادله پا پیش می‌گذارند. فعالان می‌گویند فعلا از سامانه ناخدا خبری نیست و کار اجرایی ندیده‌ایم.
از سوی دیگر تولید اورانیوم تا غنای ۶۰ درصد در سایت فردو که از ابتدای آذرماه سال جاری تولید آن به مرحله پایداری رسید، سیگنال مساعدی به بازارهای مالی ایران نمی‌دهد.

برخی بازیگران ارزی تهران، با اشاره به اختلاف نظر تهران و آژانس بر سر موضوع غنی‌سازی و نیز بیانیه چند کشور اروپایی معتقدند این امر ممکن است بر روند مذاکرات برجام تاثیر منفی بگذارد و به تبع آن احتمال افزایش قیمت دلار وجود دارد.

این در حالی است که برخی دیگر معتقدند بازارساز فعلا با هر ابزاری که در اختیار داشته باشد، مانع افزایش قیمت ارز خواهد شد.

تکرار تجربه‌های شکست‌خورده اقتصادی

در همین راستا فردین آقابزرگی کارشناس بازارهای مالی با انتقاد از رابطه معکوس قدرت پول ملی با متغیرهای تعیین‌کننده قیمت ارز گفت: «عرضه و تقاضا دست دولت است و ما اکنون در مولفه‌هایی نظیر نرخ تورم، نرخ رشد حجم نقدینگی، رشد اقتصادی و سایر مواردی که وضعیت اقتصادی کشور را ترسیم می‌کنند، با چالش مواجه هستیم.»

او با اشاره به تورم بالای ۵۰ درصدی در اقتصاد کشور خاطرنشان کرد: «در حال حاضر رشد اقتصادی در مدار صفر است و نرخ رشد حجم نقدینگی ۲۵ تا ۳۰ درصد است؛ این آمار به طور واضح نشان می‌دهد کانالی که ارزش پول ملی در آن قرار دارد نزولی است و احتمال صعود قیمت دلار زیاد است.»

این کارشناس بازارهای مالی درباره ادعای برخی مسئولان مبنی بر تثبیت نرخ ارز برای دو سال آینده یادآور شد: «ما این اقدام ناموفق را بارها تجربه کردیم و با وجودی که مسئولان به ویژه روسای بانک مرکزی از ناموفق بودن چنین طرح‌هایی آگاهی دارند، اما باز هم تجربه شکست خورده را تکرار می‌کنند.»

آقابزرگی یادآور شد: «روند صعودی نرخ ارزها در برابر ریال ادامه دارد و نرخ ارز واقعی را در خیابان و صرافی‌ها نمی‌توانیم ببینیم، بلکه در قیمت کالای وارداتی باید بررسی شود. کالاهای وارداتی نیز اکنون با دلار ۴۵ تا ۵۰ هزار تومان در حال معامله است.»

او تاکید کرد: « تا انتهای سال که روند رو به رشد تورم، حجم نقدینگی و ثابت بودن رشد اقتصادی کشور کماکان ادامه دارد دور از ذهن نیست که قیمت دلار  بر مدار افزایشی باشد.»

به اشتراک بگذارید:
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط اقتصادسنج در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید