یکشنبه, ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | 2024-05-19
کد خبر: 78087 |
تاریخ انتشار : ۱۶ مهر ۱۴۰۲ - ۱۳:۰۱ |
ارسال به دوستان
پ

آزادسازی دلارهای ایران در لوکزامبورگ یا جنگ در غزه؛ کدامیک بازار دلار را تکان می دهد؟

با تشدید مناقشات نظامی در منطقه، سطح ریسک‌های نگران‌کننده در بازار تهران افزایش یافت. نرخ دلار آزاد نیز پس از ۹۲ روز از سقف ۵۰هزار تومانی عبور کرد و به رقم ۵۰هزار و ۱۰۰تومان رسید. البته فعالان بازار معتقدند که آزاد‌سازی ۱.۷میلیارد دلاری دیروز می‌تواند قدرت بازارساز در کنترل نوسانات بازار ارز را افزایش دهد.

اقتصادسنج؛ با تشدید مناقشات نظامی در منطقه، سطح ریسک‌های نگران‌کننده در بازار تهران افزایش یافت. نرخ دلار آزاد نیز پس از ۹۲ روز از سقف ۵۰ هزار تومانی عبور کرد و به رقم ۵۰ هزار و ۱۰۰ تومان رسید. البته فعالان بازار معتقدند که آزاد‌سازی ۱.۷ میلیارد دلاری دیروز می‌تواند قدرت بازارساز در کنترل نوسانات بازار ارز را افزایش دهد.

نرخ شاخص ارزی در معاملات بازار غیررسمی روز گذشته سقف مقاومت ۳ ماهه خود را شکست و در کانال ۵۰ هزار تومانی معامله شد. در حالی که از ۱۷ تیر ماه نرخ دلار آزاد زیر سقف ۵۰ هزار تومانی معامله می‌شد، در بازار روز شنبه روند افزایشی جدیدی در نرخ این ارز آغاز شد و هر برگ از این اسکناس آمریکایی در پله‌های نخست کانال ۵۰ هزار تومانی به فروش رسید.

تحلیلگران بر این باورند که تشدید مناقشات نظامی در نوار غزه عامل مهمی در جهت تغییر مسیر دلار تهران است. چرا که همواره با انتشار سیگنال‌های نگران‌کننده نسبت به موضوعات این‌چنینی، انتظارات تورمی افراد تحت تاثیر قرار گرفته و با رشد تقاضا در بازار، نرخ نیز رشد می‌کند. بر این اساس نرخ هر برگ از این اسکناس آمریکایی در واپسین معاملات نقدی روز گذشته با حدود ۳۷۰ تومان رشد نسبت به نرخ روز‌های پایانی هفته گذشته به رقم ۵۰ هزار و ۱۰۰ تومان رسید. در این میان نرخ سکه طلا نیز در بازار روز شنبه به رشد قیمت دلار واکنش جدی نشان داد. هر قطعه سکه طلا طرح جدید در عصر روز گذشته ۶۲۰ هزار تومان گران‌تر از نرخ روز پنج‌شنبه در رقم ۲۷ میلیون و ۹۵۰ هزار تومان معامله شد.

 عبور دلار از مرز ۳ ماهه

پس از بالاگرفتن آتش جنگ در نوار غزه نرخ دلار آزاد نیز از کریدور ۳ ماهه خود خارج شد. از روز‌های میانی تیر ماه به سبب انتشار سیگنال‌های مثبت در رابطه با گشایش‌های اقتصادی و بهبود روابط خارجی، نرخ دلار آزاد در سطوح قیمتی کانال‌های ۴۸ و ۴۹ هزار تومانی محدود شد و نوسان چشمگیری از خود به جا نگذاشت. البته بهبود سطح ذخایر ارزی بانک مرکزی نیز در آرامش تابستانه بازار ارز بی‌تاثیر نبود. با افزایش میزان تولید و فروش نفت در ماه‌های اخیر و همچنین آزاد‌سازی دارایی‌های بلوکه شده ارزی در کره‌جنوبی و عراق دست بازار‌ساز جهت کنترل نوسانات ارزی بازتر شد و در نتیجه اندک نوسانات افزایشی دلار در تابستان ۱۴۰۲ نیز بی‌نتیجه ماند. اما در بازار روز شنبه قدرت انتظارات افزایشی بیش از پیش بود. فعالان بازار با مطرح کردن ریسک‌های نظامی حول محور مناقشات نوار غزه اقدام به نرخ‌دهی در سطوح قیمتی بالاتر کردند. این رشد قیمت در ساعات ابتدایی بازار منجر به عبور نرخ دلار آزاد از مرز ۵۰ هزار تومانی شد. در ادامه نرخ این ارز به پله‌های دوم و سوم کانال مذکور نیز رسید. اما در واپسین معاملات نقدی دیروز هر برگ دلار ۳۷۰تومان گران‌تر از نرخ روز پنج‌شنبه در رقم ۵۰ هزار و ۱۰۰ تومان معامله شد.

آزادسازی دلارهای لوکزامبورگ

از جمله دیگر اخبار مهم برای بازار ارز در روز گذشته می‌توان به آزادسازی جدید دلاری نیز اشاره کرد. طبق اعلام روابط عمومی بانک مرکزی با صدور رای دیوان عالی کشور لوکزامبورگ، موانع قضایی جهت دسترسی به معادل یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار از دارایی‌های ارزی بانک مرکزی جمهوری اسلامی در این کشور برطرف شد. براساس این اطلاعیه: «اموال و دارایی ارزی بانک مرکزی کشورمان نزد موسسه «کلیر استریم» لوکزامبورگ در سال ۲۰۲۰ با شکایت برخی اتباع آمریکایی توقیف شده بود که با اعتراض و پیگیری‌های حقوقی بانک مرکزی کشورمان در نهایت طی چند روز گذشته (۶مهر ۱۴۰۲) دیوان عالی کشور لوکزامبورگ اعتراض و دلایل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران را مورد پذیرش قرار داد و رای قبلی دادگاه را نقض کرد.» حال باید دید بانک مرکزی با توجه به گشایش ارزی جدید به رشد نرخ ارز در بازار غیررسمی چه واکنشی نشان خواهد داد و قیمت دلار مجددا به زیر مرز ۵۰ بازخواهد گشت یا خیر؟

به اشتراک بگذارید:
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط اقتصادسنج در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید