اخذ مالیات از خانههای خالی یکی از منابع درآمدی دولت است؛ اما تاکنون عایدی چشمگیری در پی نداشته و شناسایی این خانهها همچنان با چالشهایی مواجه است.
اقتصادسنج| اخذ مالیات از خانههای خالی یکی از منابع درآمدی دولت است؛ اما تاکنون عایدی چشمگیری در پی نداشته و شناسایی این خانهها همچنان با چالشهایی مواجه است.
بر اساس قانون مالیات خانههای خالی، اگر واحد مسکونی در شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر بیش از ۱۲۰ روز خالی از سکنه باشد، مشمول مالیات میشود و به ازای هر ماه بیش از زمان مذکور، ماهانه مشمول مالیاتی بر مبنای مالیات بر درآمد اجاره به شرح ضرایب سال اول معادل شش برابر مالیات متعلقه، سال دوم معادل ۱۲ برابر مالیات متعلقه و سال سوم به بعد معادل ۱۸ برابر مالیات متعلقه خواهد شد.
وظیفه شناسایی خانههای خالی بر عهده وزارت راه و شهرسازی از طریق سامانه املاک و اسکان گذاشته شده است که این وزارتخانه با راهاندازی سامانه املاک و اسکان نسبت به ثبت اطلاعات سکونتی افراد اقدام کرد و کسانی که در مهلت تعیین شده نتوانستند این اطلاعات را ثبت کنند، خانه آنها به عنوان خاله خالی به سازمان امور مالیاتی از سوی وزارت راه و شهرسازی معرفی شد.
به طور کلی در فاز نخست حدود ۵۱۵ هزار واحد خالی شناسایی شده بود که تعداد آن بعد از اصلاح و پالایش کمتر شد؛ در این راستا بر اساس اطلاعات سال ۱۴۰۰ است، حدود ۶۳ هزار خانه خالی شناسایی و برای مالکین این خانهها برگه مطالبات مالیاتی صادر شده است. با این حال آمارها حاکی از آن است که دولت در سه ماه نخست سال جاری فقط یک میلیارد و ۴۸۹ میلیون تومان مالیات از محل خانههای خالی کسب کرده است. این درحالی است که آن طور که دولت در قانون بودجه سال جاری پیشبینی کرده، قرار است از خانههای مسکونی خالی از سکنه ۲۰۰۰ میلیارد تومان مالیات اخذ کند.