سامانه بانوکِل برای کاربران امکانِ یادگیری و خواندن خط بریل و همچنین دسترسی به حجم عظیمی از محتوای دیجیتال نظیر کتابها و بازیها را فراهم میکند.
در برنامهریزی یک رویداد بزرگ امکان دسترسی همگانی مهم است و جام جهانی نیز از این قاعده مستثنی نیست. استارتاپی در قطر به نام بانوکِل بناست محتوای دیجیتال این مسابقات را در دسترس هواداران نابینا بگذارد. بازیهای رایانهای برای کاربرانِ دچار ضعف یا عدم بینایی چالش خود را دارد اما یک ابزار جدید، امکان بازی و بهرهبرداری از محتوای دیجیتال را برای برخی از آنها متحول کرده است.
به گزارش «اقتصادسنج»، سامانهٔ بانوکِل محصول خلاقیت دو دانشجوی مهندسی در پارک علم و فناوری قطر است و ابداعش مرهون یک اتفاق بوده است. دست عبدالرزاق در تصادفی شکست و او راهی مرکز نیازهای ویژه شد، و آنجا بود که این ایده به ذهنش خطور کرد.
او خود دراینباره میگوید: «از همانجا ارتباط ما با نابینایان بیشتر شد. از خودمان پرسیدیم چطور از فناوری استفاده میکنند؟ آیا اینستاگرام و واتساپ دارند؟ دسترسیشان به منابع درسی چطور است؟ بعد همهٔ مشکلاتشان را بررسی کردیم، از دسترسی به محتوای دیجیتال تا پیدا کردن داوطلبی که آن را برایشان قابل خواندن کند.»
سامانه ای برای دسترسی به محتوای دیجیتال
سامانه بانوکل قطر برای نابینایان، برای کاربران امکانِ یادگیری و خواندن خط بریل و همچنین دسترسی به حجم عظیمی از محتوای دیجیتال نظیر کتابها و بازیها را فراهم میکند.
طراحان این سامانه میگویند تا پیش از این فناوری بریل بسیار گران و کُند و نامطمئن بوده و همین امر شکاف میان نابینایان و دیگران را بیشتر میکرده است. ساخت بانوکِل چالشهایی هم داشته، از جمله تولید محصولِ تازه در دوران همهگیری.
اما وقتی مسئولان برگزاری جام جهانی قطر از این طراحان خواستند تا اطلاعات دیجیتال بازیها را در دسترس نابینایان قرار دهند انگیزه و اعتمادبهنفس آنها دوچندان شد. احمد که خود مدرس خط بریل و یکی از کاربران بانوکل است پیشبینی میکند که این وسیله میتواند به ابزار روزانه یک نابینا بدل شود.
او معتقد است پیشرفت فناوری مشکل دسترسی نابینایان به محتوای دیجیتال را به مرور از میان خواهد برد. یکی از کسانی که درک درستی از معنای موفقیت در کارآفرینی دارد حیفا العبدالله، مدیر نوآوری پارک علم و فناوری قطر است.
او دربارهٔ ویژگی زیرساخت اصولی برای استارتاپها و سرمایهگذاری در فناوری میگوید: «نکتهٔ مهم ایجاد فضا برای اجتماع این کار است، یعنی آوردن افراد و ایجاد ارتباطات لازم برای استارتاپها و وصل کردن آنها به سرمایهگذار و راهنما و فرصتهای بازار.
اگر بیرون از قطر هم فرصتهایی باشد با برنامههای تازه امکان بهرهبرداری از آنها را برایشان فراهم میکنیم.»
حیفا میگوید که این کانون در مراحل مختلف به کارآفرینان کمک میکند و میافزاید: «مرحلهٔ اول شکلگیری ایده است که در آن به استارتاپهای تازهکار شیوهٔ یافتن ایدههای موفق و ایجاد الگوی کسبوکار را آموزش میدهیم.
در مرحلهٔ بعد با برنامهٔ اِلِوِیت کمکشان میکنیم که رشد کنند. بعد از این خودشان میبینند که آیا ایدهشان بیرون از قطر مشتری دارد و آیا میتوانند به دنبال بازارهای دیگر بروند یا نه.» بهنظر او که مدتهای مدید در کار نوآوری بوده و با استارتاپهای زیادی همکاری داشته عنصر کلیدی نه تمرکز بر ایده بلکه فراهم کردن تیم درست برای هر کار است.
او دراین باره میگوید: «مسیر سختی است. و اگر همکارانتان در کنارتان باشند احتمال موفقیت بیشتر است. و اینکه در بسیاری از استارتاپها شاهد بودهام که رفتن مسیر به تنهایی آسان نیست، پس شریک پیدا کنید.»
مسابقهٔ زندهٔ تلویزیونی برای تقویت روحیه علم و کارآفرینی
پارک علم و فناوری قطر یک برنامهٔ تلویزیونی سرگرمکننده و آموزشی به نام ستارگان دانش دارد که در آن مبتکران و کارآفرینان با هم رقابت میکنند.
هدف برنامهٔ ستارگان دانش ایجاد علاقه به علم و نوآوری است، اما گذشته از این باعث تقویت روحیهٔ کارآفرینی نیز میشود، روحیهای که بسیار بیشتر از ۱۲ هفتهٔ این مسابقه دوام میآورد. خالد ابوجسوم در سال ۲۰۱۲ در برنامهٔ ستارگان دانش شرکت کرد و بعد از ۱۲ هفته رقابت برندهٔ این مسابقه شد.
او که یک روبات آشپز ابداع کرده این برنامه را فرصتی منحصربهفرد میداند و میگوید: «سیرِ فشردهای بود که مرا وارد چرخهٔ تولید محصول کرد؛ از تأیید طرح اولیه تا مهندسی و طراحی، و در نهایت بازاریابی و سنجشِ ارزش تجاری محصول.» خالد معتقد است که ابداعش کوششی برای حل یک مسئلهٔ جهانی بوده و میگوید: «مسئلهٔ تهیهٔ غذای باکیفیت یک مسئلهٔ جهانی است که باید بهوسیلهٔ فناوری و دانش روباتیک برایش راهحلی یافت.»
ماجد لبادیدی نیز شرکتکنندهٔ سومین فصل مسابقهٔ ستارگان دانش بود. او حالا مدیر یک شرکت تولید پادکست عربی به نام روای کتب است و تا کنون تعدادی کسبوکار راهاندازی کرده است و امروز تجاربش را با شرکتکنندگان تازهٔ این مسابقه در میان میگذارد.
ماجد معتقد است که دشوارترین بخش کارآفرینی حفظ انگیزهٔ شخصی است و میافزاید: «در این کار امروز فوقالعاده است و فردا بمب از آسمان میبارد. باید منتظر بود که سرمایهگذار زنگ بزند و مشتری پیغام بدهد. هیچ چیزی ثابت نیست.
پس باید همواره انظباط را حفظ کرد. و حفظ اشتیاق برای داشتههایتان بسیار سخت است، اما بالاخره کارها روی غلتک میافتد. من یاد گرفتهام که باید صبور بود. باید نظم داشت تا کارها نتیجه بدهد.»