در این مقاله به بررسی مهمترین بیماریهای چشمی کودکان اشاره کرده ایم که هر والدینی برای پیشگیری مناسب از آنها، به وجود آنها باید آگاه باشد.
این اختلالات شامل بیماری هایی است که باعث کاهش بینایی می شود، از جمله بیماری های چشمی، نزدیک بینی، گلوکوم، افزایش فشار خون در کودکان، آسیب چشم سرطان چشم، رتینوپاتی دیابتی و بیماری های عصبی و عروقی مغزی. می توان گفت شایع ترین بیماری های چشمی در کودکان گلوکوم مادرزادی، حنجره و انسداد اشکی است. هر یک از این بیماریها ها به طور جداگانه در زیر توضیح داده شده است.
انواع بیماری های شایع چشم در کودکان
در زیر به انواع بیماری های چشمی در کودکان و روش های درمان آن ها پرداخته ایم.
۱- انسداد مجرای اشکی (پیفوریا)
اگر مجرای اشک از چشم به بینی مسدود شود، کودک ممکن است دچار اپی فوری یا اشک ریزش شدید شود. این به این دلیل است که اشک در طی فرآیند بلع به طور مداوم تولید و دفع می شود، وقتی مجرای اشک مسدود می شود، اشک نمی تواند از گلو جاری شود و در عوض از کنار چشمان بیرون می ریزد. در بیشتر موارد، انسداد مجرای اشک از بین می رود. اکثر انسدادهای مجاری اشکی در کودکان تا سن یک سالگی برطرف می شود. با این حال، اگر تا پایان 12 ماهگی این اتفاق نیفتد، یا اگر کودک عفونتهای مکرر داشته باشد، ممکن است جراحی جزئی لازم باشد.
در برخی موارد، چشمپزشک شما ممکن است از شما بخواهد که از تکنیکهای ماساژ ویژه برای تسکین تورم مجرای اشک پایینی که بینی کودکتان را میپوشاند، استفاده کنید. یک چشم پزشک نحوه صحیح انجام این ماساژ را به شما آموزش می دهد. آبریزش چشم تنها دلیل احتمالی مسدود شدن مجاری اشکی نیست؛ بنابراین، اگر این مشکل، است، بهتر است چشم خود را توسط پزشک معاینه کنید.
2- تنبلی چشمی (آمبلوپی)
يكي ديگر از بيماريهاي شایع چشم در كودكان تنبلی چشم يا انحراف چشم است كه در طي رشد و نمو مغز آنها ايجاد مي شود. به دلیل این اختلال ساختار چشم کودک عادی می شود، اما بینایی او کاهش می یابد. رشد چشم کودک تا سن نه سالگی ادامه دارد و اگر قبل از این سن تصویر واضحی از محیط اطراف به دست نیاورد، مشکلاتی در رشد چشم ایجاد می شود. در سنین پایین تر و قبل از رسیدن به سن 9 سالگی، احتمال درمان این مشکل بیشتر و سریعتر است.
در واقع، آمبلوپی یا تنبلی چشم زمانی اتفاق میافتد که یکی چشم کدر میشود و نمیتواند تصویری را به وضوح چشم دیگر ببیند. علل شایع تنبلی چشم عبارتند از انحراف چشم، خطای انکسار نور (تضاد) در چشم تمرکز، ضعیف، پتوز (پتوز پلک فوقانی) و آب مروارید (کدر شدن یا تیرگی در عدسی چشم)
اگر تنبلی چشم درمان نشود، می میتواند منجر به از دست دادن بینایی شود. تنبلی چشم اغلب با روش هایی مانند چسب های چشم یا لنزهای تماسی درمان می شود. اگر درمان از سنین پایین شروع شود، امکان بهبود وضعیت وجود دارد.
3- گلوکوم مادرزادی
گلوکوم، یکی بیماری شایع چشمی در کودکان است یک بیماری بسیار نادر اما بسیار مهم است. بیش از 80 درصد موارد گلوکوم یا گلوکوم مادرزادی در سال اول زندگی تشخیص داده می شوند.
علائم گلوکوم عبارتند از:
- خارش در چشم
- ترس از نور
- افزایش فشار چشم، طبق اندازه گیری پزشک که می تواند باعث کدر شدن یا کدر شدن قرنیه شود.
اگر گلوکوم در کودکان قبل از رسیدن به سن سه سالگی تشخیص داده شود، چشم ها بزرگتر می شوند، تنها درمان در این مورد جراحی است.
بیماری های چشمی در کودکان چیست؟
نزدیک بینی، دوربینی، آستیگماتیسم، عیوب انکساری، سستی چشم، اختلالات حرکت چشم یا استرابیسم و اختلالات حرکتی چشم از بیماری ها و اختلالات شایع چشم در کودکان هستند.
والدین و سرپرستان کودکان باید سلامت چشم و بینایی و مراقبتهای های پزشکی را جدیت بگیرند. این به دلیل اهمیت دیدگاه است که پیامدهای مهمی در کوتاه مدت و بلند مدت دارد. بنابراین، معاینات مرتبط به چشم و بینایی باید به طور منظم هر از گاهی انجام شود. این معاینات باید در 1، 3، 1/2 و 5 سالگی انجام شود، و خدمات بینایی سالانه توصیه می شود. در کدام از حالت هایی که به آنها اشاره شد ممکن است که کودک شما نیاز به عینک داشته باشد. از آنجا که خرید عینک برای آنها می تواند پروسه ای سخت برای والدین باشد در مقاله ای جداگانه با عنوان نکات خرید عینک برا کودکان تلاش کردیم کار شما را برای انتخاب عینک مناسب کودکان یاری کنیم.
مشکلات بینایی در کودکان چه ویژگی هایی دارد؟
علائم مشکلات بینایی در کودکان عبارتند از:
- مالش مداوم چشم ها
- وضعیت غیرعادی چشم و چروکیدگی
- پوشاندن یک چشم هنگام تماشای تلویزیون یا نگاه کردن به اشیاء دور
- نزدیک کردن اشیاء و کتاب ها به چشمک ها در حین مطالعه
- سردرد، سرگیجه بعد از تماشای تلویزیون حالت تهوع پس از مطالعه یا تماشای تلویزیون
علائمی که باید مراقب آنها باشیم اگر مشکوک هستید که کودک شما ممکن است یک بیماری چشمی شایع داشته باشد، حتماً آزمایش کنید. اگر کودک شما هر یک از علائم زیر را تجربه کرد، باید به چشم پزشک مراجعه کنید:
- یک یا هر دو مردمک غیر طبیعی یا سفید؛ به نظر می رسد. این مشکل را می توان در عکس کودک مشاهده کرد.
- وجود ترشحات مداوم از چشم کودک.
- ممکن است یکی از این چشم ها چرخیده و منحرف شده باشد یا اینکه چشم به خوبی حرکت نکند.
- بسیار حساسیت به نور یا گرما.
- سر نوزاد همیشه به یک طرف کج یا چرخیده است.
- کودک نزدیک تلویزیون می نشینند یا کتاب یا پازل نزدیک چشم خود دارند.
- چشم های کودک تفاوت است. به عنوان مثال، یکی چشم بزرگتر از دیگری است.
توصیه می شود همه نوزادان و کودکانی که دارای شرایط زیر هستند معاینه چشم های خود را انجام دهند:
- (استرابیسم)
- تنبلی چشم (آمبلوپی)
- آمبلیوپی
- زایمان زودرس (متولدین در هفته 30 بارداری)
- تأخیر رشد کودک
چشم معاینه شده بین دو تا سه سالگی و نیم سن دارد. در این سن، کودک برای انجام دقیق ترین تست های بینایی به اندازه کافی بزرگ است و همچنین برای تشخیص زودهنگام هرگونه مشکل بینایی ایده آل است.