بررسی وضعیت بازار مسکن در روزهای پایان سال حاکی از حاکمیت شرایط تورمی در بازار است اما خرید و فروش مسکن در این روزهای پایانی به سال بعد موکول می شود.
اقتصادسنج؛ بررسی وضعیت بازار مسکن در روزهای پایان سال حاکی از حاکمیت شرایط تورمی در بازار است اما خرید و فروش مسکن در این روزهای پایانی به سال بعد موکول می شود.
در حالی که جهت تغییرات و همینطور دامنه نوسان قیمت مسکن در ماههای سپری شده از ابتدای امسال تا پایان پاییز متغیر بود، بازار مسکن با ورود به زمستان یکباره و به نوعی در حالی که انتظاری برای جهش قیمت وجود نداشت، در مواجهه با تورم ارزی دچار تغییرات تورمی مثبت آن هم با شیب نسبتا زیاد شد. اگرچه هنوز آمارهای رسمی از وضعیت معاملات و تورم مسکن شهر تهران در سه ماهه زمستان منتشر نشده است، اما برآورد فعالان بازار و رصد قیمتهای پیشنهادی نشاندهنده حاکمیت شرایط تورمی در این بازار بوده و تبعات آن نیز در آخرین روزهای سال جاری به شکل تعلیق معاملات مسکن مشهود شده است.
واسطههای ملکی فعال در اغلب مناطق تهران میگویند خرید و فروشها ظرف دو سه روز اخیر به حداقل رسیده و در برخی نواحی پایتخت به کلی معاملهای ثبت نمیشود. آنها میگویند این فروشندهها هستند که میخواهند جانب احتیاط را رعایت کنند و ترجیح میدهند معامله قطعی را به سال آینده و پس از اتمام تعطیلات نوروزی موکول کنند. آنها میدانند ممکن است این تامل به ضررشان تمام شود و به واسطه افت نرخ دلار، قیمتهای پیشنهادی حبابی نیز با تغییرات کاهشی همراه شود.
اما در عین حال نگرانی آنها از اینکه مبادا باز هم بازار ارز ناآرام شود و به دنبال آن قیمت مسکن افزایش پیدا کند، قدری بیشتر است. این رفتار فروشندهها در بازاری که سطح قیمت پیشنهادی املاک در آن بسیار بالاتر از ارزش واقعی است، نشان میدهد مطالبه اصلی طرفین معاملات مسکن در تهران و در نگاه کلانتر در کل کشور «ثبات» است.
روشن است که تنها سوداگران هستند که از التهاب ملکی منتفع میشوند و معاملهگران مصرفی و سرمایهای بازار مسکن تمایلی به ملتهب شدن بازار مسکن ندارند؛ کمااینکه در هنگامه مواج شدن سطح قیمتها، معاملات مسکن عملا قفل میشود و به حداقل میرسد.
دنیای اقتصاد/