کمبود خواب یکی از دلایل ناراحتی و ایجاد بسیاری از انواع بیماریها است. کمبود خواب یا بدخوابی ممکن است به دلایل گوناگونی به وجود بیاید، ولی چیزی که مسلم است، این است که عوارض بی خوابی بر مغز، به علت کمبود خواب مربوط نیست و تاثیر خود را اعمال میکند.
اقتصادسنج| کمبود خواب یکی از دلایل ناراحتی و ایجاد بسیاری از انواع بیماریها است. کمبود خواب یا بدخوابی ممکن است به دلایل گوناگونی به وجود بیاید، ولی چیزی که مسلم است، این است که عوارض بی خوابی بر مغز، به علت کمبود خواب مربوط نیست و تاثیر خود را اعمال میکند.
کمبود خواب، بی خوابی یا بدخوابی احساس داشتن خواب ناکافی یا بیکیفیت است که برای تشخیص آن باید این علائم حداقل در هر هفته، سه شب به مدت یک یا چند ماه وجود داشته باشد تا بتوان به آن بهعنوان یک مسئله نگاه کرد و به دنبال درمان آن بود.
معیارهای تشخیص بیخوابی شامل موارد زیر است:
_ مشکل در به خواب رفتن
_ حفظ خواب
_ بیدار شدن
_ ناتوانی در بازگشت به خواب
اختلال در خواب مثل اضطراب است که یک شرایط روانی برای فرد ایجاد میکند و نیاز به درمان دارد تا آسیبی به بدن و مخصوصا به مغز وارد نکند.
علت کمبود خواب
مهمترین علت کمبود خواب شامل موارد زیر است:
_ افزایش سن
_ جنسیت (در زنان بیشتر رخ میدهد)
_ داشتن سابقه افسردگی
_ شیفت کاری
_ سفر با هواپیما (آب به آب شدن) یا دیگر اختلالات خواب و بیداری
_ اضطراب و نگرانی بیش از حد
_ استرس
_ غم
_ هیجان شدید
_ استفاده از نیکوتین، کافئین، الکل یا انواع دیگر محرکها قبل از خواب
_ بعضی داروها یا مواد غیر قانونی
_ خوردن غذا قبل از خواب
_ قطع دارو یا مصرف داروی جدید
_ قرار داشتن در معرض نور
_ خوابیدن زیاد در روز
_ تیروئید پرکار
_ بیماریهای مختل کننده تنفس
_ آرتروز یا سایر بیماریهای مزمن
_ سوزش سردل یا بیماریهای گوارشی
_ سکته مغزی
_ سندروم پای بیقرار
_ یائسگی
کم خوابی باعث چه بیماری هایی میشود ؟
خواب مثل یکی از ویتامینهای بسیار ضروری بدن همچون ویتامین C است. همانگونه که ویتامین C در بدن ذخیره نمیشود و شما باید هر روز آن را مصرف کنید تا سالم بمانید، برای خواب هم شما باید هر روز به مقدار کافی خواب دریافت کنید تا بدنی سالم داشته باشید. کم خوابی در بدن باعث چه بیماری هایی میشود؟!
طبق بررسی که پزشکان در نقاط و کشورهای مختلف دنیا انجام دادهاند، کمبود خواب میتواند باعث بروز مشکلات زیادی از جمله موارد زیر شود:
_ عدم تمرکز
_ کمبود حافظه
تاثیر خواب بر لاغری عامل مهمی است و در صورت نداشتن خواب کافی سبب ایجاد اشتهای کاذب و پرخوری و افزایش وزن و در نتیجه دچار شدن به دیابت نوع دو
ایجاد ناراحتیهای قلبی و سکته مغزی
پرفشاری خون
اختلالات خلقی
بسیاری از محققین کمبود خواب یا بدخوابی را با سطح ملاتونین بدن در ارتباط میدانند؛ بهخصوص در کسانی که ساعت خواب آنها منظم نیست و نمیتوانند آن را تنظیم کنند؛ اما همه با این مسئله روبهرو نیستند.
عوارض کمبود خواب در کودکان
اختلال خواب یا کمبود خواب تنها مختص به بزرگسالان نیست و این روزها بسیاری از کودکان نیز با اختلال خواب دست و پنجه نرم میکنند. عوارض کمبود خواب در کودکان زیاد است و این عارضه میتواند موجب مشکلات زیادی برای آنها از جمله اختلال در رشد، کاهش سطح ایمنی و عدم تمرکز و کمبود حافظه شود. از اینرو مهم است که به نحوه خواب، محل خواب و ساعت خواب کودکان دقت کافی بشود. نوع تغذیه در به خواب رفتن کودکان نیز موثر است. باید توجه داشت که از ۲ الی ۳ ساعت قبل از خواب کودکان مواد محرک، چربیها و انرژیزاها را دریافت نکنند؛ همچنین خوردن شکلات زیاد، انواع فست فودها، تنقلات متنوع که دارای نگهدارنده هستند و آجیل، میتواند در بی خوابی کودکان موثر باشد.
عوارض بی خوابی بر مغز
طبق تحقیقات مختلفی که انجام شده است، بی خوابی باعث پیری زودرس مغز میشود. بی خوابی و کمبود خواب باعث میشود تا مغز برای ترمیم و جبران آسیبهای ناشی از بی خوابی بعضی از سیناپسهای خود را نابود کند. مطالعات نشان میدهد کمخوابی مستمر، باعث پیری زودرس مغز در بخشهای جلویی، گیجگاهی و جداری میشود.
بدخوابی و بی خوابی میتواند نقش مهمی در قدرت تفکر و یادگیری شما داشته باشد. یکی از عوارض بی خوابی بر مغز این است که به روند شناختی مغز آسیب میزند؛ قدرت توجه و هوشیاری و تمرکز و استدلال و حل مشکلات را خراب میکند و یادگیری و فهم مطالب را سختتر مینماید.
مغز ما در طی روز دادههایی را دریافت میکند که این دادهها بر روی هم انباشته میشود و شب در هنگام خواب به پردازش این دریافتها و بایگانی آنها در محل مناسب اقدام میکند. چنانچه خواب کافی نداشته باشید، دریافتهای شما بسیار است؛ اما چون به خوبی پردازش و بایگانی نشده، برای شما قابل دسترس نیست، درنتیجه برای به خاطرآوردن آنها و کمک گرفتن از حافظه و سایر فرآیندهای مغزی با مشکل روبهرو میشوید.
اجازه دهید با ذکر مثالی این موضوع را برای شما بیشتر توضیح دهیم. فکر کنید شما در منزلی زندگی میکنید که هر روز چند بار به خرید رفته و بستههای مختلف خرید را به منزل میآورید؛ اما فرصت جابهجا کردن و قرار دادن آن را در یخچال و کابینت مناسب ندارید، بنابراین موقع نیاز میدانید که ماده مورد نظر را خریدهاید؛ اما نمیدانید کجا است، بنابراین باید همه بستهها را بگردید تا آن را پیدا کنید و این کار بسیار خستهکننده و گاهی نشدنی است و اگر جنس خریداری شده فاسدشدنی باشد، در این زمان از دست میرود. در این مثال مغز شما همان خانه، دریافتها و آموختهها همان خریدها، پردازش و بایگانی مناسب همان جابجا کردن خریدها در یخچال و کابینتها هستند. در این مثال، میتوانید به راحتی عوارض بی خوابی بر مغز را متوجه شوید.
عوارض کم خوابی بر چشم
خشکی چشم: دوره های مکرر کم خوابی به چشمان شما فشار می آورد و در نتیجه باعث خستگی چشم و خشکی چشم می شود. خشکی چشم وضعیتی است که در آن چشمان شما سطح یا کیفیت رضایت بخشی از رطوبت ندارند. هنگامی که چشمان شما استراحت کافی نداشته باشند، برای روان کردن چشمان شما به اندازه کافی نیاز به اشک دارند.
بیماران مبتلا به خشکی چشم اغلب حساسیت به نور، درد چشم، خارش، قرمزی یا حتی تاری دید را تجربه می کنند. برخی حتی رگ های خونی برجسته ای را در چشم نشان می دهند که باعث قرمز شدن چشم می شود.
اسپاسم چشم: اسپاسم چشم به انقباضات غیرارادی چشم گفته می شود که زمانی رخ می دهد که شما یک انقباض عضلانی غیرارادی در پلک خود داشته باشید. به آنها میوکیمیا نیز گفته می شود. اگرچه اسپاسم چشم باعث درد یا بینایی شما نمی شود. با این حال، آنها می توانند بسیار تحریک کننده باشند و منجر به ناراحتی و عذاب روحی زیادی شوند.
برای بی خوابی چه بخوریم؟
نخود: نخود سرشار از اسید آمینهای به نام تریپتوفان است که به عنوان یک پیشگام برای ملاتونین یا هورمون خواب ذکرشده است. همچنین دارای کربوهیدرات و فیبر بالا است و در بهبود کیفیت خواب تاثیر بسیاری دارد.
بادام و سایر مغزها: میتوانید بهصورت کره بادام همراه با سیب درختی یا سیب زمینی پخته (پوره) مصرف کنید که سرشار از منیزیم و پتاسیم و ویتامینهای گروه B است و موجب خواب آرام و عمیق میشود.
گیلاس ترش: حاوی مقدار زیادی ملاتونین است.
مخمر تغذیهای: که بهطور فراوانی غنی از انواع ویتامین E است و ۲ قاشق از آن برای بهبود خواب کفایت میکند.
ذرت: سرشار از کربوهیدرات بوده و باعث تحریک انسولین و تاثیر بر دسترسی تریپتوفان و ترشح سروتونین میشود. همچنین باعث افزایش سطح گلوکز خون میشود که خود برای رفع بی خوابی بسیار موثر است.
کیوی و انواع میوههایی که دارای آنتی اکسیدان بالا هستند.
اسفناج: که حاوی مقدار زیادی منیزیم است، بهطور طبیعی اعصاب و ماهیچهها را ریلکس کرده و باعث خواب آرام میشود.
بنابراین رژیم غذایی سالم تاثیر زیادی در خواب راحت و درمان کمبود خواب دارد. همچنین چنانچه فردی در طول روز تحرک کافی داشته باشد و انرژی صرف نماید، در هنگام شب خواب راحتتر و عمیقتری را تجربه میکند. بنابراین چنانچه برای لاغر شدن یا چاق شدن ویا حتی برای تثبیت وزن میخواهید رژیم غذایی دریافت نمایید، باید به اصولی بودن آن توجه کنید تا با داشتن یک رژیم غذایی سالم و اصولی ویتامینها و مواد مغذی بدن خود را تامین کنید و به سلامتی و خواب راحت خود کمک نمایید.