بورس تهران در آخرین روز کاری دومین هفته شهریور ماه نیز توانست کار خود را با رنگی سبز به پایان برساند اگرچه در نیمه دوم معاملات شاهد کاهش قدرت خریداران بودیم. بورس فردا چگونه خواهد بود؟
اقتصادسنج | بورس تهران در آخرین روز کاری دومین هفته شهریور ماه نیز توانست کار خود را با رنگی سبز به پایان برساند اگرچه در نیمه دوم معاملات شاهد کاهش قدرت خریداران بودیم. بورس فردا چگونه خواهد بود.
شاخص کل بورس طی معاملات روز جاری توانست کار خود را با یک افزایشی ۰.۶۹ درصدی به پایان برساند و در محدوده ۲.۱۵ میلیون واحدی جا خوش کند و در سمت دیگر شاخص هموزن نیز با ثبت رشد ۰.۷۷ درصدی روز بهتری از شاخص کل سپری کرد. وضعیت ارزش معاملات خرد سهام شرایط خوبی داشت و پس از چندین روز روند کاهشی، توانست بار دیگر با ثبت عدد ۷۱۶۵ میلیارد تومانی، خود را به بالای مرز ۷هزار میلیاردی برساند که البته این اتفاق با خروج پول ۷۲ میلیارد تومانی از سمت کدهای حقیقی همراه بود.
قصه برگشت بورس از شرایط سخت ماههای گذشته از جایی شروع شد که خبر احتمال اصلاح نرخ خوراک پتروشیمیها قوت گرفت و پس از آن با انتشار نامه رسمی آن توسط وزیر اقتصاد تایید شد. این اما پایان ماجرا نبود و شنیدههایی از احتمال تغییر نرخ ارز پایه محصولات پتروشیمی و پالایشی در بورس کالا، امیدها به بهبود شرایط و تغییر رویکرد دولت به بورس را بیش از پیش افزایش داد. در این میان مسائلی همچون افزایش نسبی قیمت دلار در بازار آزاد، خبرهای مثبت برای گروه خودرویی، بسته حمایتی صندوق توسعه و مواردی از این دست نیز توانستند به بهتر شدن حال بازار سهام کمک کنند. در ادامه با نگاهی به این موضوعات و مسیر تکنیکالی شاخص کل، به پیش بینی بورس فردا خواهیم پرداخت.
روزهای سبز اما با ابهام پتروشیمیها
چندی پیش بود که مهدوی ابهر دبیر انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی، عنوان کرد که نتیجه جلسه مشترک وزیر صمت، اقتصاد و نفت با معاون اول رئیس جمهور، فرموله شدن قیمت گذاری خوراک و گاز صنایع بود و همین ادعا در کنار تاییدیه خاندوزی، وزیر اقتصاد، در رابطه با تصمیمات جدید دولت برای صنایع، جرقه برگشت بورس به مسیر صعودی را ایجاد کرد.
در این نامه ذکر شده که با وجود برگشت نرخ خوراک به فرمول ۸ سال قبل، کف نرخ هابهای خارجی نباید زیر ۵ هزار تومان باشد و سقف آن نیز نباید از میانگین نرخ گاز صادراتی در ماه گذشته پیشی بگیرد که بعضا نرخ ۳۰ سنتی را برای آن در نظر میگیرند. در این میان برخی شنیدهها از احتمال آزادسازی نرخ دلار پتروشیمیها طی روزها و هفتههای آتی خبر دادند که در روز دوشنبه با تایید این موضوع از سمت امیرمهدی صبائی، سخنگوی سازمان بورس و همچنین ابلاغیه بانک مرکزی رسمیت یافت و اتفاق مثبتی را برای این گروه و کلیت بازار رقم زد. با این حال همچنان برخی کارشناسان اعتقاد دارند که با نرخ گاز در هابهای اروپایی و نرخ گاز صادراتی ایران، هماکنون نرخ خوراک پتروشیمیها عددی مابین ۵۷۰۰ تا ۶۰۰۰ تومان خواهد بود که با احتساب مالیات و ارزش افزوده به بالای ۶۰۰۰ تومان میرود و با وجود بهتر شدن نسبت به نرخ ثابت ۷۰۰۰ تومانی، فعلا جذابیت بالایی کسب نکرده است که همین موضوع یکی از دلایل عدم واکنش جدی گروه پالایشی به این خبر است. در این میان عدم شفافسازی شرکتهای پتروشیمی و اطلاع رسانی در رابطه با یک نرخ گاز مشخص، بر ابهامهای این موضوع افزوده است.
ثبات دلار در میانه کانال ۴۹ هزاری
یکی از اتفاقات مهم برای بازارها طی هفته گذشته، رشد دوباره قیمت دلار در بازار آزاد و رسیدن آن تا مرز ۵۰ هزار تومان بود که البته اندکی کاهش یافت و هماکنون حوالی ۴۹۷۰۰ تومان نوسان میکند. با وجود انتشار خبرهای خوب از سمت سازمان بینالمللی انرژی اتمی مبنی بر تایید کاهش سرعت غنیسازی ایران، گزارشهای خوب از وضعیت صادرات نفت ایران و ثبت رکوردهای جدید در سال میلادی جاری، صحبتها از یک توافق نانوشته بین ایران و آمریکا، احتمال عدم صدور قطعنامه علیه ایران در نشست شورای حکام و… روند قیمت دلار کاهش خاصی را تجربه نمیکند و ثبات قابل توجهی در قیمتهای کنونی دارد.
کارشناسان اعتقاد دارند که بخشی از این موضوع به دلیل افزایش سنتی تقاضا در آخرین فصل تابستان برای سفرهای خارج از کشور، مراسم اربعین و افزایش تقاضا برای دلار در بازار سلیمانیه، نزدیکی به سالگرد اعتراضات در ایران و… اتفاق افتاده است اما برخی خبرها نیز همچون توقیف نفتکش ایرانی توسط آمریکا در روز گذشته، صحبتهایی از حذف شدن برجام از اولویت کشورها و… نیز باعث شده است که دلار در بازار فردوسی تمایل چندانی به کاهش قیمت ندارد. این اتفاق به هرحال میتواند تا حدی موجب بیدار شدن دوباره انتظارات تورمی شود و نگاهها برای افزایش احتمالی نرخ دلار در مرکز مبادله را نیز به خود جذب کند.
تحلیل تکنیکال شاخص کل بورس
شاخص کل بورس پس از برگشتی که از میانه کانال ۱.۹ میلیون واحدی داشت، توانست رشد قابل قبولی را در کوتاه مدت تجربه کند اما همانطور که در نمودار پیداست، شاخص کل بورس توانست پس از رشدهای پیدرپی که طی روزهای گذشته داشت، خود را به محدوده مهم ۲.۱۴ تا ۲.۲ میلیون واحد برساند که در گذشته با نوسانات زیادی در آن مواجه شده بود. با این حال نگاهی دقیقتر به معاملات روز سهشنبه نشان میدهد که کندل روزانه شاخص کل، با برخورد به سقف ابر کومو، تا حدی عقبنشینی کرده و هنوز موفق به عبور از آن نشده است. این اتفاق میتواند در معاملات بورس فردا اثرگذار باشد اگرچه همچنان سناریو شروع روند صعودی قدرتمند با عبور از مرز ۲.۲ میلیون واحدی، پابرچاست.
تحلیل تکنیکال شاخص کل بورس
پیش بینی بورس فردا
فرموله شدن نرخ خوراک و تغییر ارز پایه محصولات پتروشیمیها، افزایش قیمت دلار در بازار آزاد، صعود مقطعی قیمت نفت برنت به بالای ۹۰ دلار، برخی خبرهای مثبت برای گروه خودرویی و بسیاری موارد دیگر باعث شده که بورس تهران شرایط به مراتب بهتری را نسبت به هفتههای گذشته داشته باشد اما همچنان برخی عنوان میکنند که وجود برخی ابهامات، رکود حاکم بر بازارها و تلاشهای سیاستگذار برای کنترل تورم و تداوم سیاستهای انقباضی، منجر به روندی کمرمق در بازار سهام خواهد شد. با توجه به تمامی نکات ذکر شده در بالا و شرایطی که تکنیکال شاخص کل بورس دارد، پیش بینی میشود که بورس فردا روزی متعادل و کمی به سمت منفی را طی کند.