بورس تهران امروز بار دیگر یکی از روزهای سخت خود را سپری کرد و بخش عمدهای از نمادها در محدودههای پایینی دامنه نوسان به کار خود پایان دادند اگرچه که نماگرها به این میزان کاهش را تجربه نکردند. بورس فردا چگونه خواهد بود؟
اقتصادسنج؛ بورس تهران امروز بار دیگر یکی از روزهای سخت خود را سپری کرد و بخش عمدهای از نمادها در محدودههای پایینی دامنه نوسان به کار خود پایان دادند اگرچه که نماگرها به این میزان کاهش را تجربه نکردند. بورس فردا چگونه خواهد بود؟
حقیقت این است که مدتهاست حال بورس تهران خوب نیست و هرگونه اتفاق کوچک و بزرگی منجر به کاهشهای بیشتر قیمت سهام میشود. بسیاری اعتقاد دارند که رکود حاکم بر بازارها دامن بورس تهران را نیز گرفته اما ریزشی که بازار سهام تجربه میکند، چیزی فراتر از یک رکود معمولی است و به نظر میرسد که عوامل دیگری نیز در این موضوع نقش دارند. شاخص کل بورس در روز پایانی مرداد ماه کار خود را با یک کاهش ۰.۹۳ درصدی به پایان رساند و در محدوده ۱.۹۳۸ میلیون واحدی ایستاد و شاخص هموزن نیز با ثبت عملکردی ضعیفتر، با کاهش ۱.۶۳ درصدی همراه شد. ارزش معاملات خرد سهام نیز همچنان از دورانی کاملا رکودی و بیرمق خبر میدهد و امروز نیز عدد ۳۵۱۰ میلیارد تومان را ثبت کرد که با خروج پول ۷۴۴ میلیارد تومانی همراه بود.
بورس تهران مدتهاست که در حال نوسانات شدیدی توسط انتشار خبرها و شایعاتی است که اغلب مدت زیادی طول نمیکشد و با تکذیب آن موج فروش سنگینی در بازار شکل میگیرد و این درحالیست که انتشار خبرهای مثبت نمیتواند با قدرت قابل توجهی قیمت نمادها را در مسیر صعودی قرار دهد. ابهامات بسیاری که این روزها حوالی صنایع مختلف به گوش میرسد، با بیاعتمادی زیادی که در بازار حاکم است تلفیق شده و بسیاری از سهامداران را دست به ماشه برای فروش سهام در انتظار گذاشته و تمایل زیادی برای خرید دیده نمیشود. اگرچه برخی خبرها و اتفاقات انتظار برای بهبود معاملات را ایجاد کرده بود اما شرایط سختتر از پیشبینیها دنبال میشود. در ادامه با بررسی شرایط موجود و نگاهی به وضعیت تکنیکالی شاخص کل، به پیش بینی بورس فردا خواهیم پرداخت.
بورس تهران درگیر سیاستهای رکودی
با توجه به سیاستهای حال حاضر دولت و تلاشی که برای تامین کسری بودجه دارد، نمیتوان انتظار حرکت قدرتمندی را در بازارهای دارایی مختلف داشت. دولت در سال گذشته نرخ دلار ترجیحی را از ۴۲۰۰ تومان به ۲۸۵۰۰ تومان کاهش داد و اکنون نیز با مشکلاتی برای تامین ارز مورد نیاز خود مواجه است و طبق بودجه ۱۴۰۲، برای تامین این کسیر بایستی از محل واگذاری داراییهای خود اقدام کند. طبق بودجه سال جاری، با فرض دستیابی به تمامی درآمدهای نفتی پیشبینی شده، دولت با کسری بودجه ۲۵۰ همتی در هزینههای جاری و ۳۰۰ همتی در هزینههای عمرانی همراه است و این اعداد با شرایط کنونی از محل واگذاری سهام داراییها قابل تحقق نخواهد بود بنابراین به سمت سختتر کردن شرایط صنایع پیش میرود و این رفتار را طی ماههای گذشته شاهد بودیم.
از سمت دیگر در ماه گذشته سودهای پرداختی این صندوقها با افزایش همراه بوده و حتی شاهد سود ۲.۸ درصدی نیز بودهایم و این درحالیست که نرخ تورم ماهانه ۱.۹ درصد بوده و این یعنی نرخ بهره حقیقی مثبت شده که همین موضوع موجب میشود تا پولها به سمت سپرده در صندوقهای درآمد ثابت با ریسک بسیار پایین حرکت کند و رکود حاکم بر بازارها را تشدید کند.
چالش سیاستگذاری در بورس تهران
اگرچه در روزها و هفتههای گذشته برخی خبرها از احتمال تغییراتی در تصمیمات اخیر دولت در رابطه با صنایع شنیده شد اما اگر به اتفاقات سه ماه گذشته بورس تهران نگاهی بیاندازیم، میتوان به صورت کامل دلیل رفتار بازار را در این روزها متوجه شد. اتفاقاتی که از ۱۷ اردیبهشت ماه و عرضههای سنگین هماهنگ در یک زمان شروع شد و بعدها با مشخص شدن دلایلش، اندک اعتماد برگشته به بازار را نیز از بین برد. اعمال نرخ خوراک ۷ هزار تومانی برای پتروشیمیها، لغو سود شناسایی شده توسط شپنا، وضع عوارض صادراتی بر محصولات خام و نیمه خام، خبرهای ضد و نقیض درباره عرضه خودرو در بورس کالا، شروع انتشار اوراق دولتی، شایعه توقف عملیات بورس کالا و بسیاری موارد دیگر که هرکدام به اندازه کافی برای زمین زدن بازار سهام کافی هستند.
تقریبا عدم شفافیت و انتقال خبرهای مهم با فاصله زمانی بسیار زیاد به سهامدارانی که از رانت اطلاعاتی برخوردار نیستند، به امری طبیعی در بورس تهران تبدیل شده و در طول همین سه ماه بارها شاهد آن بودیم. از سمتی اما انتشار چنین شایعهای آن هم در حالی که نتیجه آن منفی نبوده، نشان میدهد که گویا عدهای به عمد دست به تخریب بورس میزنند و احتمالا از این منظر منتفع میشوند. با تمام این تفاسیر بدیهی به نظر میرسد که بورس تهران با روزهای بسیار کمرمق و بیجانی معاملات خود را سپری کند.
شرایط سخت تکنیکالی برای شاخص بورس
همانطور که در گزارشهای قبلی نیز بارها ذکر شده، شاخص کل بورس پس از شکست محدوده حمایتی ۱.۹۷۵ تا ۱.۹۵۵ میلیون واحد که از اهمیت نسبتا بالایی نیز برخوردار بود، اکنون در شرایط سختی قرار گرفته و به نظر میرسد که تا رسیدن به محدوده ۱.۸۵ میلیون واحدی، حمایت قدرتمندی نداشته باشد. البته این به معنی کاهش سریع و بدون توقف تا منطقه مورد نظر نیست اما احتمال رسیدن به این نقطه در طی روزهای آینده با نوسانات مثبت و منفی بالاست.
پیش بینی بورس فردا
با توجه به روندی که بازار امروز طی کرد و ریزش بدون توقفی که تا انتهای معاملات داشت، انتظار میرود در صورت عدم انتشار خبرها و اتفاقات اثرگذار بر بازار همچون نیمه ابتدایی روز، بورس فردا نیز معاملاتی سرخرنگ را آغاز کند اما به مرور از فشار فروشها کاسته شود.