امروزه هر فردی که صاحب خودرو است باید آشنایی با قطعات خودرو داشته باشد؛ چرا که قبل از اینکه هر فردی گواهینامه رانندگی دریافت کند در کلاسهای قطعه شناسی شرکت کرده و مهمترین قطعات خودرو را به صورت عملی و از نزدیک به افراد نشان میدهند تا درک بهتری از سازوکار و عملکرد قطعات خودرو پیدا کنند. با ما تا انتهای این مطلب همراه شوید تا با قطعات خودرو به صورت کامل آشنایی پیدا کنید.
اقتصادسنج؛ امروزه هر فردی که صاحب خودرو است باید آشنایی با قطعات خودرو داشته باشد؛ چرا که قبل از اینکه هر فردی گواهینامه رانندگی دریافت کند در کلاسهای قطعه شناسی شرکت کرده و مهمترین قطعات خودرو را به صورت عملی و از نزدیک به افراد نشان میدهند تا درک بهتری از سازوکار و عملکرد قطعات خودرو پیدا کنند. چرا که در برخی شرایط آشنایی با قطعات خودرو به شما کمک میکند که در صورت عدم کارکرد مناسب هر قطعه نام آن را دانسته و میتوانید آن را از لوازم یدکی خودرو تهیه کرده و آن را با قطعه نو تعویض کنید البته اگر دست به آچار باشید. در غیر این صورت میتوانید قطعه خریداری شده را به تعمیرگاه برده و به مکانیک خودرو تحویل داده تا مکانیک قطعه نو را جایگزین قطعه خراب شده نماید. با ما تا انتهای این مطلب همراه شوید تا با قطعات خودرو به صورت کامل آشنایی پیدا کنید.
مهمترین قطعات خودرو
هر قطعه خودرو دارای نام و نشان مربوط به خود است که وظیفه خاصی را هم بر عهده دارد که هر فردی که با خودرو سر و کار دارد باید با آنها آشنایی لازم را داشته باشد از فروشنده لوازم یدکی تا راننده و مکانیک و… چه مرد و چه زن در صورت داشتن خودرو باید آشنایی با قطعات خودرو را در برنامه مطالعاتی و آموزشی خود قرار داده تا با این قطعات و نحوه عملکرد آنها آشنایی لازم را داشته باشند که در این مطلب آشنایی با قطعات خودرو به این قطعات میپردازیم:
- کمپرسور کولر
- پلوس
- سیبک فرمان
- دیسک ترمز
- سوپاپ
در ادامه معرفی کوتاهی از این قطعات و کاربرد آنها و در صورت لزوم انواع آنها را برای آشنایی با قطعات خودرو مورد بررسی قرار خواهیم داد.
کمپرسور کولر خودرو چیست و چه وظیفهای بر عهده دارد؟
کمپرسور کولر خودرو یکی از قطعات مهم خودرو به شمار میآید که در هوای گرم تابستان یا رانندگی طولانی مدت در جنوب کشور و… بسیار وجود آن حس میشود در شمار یکی از قطعات مهم سیستم خنک کننده خودرو قرار دارد که از قطعات مختلفی تشکیل شده است. اجزای سیستم کولر خودرو عبارتند از:
- کمپرسور کولر خودرو
- گاز کولر خودرو
- کندانسور یا رادیاتور کولر
- اواپراتور کولر خودرو
- شیر انبساط
- ریسیودرایر
- سیم کشی
- فن کولر
- سوئیچ
- کپسول خشک کننده
کمپرسور کولر خودرو از جمله قطعاتی است باید در آشنایی با قطعات خودرو به بررسی عملکرد آن بپردازیم کمپرسور کولر از تعدادی پیستون و سیلندر تشکیل میشود که اغلب مانند استوانهای شکل است و با استفاده از تسمه دینام به میلنگ موتور متصل میشود وظیفه کمپرسور کولر خودرو فشرده سازی گاز مبرد و مهیا کردن هوای خنک به داخل کابین خودرو را بر عهده دارد.
عملکرد کمپرسور کولر بدین صورت است که ابتدا از طریق موتور اقدام به جذب هوا میکند و با وارد کردن این هوا در داخل سیلندرهای و رساندن آن به اواپراتور باعث تولید هوای سرد میشود که از طریق فن به داخل کابین خودرو منتقل میشود که در نتیجه هوای داخل کابین خودرو خنک و رطوبت کافی را ایجاد میکند تا از رانندگی در هوای گرم دلپذیر شود و سرنشینان هوای مطبوع و خنک دریافت کند.
پلوس خودرو چیست و چه وظیفهای بر عهده دارد؟
پلوس خودرو یکی از قطعاتی است که در آشنایی با قطعات خودرو از اهمیت بالایی برخوردار است این قطعه میلهای شکل که نیروی دیفرانسیل را به چرخها انتقال میدهد همانطور که قبلاً درباره عملکرد دیفرانسیل و موتور خودرو توضیح دادیم نیروی گشتاور موتور به گیربکس خودرو و از جعبه دنده توسط میل گاردان به دیفرانسیل خودرو منتقل میشود.
دیفرانسیل با تنظیم سرعت چرخها را انجام میدهد که در خودروهای تک دیفرانسیل دوران چرخهای عقب و جلو را تنظیم میکند و در خودروهای دو دیفرانسیل که یکی در دیفرانسیل جلو برای محور چرخهای جلو و یکی در دیفرانسیل عقب برای چرخهای محور عقب به وسیله میلهای به چرخهای چپ و راست اتصال مییابد نیرو را از طریق پلوس خودرو به چرخها منتقل میکند و در نهایت خودرو به حرکت در میآید. اجزای پلوس خودرو عبارتند از:
- سه شاخه پلوس
- گرد گیر پلوس
- میل پلوس
- مشعلی پلوس
- سر پلوس
البته نکتهای که در آشنایی با قطعات خودرو باید در نظر داشت مدلهای قدیمی قطعات خودرو است برای مثال در خودروهای قدیمی پلوس خودرو توسط تعداد زیادی ساچمه انتقال قدرت را انجام میداد اما امروزه از قطعهای به نام سه شاخه پلوس این کار انجام میشود.
پلوس خودرو با استفاده از هزارخاری به دیفرانسیل متصل میشود و با استفاده از یک شفت بلند، انتقال نیرو را از دیفرانسیل به چرخها منتقل میکند. با توجه به اینکه نیروی گشتار از قدرت بالایی برخوردار است به همین دلیل جنس شفت پلوس باید از آلیاژ بسیار محکمی همچنین بسیار قطور ساخته شده باشد تا به خوبی نیرو را به چرخها منتقل کند.
برای عملکرد بهتر پلوس باید در سر اتصال به چرخها متحرک باشد تا در شرایط مختلف مانند برخورد با دست اندازهها و چالهها یا دور زدن دچار خرابی و شکستگی نشود و از حرکت طولی نیز برخوردار باشد تا از قسمت گیربکس و دیفرانسیل دچار بیرون زدگی نشود.
سیبک فرمان خودرو چیست و چه وظیفهای بر عهده دارد؟
یکی دیگر از قطعاتی که به هنگام آشنایی با قطعات خودرو به آن میپردازیم سیبک فرمان خودرو یا Ball Joint است که وظیفه اتصال سیستم تعلیق خودرو به چرخها و همچنین چرخیدن چرخها را هم بر عهده دارد.
سیبک فرمان قطعهای کروی شکل است که به صورت همزمان باعث چرخیدن چند محور مجاز است که از یک سمت به متعلقات چرخ و از سمت دیگر به طبقهای خودرو اتصال دارد در واقع غربیلک فرمان به هر جهتی توسط راننده چرخانده شود سیبک فرمان وظیفه چرخاندن چرخها به همان سمت را دارد.
سیبک فرمان نقش بسیار بسزایی در خودرو دارد و علاوه بر سمت دهی چرخها، قسمتی از وزن خودرو را نیز تحمل میکند و زمانی که غربیلک فرمان به یک سمت میچرخد سیبک فرمان وظیفه انتقال حرکت به چرخها را بر عهده دارد که اگر حرکت به سمت بالا یا پایین باشد سیبک فرمان باعث ایجاد انعطاف پذیری در حرکت خودرو میشود برای مثال زمانی که خودرو از روی دستاندازها یا چالهها حرکت میکند سیبک باعث میشود که حرکت چرخها نرمتر باشد و سرنشینان خودرو فشاری را حس نکنند. سیبک فرمان به صورت مستقیم روی عملکرد سیستم فرمان و سیستم تعلیق خودرو اثر گذار است.
دیسک ترمز خودرو چیست و چه وظیفهای بر عهده دارد؟
از جمله قطعات بسیار مهم خودرو که در آشنایی با قطعات خودرو آن را مورد بررسی قرار میدهیم دیسک ترمز خودرو است امروزه در تمامی خودروهای لوکس و مدرن از دیسک ترمز در هر چهار چرخ استفاده میشود دیسک ترمز یکی از بخشهای سیستم ترمز اصلی خودرو است که وظیفه متوقف کردن خودرو را بر عهده دارد.
سیستم ترمز دیسکی از دو بخش دیسک ترمز و کالیپر ترمز تشکیل میشود که کالیپر ترمز به قسمت ثابت و دیسک به قسمت متحرک چرخها متصل میشود و این دو با عملکرد خود باعث کاهش سرعت خودرو میشوند. دیسک ترمز دارای شکلی دایرهای است که همواره با چرخهای خودرو در حال چرخیدن است و با اعمال توقف روی دیسکها، در واقع چرخها متوقف میشوند.
دیسک ترمز با دو طرف ماشینکاری شده روی سطوح خود به وسیله دو پیچ و یک مهر روبروی لنت و روی بلبرینگ قرار میگیرد که سرعت دیسک ترمز به وسیله لنتها و اصطکاکی از وجود دارد کاهش پیدا میکند در واقع زمانی که راننده پا روی پدال ترمز قرار میدهد و آن را فشار میدهد لنتهای ترمز با دیسک تماس بر قرار میکند که در نهایت باعث توقف خودرو میشود. انواع دیسک ترمز بر اساس کارایی عبارتند از:
- دیسک ترمز معمولی
- دیسک ترمز خنک شونده یا هوا خنک
اغلب دیسک ترمز که برای آشنایی با قطعات خودرو بسیار مهم است جنس آلیاژ به کار رفته در آن است که شامل سرامیک کربن، چدن خاکستری، فولاد ضد زنگ، کامپوزیت ماتریکس آلومینیوم، آلیاژهای تیتانیوم است.
سوپاپ خودرو چیست و چه وظیفهای بر عهده دارد؟
یکی از قسمتهای مهم در آشنایی با قطعات خودرو، سوپاپ است که با توجه به ساختار مانند قارچ دارد که در تمام موتورها به یک شکل ثابت وجود دارد که از یک کلاهک قارچ که یک صفحه تخت و یک ساقه تشکیل میشود. اجزای سوپاپ عبارتند از:
- ساق سوپاپ
- سر سوپاپ
- مخروطی
- نشیمنگاه
- خار نگهدارنده
- وجه
- فنر سوپاپ
- لوله سوپاپ
- انگشتی سوپاپ
سوپاپ یا Soupape کلمه فرانسوی که به معنی دریچه است و با قرار گرفتن سوپاپ روی سرسیلندر نصب میشود و کنترل ورود و خروج هوا را بر عهده دارد به زبان ساده ورود هوا به داخل محفظه سیلندر و خارج شدن دود از دریچههای سیلندر را کنترل میکند برای اینکه احتراق موتور صورت پذیرد باید هوا و سوخت با هم در یک محیط ایزوله ترکیب شده که به کمک سر سیلندر و واشر سر سیلندر این محیط ایجاد میشود که با زمان بندی مناسب باعث باز و بسته شدن دریچههای سیلندر و سر سیلندر شده، دود و هوا را به سمت مورد نظر هدایت میکنند. آشنایی با قطعات خودرو باعث عملکرد بهتر شما در رانندگی میشود چرا که از این قطعات به نحوه مناسب استفاده خواهید کرد.
دیجیاتو/