هرمز تنها یک جزیره نیست بلکه سرزمین شگفتیها است؛ جزیرهای سرخ رنگ که از دل دریا بیرون آمده است. جزیزهای هزار رنگ که هر گوشه از آن داستانی برای شنیدن و طرحی برای دیدن دارد. جزیره هرمز را باید زندگی کرد خاکش را لمس کرد، طلوع و غروب را از بلندای صخرههایش تماشا کرد و تن به امواج دریای بیکرانش سپرد. جاذبههای گردشگری این جزیره کوه، غار، دره و صخرههایی شگفتآور هستند که با اجاره خانه در جزیره هرمز و سفر به آن میتوانید آنها را از نزدیک ببینید و لذت ببرید. در ادامه مطلب با معرفی بهترین دیدنی های جزیره هرمز همراه باشید.
اقتصادسنج| اکوپدیا؛ هرمز تنها یک جزیره نیست بلکه سرزمین شگفتیها است؛ جزیرهای سرخ رنگ که از دل دریا بیرون آمده است. جزیزهای هزار رنگ که هر گوشه از آن داستانی برای شنیدن و طرحی برای دیدن دارد. جزیره هرمز را باید زندگی کرد خاکش را لمس کرد، طلوع و غروب را از بلندای صخرههایش تماشا کرد و تن به امواج دریای بیکرانش سپرد. جاذبههای گردشگری این جزیره کوه، غار، دره و صخرههایی شگفتآور هستند که با اجاره خانه در جزیره هرمز و سفر به آن میتوانید آنها را از نزدیک ببینید و لذت ببرید. در ادامه مطلب با معرفی بهترین دیدنی های جزیره هرمز همراه باشید.
تاریخچه جزیره هرمز
هرمز یکی از جزایر جنوبی در خلیج فارس است که به شکل بیضی بوده و با تنگه هرمز مجاور است به همین دلیل از لحاظ تجاری و راهبردی از اهمیت زیادی برخوردار است. هرمز قدیم در زمان مغول از نظر تجاری بسیار اهمیت داشته و در سال 700 هجری و با حمله مغولان به هرمز، اهالی و بومیان منطقه شهر هرمز را ترک کرده و به جزیره قشم و سپس به جزیره هرمز مهاجرت کردند. پس از آن که به این شهر کوچ کردند شهری را در آنجا بنا کردند و آن را شهر هرمز نیز نامیدند. پس از قرن ها که گذشت، این شهر نام خود را به کل جزیره داد و وسعت آن بیشتر شد. رونق یافتن جزیره باعث شد پرتغالی ها به آن حمله کنند و آن را به اشغال خود درآورند. سپس در سال 1622 میلادی شاه عباس موفق شد تا جزیره هرمز را از چنگ پرتغالی ها درآورد و به تخریب شهرهای هرمز و گمبرون اقدام کرد. پس از آن بندرعباس را به جای این شهرها از نو ساخت.
جزیره هرمز کجاست؟
جزیره هرمزه، جزیرهای در ۴۲ کیلومتری خلیجفارس است. شکل این جزیره از روی نقشه، شبیه یک مخروط ناتمام است. فقط یکی از روستاهای هرمز ساکنانی دارد و کسی در باقی قسمتهای آن زندگی نمیکند. جزیره هرمز در حدود ۸ کیلومتر با بندرعباس فاصله دارد. جزیره هرمز ازنظر موقعیت استراتژیک کلید خلیجفارس است.
جاهای دیدنی هرمز کجاست؟
جزیره هرمز درست مانند جزیره کیش بستر بینظیر شگفتیهای طبیعی است. وقتی به هرمز سفر میکنید، باید بدانید که لیست بزرگی از دیدنیهای بینظیر در انتظار شماست. در ادامه جذابترین دیدنیهای هرمز را به شما معرفی خواهیم کرد.
دره رنگین کمان
هر گوشه از جزیره هرمز زیباییهایی چشمنواز مانند تابلویی نقاشی به رنگهای زیبا دارد؛ اما دره رنگین کمان در این جزیره منطقهای با خاک رنگارنگ با طیف رنگی بیش از ۷۰ رنگ است. هرچه بیشتر در دل این دره زیبا و تماشایی پیش بروید، بیشتر مسحور زیبایی این دره خواهید شد. در این منطقه خاکهایی از رنگهای زرد، سفید و نارنجی گرفته تا بنفش و سرخ به چشم میخورند که مملو از املاح آهکی متنوع هستند.
در دره رنگین کمان سنگهای فلزی متنوعی نیز وجود دارند. نمونههایی از سنگهای این جزیره در دیگر کشورهای اروپایی و آمریکایی دیده شدهاند؛ اما در آسیا برخی از آنها، تنها در این دره از جزیره هرمز دیده میشوند. از نمونه سنگهای موجود در دره رنگین کمان میتوان به مگنتیت، هماتیت و اولیژیست اشاره کرد. عنصر اصلی تشکیل دهنده این سنگها اکسید آهن است.
کوه برفی
پس از دره رنگینکمان نوبت به کوه برفی میرسد که یکی دیگر از دیدنی های جزیره هرمز است. در مسیر گذر از دره رنگینکمان بهسوی دره مجسمهها، با کوهی ویژه روبهرو خواهید شد که بلافاصله نظر شما را جلب میکند. دره رنگینکمان و سایر مناطق جزیره هرمز دارای خاکهای رنگین هستند و مانند بومهای رنگارنگ نقاشی به نظر میرسند.
این کوه مانند یک بوم نقاشی، که هنوز رنگی روی آن قرار نگرفته، دیده میشود و سفیدی خیرهکنندهای دارد. کوه برفی سراسر از نمک شکل گرفته و به دلیل همین سنگ نمکها است که ظاهری برفمانند پیدا کرده و با نام کوه برفی شناخته میشود.
دشت آهوان هرمز
دشتی که در هرمز آهوها در آن جست و خیز میکنند به دشت آهوان معروف است. امکان مشاهده آهوی زیبای ایرانی از فاصله نزدیک که در سطح جزیره آزادانه در حال زیست است، یکی از جاذبههای گردشگری این منطقه به حساب میآید. اهالی محل با آهوها رفتار مناسبی دارند و آنها نیز در میان دشت کوچک هرمز میدوند و به هر سو میروند.
فرش خاکی
فرش خاکی هرمز بهعنوان نشانهای از فرهنگ و تمدن این جزیره و با استفاده از نشانههای طبیعی ارزشمند در جزیره هرمز به دست هنرمندان خوش ذوق برپا میشود. برای طراحی فرش خاکی هرمز از انواع خاکهای رنگی موجود در این جزیره مانند خاکهای سرمه، سرخ، آهک، سبز و دیگر خاکهای رنگی استفاده میکنند.
فرش خاکی هرمز هر سال بهشکل مجزا طراحی و اجرا میشود و در آن نشانههایی از فرهنگ بومی شهرهای مختلف ایران به چشم میخورد. در میان نمادهای موجود در این فرشها از نخل و بادگیرهای جنوب بهعنوان نشانههای طبیعت جنوب نیز استفاده میکنند.
در طراحی فرش خاکی هرمز بهجز فرهنگ بومی جنوب و سایر نقاط ایران به رونق بازرگانی این جزیره از گذشتههای دور تاکنون نیز اشاره میشود. لباس سنتی بانوان جنوب ایران نیز از دیگر عناصری است که در طراحی فرش خاکی هرمز از آن استفاده کردهاند. فرش خاکی هرمز از زیباترین جاذبههای گردشگری در این جزیره است که گردشگران زیادی را به سوی خود جلب میکند.
ساحل سرخ
جزیره هرمز بهدلیل مواد معدنی فراوانی که در خاک آن وجود دارد، دارای خاکی سرخ رنگ است و گرداگرد این جزیره خاک قرمز رنگ به چشم میخورد. بخشی از سواحل نزدیک به معادن خاک سرخ در این جزیره را با نام ساحل سرخ میشناسند و گردشگران زیادی برای بازدید از این ساحل به این بخش از جزیره میروند. نکته جالب توجه در خاک سرخ سواحل جزیره هرمز مواد معدنی داخل این خاک است که قابلیت استفاده در انواع غذاهای محلی جنوبی بهعنوان ادویه و طعم دهنده را دارد. تلاقی آب دریا در این ساحل با خاک سرخ رنگ ساحل سبب قرمزی آب دریا در این منطقه نیز میشود.
از خاک این ساحل برای ساخت صنایع دستی متنوع و در صنعت رنگسازی استفاده میکنند. بسیاری از گردشگران با پای پیاده در ساحل سرخ هرمز قدم میزنند، نشانههای از این خاک را روی بدن یا لباس خود به یادگار میکشند و عکس یادگاری میگیرند. تماشای غروب و طلوع خورشید در ساحل سرخ هرمز نیز یکی دیگر از تفریحات پرطرفدار در این منطقه به شمار میرود.
موزه دکتر نادعلیان
موزه دکتر نادعلیان یکی از برجستهترین جاذبههای تاریخی در جزیره هرمز است که گرچه قدمت زیادی ندارد، بهدلیل معرفی فرهنگ بومی و غنی این منطقه بهخصوص به گردشگران خارجی بسیار جالب توجه است. این موزه توسط دکتر احمد نادعلیان در سال ۱۳۸۸ با نام هنرمندسرا تاسیس شد. سپس بین سالهای ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۳ طراحی جدید و نوسازی در آن صورت گرفت و به نام موزه گالری دکتر نادعلیان آغاز به کار و شروع به نمایش آثار هنری، فرهنگی و بومی مردم جزیره هرمز به عموم گردشگران کرد.
زیارتگاه خضر نبی و مقام الیاس
یکی از مشهورترین جاهای دیدنی جزیره هرمز که در میان گردشگران طرفداران زیادی دارد، زیارتگاه خضر نبی است. این زیارتگاه کوچک در منتهی الیه شرقی جزیره قرار گرفته است. بنای زیارتگاه خضر نبی روستایی و کوچک است و با پوشش گچی ساخته شده است. گنبد سبزرنگ این زیارتگاه از دور خودنمایی میکند و این مکان را به زیارتگاه گردشگران و اهالی جزیره تبدیل کرده است. روبهروی زیارتگاه و درون دریا، میتوانید سنگ بزرگ ناصافی را ببینید که به مقام الیاس شهرت دارد و بسیاری از گردشگران برای دیدن آن به این قسمت از جزیره میروند.
قلعه پرتغالی ها
قلعه پرتغالیها یکی از بناهای تاریخی جزیره هرمز است که در قسمت شمالی این جزیره و نزدیک به تنگه هرمز قرار دارد. این قلعه تاریخی یکی از آثار به جا مانده از دوره حضور نیروهای متجاوز پرتغالی در جنوب ایران است و بیش از ۵۰۰ سال قدمت دارد. قلعه پرتغالیهای جزیره هرمز به دست «آلبو کرک» پرتغالی در سال ۱۵۰۷ میلادی بنا شد و ۱۱۵ سال بعد «امام قلی خان» آن را تصرف کرد.
از این قلعه در گذشته بهجز استفاده نظامی برای سکونت خانوادههای افسران پرتغالی نیز استفاده میشد. قلعه پرتغالیهای جزیره هرمز بهدلیل موقعیت کاربردی ویژه بسیار مورد توجه نیروهای نظامی غربی قرار داشت. پرتغالیها این بنا را برای حفاظت بیشتر از مستعمره خود در هند و تسلط بر خلیج فارس و اقیانوس هند بنا کرده بودند
غار الهه نمک
سراسر جزیره هرمز را خاکهای رنگی با مواد معدنی متنوع پوشاندهاند. غار الهه نمک را با نامهای «الهه نمکی» و «دره نمک تبرزن» نیز میشناسند. غار الهه نمک فیروزهای در منطقهای پر از تپهها و کوههای رنگارنگ قرار دارد که بهدلیل مواد معدنی غنی رنگارنگ است. در گذشته بومیان این منطقه، با تبر نمک را از سنگها و صخرههای این منطقه جدا میکردند و انتخاب نام تبرزن نیز به همین دلیل است.
محلیان و مردم بومی جزیره هرمز احترام زیادی برای غار الهه نمک قائل هستند و به همین دلیل نام «الهه» را برای آن انتخاب کردهاند. کوه بلند این دره را نیز با نام کوه الهه نمک میشناسند که غاری کوتاه درون آن به چشم میخورد. برای بازدید از این غار باید بهصورت سینهخیز به آن وارد شوید و پس از آن بهصورت خم تا فاصلهای کوتاه پیش بروید. بعد از این فاصله به تالاری کوچک میرسید که دیوارههای اطراف آن را بلورهای نمک پوشاندهاند.
دره مجسمه ها
دره مجسمه ها یا دره تندیسها یکی از عجیبترین جاذبههای طبیعی در جزیره هرمز است که گردشگران علاقهمند به بازدید از جاذبههای طبیعی پر رمز و راز را به سوی خود جلب میکند. دره مجسمه ها در جوار دریای خلیج فارس قرار دارد و نزدیکی این ساحل صخرهای به آب دریا و فرسایش سنگهای آن در طول سالهای طولانی سبب به وجود آمدن اشکال متفاوت در صخرههای این منطقه شدهاند. در حال حاضر این دره از صخرههایی بهشکل عقاب، پرنده و شکلهایی شبیه به حیوانات دیگر تشکیل شده است.
غارهای دریایی
سواحل صخرهای مرتفع یکی از جاذبه های هرمز هستند که مناظری خاص و چشمگیر در این جزیره ایجاد کردهاند. در دامنه این مناطق صخرهای باشکوه غارهای زیبای دریایی هرمز قرار گرفتهاند. این غارها محیطی خاص و استثنایی دارند که هر بینندهای را تحت تأثیر قرار خواهند داد. صدای امواج دریا و انعکاس آنها در دل این غارها، فضایی اسرارآمیز و بسیار زیبا ایجاد میکند.
تابش آفتاب و نسیم دریا در فضایی بکر و دیدنی، آرامش فوقالعادهای برای گردشگران به ارمغان خواهد آورد. غارهای دریایی و صخرههای ساحلی یکی از دیدنی های خاص جزیره هرمز است که تجربهای بهیاد ماندنی برای بازدیدکنندگان رقم خواهند زد.
تفریحات جزیره هرمز
قایق سواری:
قایقسواری از جذابترین تفریحات در هر جزیرهای است. با کرایه ساعتی یکی از قایق موتوریها در اسکله این فرصت را دارید که دورتادور جزیره را بگردید و از منظر متفاوتی به ساحل و جزیره نگاه کنید.
غواصی:
مدرسه غواصی هرمز در دو سطح مبتدی و پیشرفته کلاس غواصی برگزار میکند و علاقهمندان به صورت تفریحی و یا در قالب تورهای غواصی میتوانند زیباییهای زیر آب را تماشا کنند.
دوچرخه سواری:
می توانید جنب قلعه پرتغالیها، دوچرخه کرایه کنید و دور تا دور جزیره گشتی جانانه داشته باشید.
پرنده نگری:
عقاب ماهیگیر و پرندگان بومی در این جزیره زیاد به چشم میخورند و پرندههای مهاجری مانند مرغان ماهیخوار یا کاکایی، سلیم، باکلان، حواصیل، آبچلیک و پرستوی دریایی نیز در سفر طولانی خود مدتی را نیز در جنگلهای مانگرو در شمال جزیره به سر میبرند.
نقش حنا:
زیباترین یادگار جزیره هرمز برای دختران و زنان نقش حنایی است که دختران جزیره به صورت بداهه آن را روی پوست شما میکشند. این نقوش تا حدود دو هفته باقی میمانند.
بهترین زمان سفر
بهترین فصل سفر به هرمز نیمه دوم سال است. در بهار و تابستان هوا به شدت گرم و شرجی است اما هرمز، پاییز و زمستان های معتدل و خنکی دارد و همین امر این جزیره شگفتانگیز را به یکی از مقصدهای اصلی گردشگران در فصول سرد سال تبدیل کرده است.
بازار و سوغات جزیره هرمز
هنگامی که به سفر می رویم، در میان گشت و گذار در جاهای تفریحی آن، به سراغ بازار آن می رویم تا بتوانیم از آن ها یادگاری و سوغاتی تهیه کنیم. همیشه خرید کردن یکی از بهترین و لذت بخش ترین قسمت های سفر به شمار می رود. بازارهای محلی شهرهای دیگر، حس و حالی بسیار متفاوت داشته و گشت و گذار در آن ها و دیدن صنایع دستی و سنتی نیز حس بسیار خوبی را به ما منتقل می کند. بازار جزیره هرمز که یکی از بهترین جاذبه های گردشگری هرمز محسوب می شود.
در فاصله نزدیکی از قلعه پرتغالی ها واقع شده است. هنگامی که برای بازدید از این بازار راهی می شوید، می بینید که اغلب فروشندگان بازار سنتی هنگام بانوان مهربان و زحمت کش آن ها هستند که مشغول فروش صنایع دستی و سنتی خود هستند. برخی از صنایع دستی آن ها شامل انواع مختلفی از حصیرها بوده که کاربری های متفاوتی دارند. همچنین در مقابل نیز ادویه های بسیار لذیذ و خوش عطری دارند که مخصوص جنوب کشور بوده و می توانید از آن ها برای طبخ غذاهای خود تهیه کنید.
شما می توانید با خرید صنایع دستی هرمز، نقش به سزایی در رونق یافتن اقتصاد این جزیره داشته باشید. علاوه بر صنایع دستی که مشاهده می کنید، شیشه هایی را می بینید که از خاک های رنگی جزیره پر شده اند و بسیار زیبا به نظر می رسند. اما پیشنهاد می شود به جای خرید خاک های رنگی جزیره هرمز، صنایع دستی آن ها را خریداری کنید و به عنوان یادگاری همراه خود بیاورید.
نکاتی در مورد کمپینگ در هرمز
کمپ زدن در هرمز و ماندن کنار دریا فراموشنشدنی خواهد بود. از محلیها آدرس بهترین سواحل برای چادر زدن را بپرسید. شب ها تا حدی هوا خنک است و بهتر است لباس گرم و کیسه خواب مناسب داشته باشید. مقدار بالا آمدن آب در هنگام مد را در نظر بگیرید تا مبادا نیمه شب موج تا زیر چادرتان برسد. در سواحل هرمز خبری از مغازه و امکانات رفاهی نیست، بنابراین هرآنچه لازم است از جمله آب و خوراکی حتماً در شهر بخرید. سواحل خارج از شهر هستند و در بعضی از آنها، هیچ دسترسی موبایلی وجود ندارد.
برای آتش شبانه، میتوانید از نجاری شهر مقداری هیزم تهیه کنید یا از چوبها و کندههای آب آورده در ساحل استفاده کنید. البته بهتر است این کار را نکنید و به جای روشن کردن آتش، با خود گازهای مخصوص کمپ ببرید. به هیچ وجه بوتهها و معدود درختان جزیره را برای کمپینگ خود آتش نزنید؛ چرا که پوشش گیاهی هرمز ناچیز و بقای اکوسیستم جانوران جزیره به آن وابسته است.
مسیر دسترسی به جزیره هرمز
اگر قصد سفر به جزیره هرمز و بازدید از جاهای دیدنی هرمز را دارید، می توانید از دو مسیر برای رسیدن به آن استفاده کنید. ابتدا خود را با خودروی شخصی، هواپیما، اتوبوس و یا قطار به بندرعباس برسانید و از طریق اسکله شهید حقانی سوار قایق های تندرو شده و از مسیر دریایی به مدت 40 دقیقه به جزیره زیبای هرمز برسید. مسیر دیگری که وجود دارد این است که خود را به جزیره قشم برسانید و از اسکله شهید ذاکری سوار قایق های تندرو شده و پس از حدود 40 دقیقه به جزیره هرمز برسید و از زیبایی ها آن لذت ببرید. نکته حائز اهمیت را فراموش نکنیم و به یاد داشته باشیم که برای استفاده از مسیر دوم که از جزیره قشم می باشد، باید تا پیش از ساعت 7 صبح در آنجا حضور داشته باشد و بلیط قایق را تهیه کنید.
سخن پایانی
جزیره هرمز یکی از مناطق گرم و خشک ایران است که پوشش گیاهی چشمگیر و قابل توجهی ندارد. جزیره هرمز را گنبد نمکی مینامند چرا که بر روی یک گنبد نمکی فعال قرار دارد و این امر در کنار سنگهای رسوبی، خاکسترهای آتشفشانی و املاح مختلف سبب شکلگیری عوارض طبیعی شگفتانگیز و خاک هزاررنگ آن شده است. این جزیره کوچک بهدلیل برخورداری از جاذبههای گردشگری مختلف یکی از زیباترین و غنیترین مناطق جنوبی برای تبدیل شدن به قطب گردشگری است. محیطی آرامشبخش و رؤیایی در سواحل زیبای خلیج فارس سبب شده تا جاذبه های طبیعی جزیره هرمز این منطقه را به بهشتی زمینی تبدیل کنند.
سهیلا حسن وند|