اقتصادسنج| کَرَفْس با نام علمی Apium graveolens گیاهی سرشار از مواد معدنی و ترکیبات آنتی اکسیدانی است که ارزش غذایی و درمانی فوق العاده بالایی دارد. البته همه چیز تنها به ساقه این گیاه و مصارف معمول آن در تهیه غذا یا نوشیدنی های مختلف محدود نمی شود. هرچند استفاده از تخم کرفس کمتر رایج […]
اقتصادسنج| کَرَفْس با نام علمی Apium graveolens گیاهی سرشار از مواد معدنی و ترکیبات آنتی اکسیدانی است که ارزش غذایی و درمانی فوق العاده بالایی دارد. البته همه چیز تنها به ساقه این گیاه و مصارف معمول آن در تهیه غذا یا نوشیدنی های مختلف محدود نمی شود. هرچند استفاده از تخم کرفس کمتر رایج است، اما همچنان ترکیبی خوشمزه و مغذی به شمار می رود.
آنها دانه هایی کوچک به رنگ قهوه ای روشن هستند و رایحه ای خاکی دارند. طعم تخم کرفس نیز گرم و تلخ است.
طب شرقی هزاران سال است که از تخم کرفس برای درمان بیماری هایی مانند برونشیت، اختلالات پوستی و آنفلوانزا استفاده می کند. امروزه بیشتر از تخم کرفس به عنوان ادویه پخت و پز استفاده می شود. با این حال، آنها به شکل عصاره یا تخم پودر شده- خرد شده نیز از طریق عطاری ها در دسترس هستند.
با وجود آن که تخم کرفس اندازه کوچکی دارد، ارزش غذایی بالا و فواید سلامتی متنوعی را در اختیار علاقه مندان قرار می دهد. گفتنی است که تمام نکات مرتبط با خواص تخم کرفس با استناد به مطالعات موجود در کتابخانه ملی کشاورزی آمریکا جمع آوری شده اند.
سرشار از مواد مغذی مهم
تخم کرفس با وجود اندازه کوچک، دارای ارزش غذایی قابل توجهی است. به عنوان مثال این ترکیب منبع عالی از مواد معدنی ضروری مانند کلسیم، منگنز و آهن است.
یک قاشق غذاخوری (۶.۵ گرم) تخم کرفس حاوی اجزای زیر است:
– کالری: ۲۵ کالری
– کربوهیدرات: ۲ گرم
– پروتئین: ۱ گرم
– چربی: ۲ گرم
– فیبر: ۱ گرم
– کلسیم: ۱۲ درصد از مقدار مواد مغذی مورد نیاز روزانه (RDI)
– روی: ۶ درصد از RDI
– منگنز: ۲۷ درصد از RDI
– آهن: ۱۷ درصد از RDI
– منیزیم: ۹ درصد از RDI
– فسفر: ۵ درصد از RDI
فواید سلامت این تخم شگفتانگیز
حمایت از سلامت استخوان
استخوان ها برای سالم و قوی ماندن به ویتامین ها و مواد معدنی خاص در مقادیر مختلف نیاز دارند. تخم کرفس حاوی بسیاری از این مواد مغذی مهم است.
یکی از شناخته شده ترین مواد معدنی برای سلامت استخوان ها، کلسیم است. یک قاشق غذاخوری (۶.۵ گرم) تخم کرفس ۱۲ درصد از RDI این ماده معدنی ارزشمند را تامین می کند. زمانی که کلسیم دریافتی برای دوره های طولانی ناکافی باشد، بدن با بیرون کشیدن کلسیم از استخوان ها این مشکل را جبران می کند. چنین فرآیندی ممکن است به کاهش تراکم معدنی استخوان منجر شود، که معیاری برای تعیین مقدار مواد معدنی موجود در حجم خاصی از استخوان است.
تراکم پایین تر مواد معدنی استخوان با افزایش خطر شکستگی به خصوص در افراد مسن در ارتباط است. برخی از مطالعات نشان می دهند که افزایش مصرف کلسیم ممکن است خطر شکستگی را کاهش دهد.
کمک به تشکیل گلبول های قرمز
آهن یک ماده معدنی ضروری برای تولید گلبول های قرمز خون است. گلبولهای قرمز اکسیژن را از ریه های ما به سایر قسمت های بدن می رسانند. در این میان تخم کرفس یک منبع عالی آهن برای مردان و زنان محسوب می شود. یک قاشق غذاخوری (۶.۵ گرم) تخم کرفس به ترتیب ۱۷ و ۳۸ درصد از RDI را برای زنان و مردان فراهم می کند.
بدون آهن کافی در رژیم غذایی، بدن نمی تواند گلبول های قرمز کافی تولید کند. در نتیجه، ممکن است دچار کم خونی فقر آهن شویم. کمبود آهن از جمله شایع ترین کمبود ریزمغذی ها در سراسر جهان است، اما نشان داده شده که مصرف غذاهای غنی از آهن خطر این کمبود و کم خونی متعاقب آن را کاهش می دهد. تخم کرفس حاوی آهن غیر هم است. این نوع آهن با آهن هِم موجود در فرآورده های حیوانی متفاوت است و با سرعت کمتر (در حدود ۱۰ درصد) جذب می شود.
بهبود سطح قند خون
منیزیم عملکردهای زیادی را در بدن بر عهده دارد، مانند بهبود سطح قند خون. حفظ سطح قند خون سالم برای کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ و بیماری های قلبی عروقی ضروری است. تخم کرفس منبع خوبی از منیزیم است و یک قاشق غذاخوری آن (۶.۵ گرم) ۱۲ درصد از RDI را تامین می کند.
منیزیم نقش مهمی در کنترل قند خون ایفا کرده و به افزایش پاسخ سلولی به انسولین؛ هورمونی که سطح قند خون را تنظیم می کند، یاری می رساند. افزودن غذاهای غنی از منیزیم مانند تخم کرفس به رژیم غذایی، ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش دهد. علاوه بر این، یک بررسی بزرگ رژیم های غذایی غنی از منیزیم را با کاهش ۱۴ درصدی خطر ابتلا به دیابت مرتبط دانسته است.
از جمله دیگر فواید منحصر به فرد تخم کرفس می توان به موارد زیر اشاره کرد:
– فعالیت آنتی باکتریال
– محتوای آنتی اکسیدانی
نحوه استفاده از تخم کرفس در رژیم غذایی
تخم کرفس یک ادویه همه کاره با کاربردهای فراوان است. این محصول به صورت دانه کامل، خرد شده یا به عنوان ادویه آسیاب شده فروخته می شود. تخم کرفس آسیاب شده اغلب به نام پودر کرفس نیز شناخته می شود.
جای تعجبی نیست که طعم دانه کرفس شبیه به ساقه کرفس است. این ترکیب بیشتر برای چاشنی انواع سوپ ها، سبزیجات یا سس های سالاد خانگی استفاده می شود.
اما چه روش هایی برای افزودن تخم کرفس به رژیم غذایی وجود دارد:
– استفاده به عنوان ادویه گوشت کبابی
– افزودن به سالاد کلم یا سالاد سیب زمینی
– افزودن به دستور پخت ترشی
حتی برخی افراد از دانه کرفس آسیاب شده برای تهیه چای نیز استفاده می کنند. برای این کار می توان مقداری آب جوش را به ۱ قاشق غذاخوری (۶.۵ گرم) تخم آسیاب شده کرفس افزود و مخلوط حاصل را به مدت تقریبا ۱۰ دقیقه دم کرد.