با سردتر شدن هوای استانهای کشور تعرفه گاز، بهویژه در مناطق سردسیر، طی هفتههای اخیر افزایش یافته است. پیش از این نیز مخابرات تعرفههای خود را بالا برده بود. حال باید پرسید آیا تعرفه آب و برق هم افزایش مییابد؟
اقتصادسنج؛ با سردتر شدن هوای استانهای کشور تعرفه گاز، بهویژه در مناطق سردسیر، طی هفتههای اخیر افزایش یافته است. پیش از این نیز مخابرات تعرفههای خود را بالا برده بود. حال باید پرسید آیا تعرفه آب و برق هم افزایش مییابد؟ محمدعلی محسنی بندپی، نماینده مجلس، در این باره گفت: فعلا موضوعی تحت این عنوان مطرح نشده، اما با ادامه روند فعلی افزایش تعرفه برق و آب دور از انتظار نیست.
پیش از بروز برودت هوا و کمبود گاز در کشور، دولت تعرفههای پلکانی جدیدی را برای مشترکان پرمصرف گاز اعلام کرد به امید آنکه زمستان امسال را به سلامتی سپری کند. اما با نگاهی به روند روزهای گذشته و قطعی گاز در برخی مناطق کشور بهنظر میرسد این سیاست پیشگیرانه موفق عمل نکرده است.
همچنین چندی پیش تعرفه پرداختی برای استفاده از تلفن ثابت افزایش یافت. با این حساب آیا باید منتظر افزایش تعرفه آب و برق هم بود؟ محمدعلی محسنی بندپی، نماینده مجلس، در این باره میگوید: این اتفاق دور از انتظار نیست. گویی دولت با افزایش تعرفه گاز، تلفن و … دست در جیب مردم کرده است!
آیا گرانی برق و آب نزدیک است؟
طی هفتههای گذشته تعرفه تلفن ثابت افزایش يافت. همچنین تعرفه گاز از ۲۰۰ هزار تومان به پنج میلیون تومان رسید. با این حساب افزایش تعرفه آب و برق هم دور از انتظار نیست. چراکه گویا دولت جز دست کردن در جیب مردم برنامه جدیدی برای تولید منابع ندارد.
عملکرد دولت در حوزه انرژی را چطور میبینید؟
مجلس بر حفظ و تامین منافع مردم تاکید دارد و با ارائه تذکرات لازم عملکرد دولت را زیر نظر میگیرد. یکی از مصداقهای کوتاهی دولت این است که بر اساس قانون برنامه توسعه پنجم و اسناد بالادستی موظف بود تولید برق را تا ۱۱ هزارمگاوات از انرژیهای تجدیدپذیر تامین کند، اما چنین اتفاقی رخ نداد. حال جمعیت و تقاضا در کشور روبه رشد است در حالی که منابع محدود هستند. چنین نواقصی در همه حوزههای انرژی ایران مشاهده میشود.
نظر شما در زمینه بروز سرما و قطعی گاز که اخیرا رخ داد چیست؟
در کنار عمل نکردن دولت به وظایف خود در حوزه انرژی، سرما نیز روند بحران را مضاعف کرد. همچنین بستر ضعیف کشور برای حفظ انرژی بیتاثیر نیست. به عنوان نمونه ما در قرن ۲۱ از هرگونه استانداردهای ساختمانسازی برای کاهش هزینههای مصرف انرژی محروم هستیم.
بیاعتنایی دولت در احیای برجام تا چه اندازه در بروز چنین شرایطی دخیل است؟
قطعا تحریمها تاثیر بسزایی در بروز شرایط فعلی دارد. به قول مرحوم اکبر هاشمیرفسنجانی، سیاستمدار ایرانی، تحریم شاید مردم ایران را نابود نکند اما توسعه، اشتغال و پروژههای عمرانی را به تعلیق میاندازد. با وجود این فعلا برنامهای برای ادامه برجام در دستور کار مجلس نیست.