در حالی که مصرف کنندگان و تولیدکنندگان برنج در انتظار مشخص شدن قیمت جدید این کالای محبوب سبد غذایی خانوار ها هستند، معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزارت جهادکشاورزی در روزهای اخیر از نهایی شدن قیمت برنج خبر داد.
به گزارش «اقتصاد سنج»، در حالی که مصرف کنندگان و تولیدکنندگان برنج در انتظار مشخص شدن قیمت جدید این کالای محبوب سبد غذایی خانوار ها هستند، معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزارت جهادکشاورزی در روزهای اخیر از نهایی شدن قیمت برنج خبر داد.
محمد قربانی در ادامه گفت: وزارت جهاد کشاورزی بهطور مستقیم وارد فرایند خرید در بازار برنج میشود که این امر، خرید از برندهای بزرگ را هم بهدنبال دارد و باعث تحرکات خوبی در بازار برنج خواهد شد.
او بدون اینکه رقم توافقشده برای قیمت برنج را ذکر کند، گفت: دولت درصدد است برای تنظیم بازار برنج ایرانی، قیمت این محصول را بر اساس نرخهای مصوب اعلام کند؛ زیرا بازار برنج مستعد بروز نوسانات قیمتی است که با مداخله هدفمند دولت در بازار با هدف افزایش سود تولیدکننده، کنترل بازار در اختیار دولت قرار میگیرد. بازار برنج از مسائل مهم و جدی در کشور محسوب میشود و شالیکوبیها هم پر از برنج هستند.
طی ۲ماهی که از اعلام خبر لغو ممنوعیت واردات برنج میگذرد، اظهارنظرهای مختلفی در نقد این تصمیم دولت از سوی افرادی انجام شده که معتقدند واردات میتواند بازار برنج ایرانی را تهدید کند.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج در این زمینه گفت: یکی از دلایل عمده گرایش مصرف کنندگان ایرانی به برنج خارجی، افزایش قیمت برنج ایرانی بوده است. درحالیکه نوع برنجهای وارداتی با برنج ایرانی متفاوت بوده است. اما در واردات امسال ۴۰درصد حجم خرید به برنج سفید پاکستانی اختصاص یافته که میتواند رقیب برنج ایرانی در بازار باشد.
کشاورز افزود: تا امروز واردات فقط برای تنظیم بازار برنج انجام میشد، اما امسال برنجهای سفید وارداتی میتوانند بهعنوان رقیبی جدی برای برنج ایرانی مانع افزایش بیرویه قیمت این نوع برنج در بازار باشند.
بکشاورز همچنین اظهار داشت: واردکنندگان با حداقل سود اقدام به عرضه محصول خود کردهاند و این باعث شده قیمت برنج هندی از ۴۰هزار تومانی که تا چند ماه پیشعرضه میشد به ۳۲تا حداکثر ۳۵هزار تومان کاهش داشته باشد و برنج پاکستانی نیز که بین ۴۰تا ۴۵هزار تومان قیمت داشت، وارد فاز کاهش قیمت شود.
این فعال اقتصادی پیشبینی کرد با تامین منابع واردات، برنجهای جدید وارداتی با قیمتهای پایینتری در بازار مصرف عرضه شوند.
در همین حال قاسمعلی حسنی، دبیر اتحادیه بنکداران موادغذایی تهران در گفتوگو با همشهری، حداکثر قیمت بهترین برنج ایرانی در بنکداریها را بین کیلویی ۸۵تا ۹۰هزار تومان اعلام کرد و افزود: برای برنج ایرانی همچنان انتظار کاهش قیمت را داریم و به همین دلیل نمیتوان قیمت مشخصی اعلام کرد.
تولیدکنندگان در انتظار افزایش قیمت
خبرهای رسیده حاکی از آن است که عدهای از تولیدکنندگان در انتظار رشد دوباره قیمت از عرضه محصولشان خودداری میکنند؛ این در حالی است که دولت نیز برای ایجاد ثبات در بازار و البته پیشگیری از زیان کشاورزانی که هزینههای تولیدشان در سالهای اخیر بالا رفته، همزمان با تعیین نرخ برای این محصول، گزینه خرید تضمینی را روی میز قرار داده است.