در حالی که شاخص تورم طی 9 ماه اول سال 1401 حدود 40 درصد رشد داشته، بازارهای بورس و کالاهای بادوام نتوانستهاند تورم را پوشش دهند. بازار مسکن و خودرو نیز خود را به آن نزدیک کردهاند. اما سکه، دلار و طلا، به ترتیب بیشترین رشد را داشتهاند.
اقتصادسنج؛ در حالی که شاخص تورم طی 9 ماه اول سال 1401 حدود 40 درصد رشد داشته، بازارهای بورس و کالاهای بادوام نتوانستهاند تورم را پوشش دهند. بازار مسکن و خودرو نیز خود را به آن نزدیک کردهاند. اما سکه، دلار و طلا، به ترتیب بیشترین رشد را داشتهاند.
از ابتدای سال تا کنون سکه طرح جدید 7 میلیون تومان افزایش قیمت داشته و از نرخ 12 میلیون و 400 هزار تومان به قیمت 19 میلیون و 400 هزار تومان رسیده است. یعنی در بازه زمانی حدود 9 ماه و نیم 56 درصد رشد کرده است.
طلا اما حدود 10 رشد از رشد سکه عقب است. قیمت هر گرم طلای 18 عیار در بازار ابتدای سال یک میلیون و 220 هزار تومان بوده اما الان با نرخ یک میلیون و 800 هزار تومان معامله میشود. یعنی سرمایهگذاران این بازار حدود 47 درصد سود سرمایه دریافت کردهاند. دلار نیز در این مدت حدود 53 درصد رشد داشته است.
از جمله دیگر بازارهای سرمایهگذاری میتوان به بازار املاک اشاره کرد. متوسط قیمت مسکن تهران از ابتدای سال تا پایان آذر ماه حدود 37 درصد رشد داشته است. اگر چه این روزها موضوع افزایش قیمت خودرو داغ است. اما نسبت به بازار طلا و دلار رشد چندانی نداشته و 35 درصد افزایش قیمت را به همراه داشته است.
کالاهای بادوام که عموما شامل لوازم خانگی میشود نیز در این مدت 28 درصد افزایش قیمت را متحمل شده است. اما بدترین بازدهی را بورس رقم زده و شاخص کل تنها حدود 28 درصد رشد کرده است.
وقت سرمایهگذاری در کدام بازار است؟
بازارها این هفته را تا به امروز آرام با نوسان کاهشی سپری کردهاند. بسیاری این آرامش بازارها به خصوص بازار طلا و دلار را آتش زیر خاکستر میدانند. اما به هر دلیلی که باشد، بسیاری از سرمایهگذاران را ترسانده است.
خبرها از بازار ارز اینطور میرسد که دولت با انتشار اخبار مثبت، نوسان بازار را دست گرفته است. از آنجایی که بازار سکه و طلا به دنبال دلار حرکت میکنند، تا وقتی که بازار دلار شروع به حرکت نکند، نمیتوان گفت که نوسانات افزایشی است.
خودرو هم از اواسط آبانماه رشد خود را شروع کرد و 50 روز بدون وقفه جلو رفت. حالا با آرام گرفتن بازار دلار و طلا، بازار خودرو نیز چند روزی میشود که آرام گرفته است.
رشد بورس چگونه خواهد بود
همانطور که گفته شد بازارهای کالاهای بادوام و بورس کمترین رشد را داشتهاند. قاعدتا باید از این دو بازار به عنوان فرصت خوب سرمایهگذاری نام برد، اما یکی بدون قاعده شده و سرمایهگذاری در دیگری سخت است.
اگر اصولی در نظر بگیریم، بورس الان باید روزهای شکوفایی خود را بگذراند. چرا که دیگر بازارها متوقف شدهاند و داراییهای هوشمند به دنبال جایی برای ورود هستند. اما در عمل این طور نیست. چرا؟
بانک مرکزی به بانکها اجازه داده است اوراق گواهی سپرده با سود 23 درصد پرداخت کنند. همچنین نرخ سود بین بانکی افزایش یافته و به پس از 5 ماه دوباره به بالای 21 درصد رسیده است.
در این شرایط سرمایهگذاران بورسی و به خصوص حقوقیها به جای این که ریسک بازار سرمایه را بپذیرند، وارد سرمایهگذاری در بانک میشوند. چون حجم دارایی حقوقیها بالاست، دریافت سود ثابت 23 درصدی را از نظر اقتصادی توجیهپذیر میدانند.
چه کسانی میتوانند وارد بازار مسکن شوند؟
در این شرایط بازار مسکن و کالاهای بادوام باقی میماند. احتمالا خیلی از سرمایهها نتوانند وارد بازار مسکن شوند. چرا که این بازار به داراییهای هنگفتی نیاز دارد. خرید یک ملک در تهران حداقل یک میلیارد و 500 میلیون تومان بودجه نیاز دارد.
این در حالی است که بسیاری از سرمایهگذاران، داراییهای کمتر از یک میلیارد تومان دارند. بنابراین بازار مسکن در این بازه زمانی فرصت خرید خوبی برای سرمایهگذاران خرد محسوب نمیشود.
بنابراین شاید گروه سرمایهداران کلان بتوانند از این فرصت استفاده کنند. از آنجایی که طبق روال چند سال اخیر، در دی ماه خریدهای سرمایهای ملک انجام میشود، احتمالا در آمارهای این ماه باید منتظر افزایش قیمت و تعداد معاملات باشیم.
البته در 2 ماه آبان و آذر تعداد معاملات و قیمت مسکن تهران افزایش یافت. احتمالا این موضوع ضربه افزایش قیمت را در دی ماه کم کنند. با شرایطی که گفته شد، کدام بازار برای سرمایهگذاری بهتر است