قیمت دلار در شروع دومین روز هفته با روند کاهشی بازگشایی شد و تا پایان معاملات بازار ارز این روند نزولی به صورت پلکانی ادامه داشت. معاملهگران روند تقاضا را پایینتر از عرضه میدانند و میگویند، افت و خیرهای دلار در هفتههای اخیر بسیاری از فعالان بازار را در لاک احتیاطی فرو برده است.
اقتصادسنج| قیمت دلار در شروع دومین روز هفته با روند کاهشی بازگشایی شد و تا پایان معاملات بازار ارز این روند نزولی به صورت پلکانی ادامه داشت. معاملهگران روند تقاضا را پایینتر از عرضه میدانند و میگویند، افت و خیرهای دلار در هفتههای اخیر بسیاری از فعالان بازار را در لاک احتیاطی فرو برده است.
قیمت دلار روز یکشنبه ۱۵ بهمن کاهش قیمت بیش از هزار و ۵۰۰ تومانی داشت و یک کانال دیگر به عقب برگشت.
سیاستگذار، افزایش ریسکهای سیاسی را دلیل شکلگیری روند افزایشی قیمت دلار عنوان میکند. در همین راستا رئیس کل بانک مرکزی در نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان تهران تاکید کرد که در چند هفته گذشته به دلیل تلاطمات سیاسی، نرخ ارز رشد کرده است. فرزین عنوان کرد: «گفته بودیم که با پایان این تلاطم، رشد ارز تمام میشود که شد و روند کاهشی هم شروع شده است.»
این در حالی است که بسیاری از معاملهگران، تلاطمات سیاسی روزهای اخیر را بهانه خوبی برای سیاستگذار، جهت ایجاد روند صعودی انواع ارز و نوسانگیری عنوان میکنند. آنها رفتار بازار ارز را در هفتههای اخیر، مشابه الگوی جهش قیمت دلار در سالهای گذشته میدانند و معتقدند بخشی از کسری بودجه و تسویه حسابها با این شیوه جبران خواهد شد.
پیشفروش ارز هم خبردرمانی است؟
رئیس کل بانک مرکزی به موضوع پیشفروش ارز هم اشاره کرد و گفت: «به زودی ارز را پیشفروش خواهیم کرد تا اطمینان خاطر را در مورد نرخ ارز به وجود بیاوریم.» وی همچنین به سیاست اصلاح نظام بانکی اشاره کرد و افزود: «امسال دو موسسه را منحل کردیم و یک موسسه دیگر هم منحل خواهد شد. هشت بانک را در جهت اصلاح قرار دادیم و اگر اصلاح نشوند مورد برخورد قرار خواهند گرفت.»
تحلیلگران بازارهای مالی میگویند بازارساز بعد از نوسانگیری با خبردرمانی و تزریق اخبار مثبت در حوزه سیاست و اقتصاد سعی در کنترل قیمت دلار میکند. به اعتقاد آنها سیاستگذار قصد دارد با تکیه بر اخبار، مانع رشد قیمت در بازارهای مالی شود؛ اما تورم و رشد نقدینگی در نهایت، سال آینده بر بازار ارز اثر خود را خواهد گذاشت.
کارشناسان اقتصادی همواره به مسائل سیاسی به عنوان یکی از محرکهای موثر بر قیمت دلار اشاره میکنند؛ اما با وجود ریسکهای سیاسی که همواره اقتصاد ایران را تهدید میکند، چالش اصلی که بازارهای مالی همواره با آن مواجه هستند را در سیاستهای غلط پولی، رشد بیرویه نقدینگی و تصمیمات نادرست که سیاستگذار در حوزه بانکها و ناترازی که در بانکها شکل گرفته و کسری بودجه وحشتناکی که به وجود آمده، میدانند.
گفتنی است قیمت درهم امارات با کاهش ۵۰۰ تومانی در کف کانال ۱۵ هزار تومانی قرار گرفت و با قیمت ۱۵ هزار و ۸۰ تومان معامله شد.