خبرگزاری بلومبرگ، در گزارشی به محدودیتهای کشور هلند و سایر کشورهای اروپایی برای برداشت گاز از میدان گازی گرونینگن پرداخته و مهمترین عامل ایجاد مشکل در این مسیر را مقاومت مردم محلی عنوان کرده است.
به گزارش اقتصادسنج، پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون)، بر اساس داده و اطلاعات موجود میدان گازی گرونینگن در شمال شرقی هلند یکی از بزرگترین میادین گازی جهان و نیز بزرگترین میدان گازی در اروپا است که بیش از 450 میلیارد مترمکعب گاز طبیعی قابل بازیافت دارد، اما به دلیل پیامدهای طبیعی مخربی چون ایجاد فرونشست و زلزله، دولت هلند تمایل چندانی برای افزایش برداشت گاز از این میدان ندارد.
در همین رابطه و به تازگی خبرگزاری بلومبرگ، در گزارشی به محدودیتهای کشور هلند و سایر کشورهای اروپایی برای برداشت گاز از میدان گازی گرونینگن پرداخته و مهمترین عامل ایجاد مشکل در این مسیر را مقاومت مردم محلی عنوان کرده است.
در این گزارش خبری آمده است که میدان گازی گرونینگن یک ظرفیت بکر و کافی برای تأمین نیاز کشورهای اروپایی در فصل سرد امسال و بینیازی آنها از گاز روسیه است، اما این میدان در حال تعطیل شدن است و دلیل آن هم اثرات مخرب برداشتهای گاز این منطقه در ایجاد زلزلههای پیاپی در منطقه و افزایش اعتراضات محلی است.
اگرچه بر اساس اظهارنظر بهرهبرداران گاز گرونینگن، این منطقه ظرفیت افزایش برداشت حتی تا 50 میلیارد مترمکعب در سال را نیز دارد، اما مردم محلی تأکید دارند که اجازه چنین اقدامی را نمیدهند و میگویند دولتهای اروپایی برای جبران کسری انرژی خود در فصل سرد امسال باید به فکر منابع جایگزین دیگری باشند.
به طور مثال یکی از مردم محلی که خانهاش در اثر زلزلههای پیاپی به شدت آسیب دیده به بلومبرگ گفته است: من وقتی خانهام را در سال 2004 در این منطقه خریدم، خانه شبیه قصر بود ولی در این سالها و به واسطه زلزله خانه من به شدت آسیب دیده و به یک ویرانه تبدیل شده است.
او تأکید کرده است: دولت هلند اگر بخواهد برداشت گاز منطقه را افزایش دهد، من مبارزه خواهم کرد. حتی اگر بخواهند مرا بکشند، من به مبارزه ادامه خواهم داد. من یک مادر پیر، یک سگ پیر و یک خانه خراب دارم و این تمام چیزی است که در این مبارزه باید از دست بدهم!
همچنین اهالی دیگری نیز از این منطقه به این خبرگزاری گفتهاند که به واسطه ترس از زلزله شبها با نگرانی میخوابند و در صورت افزایش برداشت گاز مشکلات آنها بیشتر خواهد شد؛ مشکلاتی که گفته میشود پیش از این و به واسطه زلزلههای گذشته سبب شده از بین 327 هزار خانه مسکونی منطقه چیزی حدود 127 هزار خانه آسیب ببینند و 3300 خانه نیز به صورت کامل تخریب شوند.
نگرانی و مقاومت مردم محلی در حالی است که از آنسو هانس ویجلبریف- وزیر معادن هلند ضمن تأیید خطرات احتمالی افزایش برداشتها، معتقد است دولت این کشور نمیتواند مشکلات و سختیهای سایر دولتهای اروپایی را نادیده بگیرد.
هانس ویجلبریف با تأکید بر اینکه کمبود گاز شاید دولت این کشور را مجبور به افزایش برداشتها کند، ادامه داد: اگر در فصل سردخانهها، بیمارستانها، مدارس و… به درستی گرم نشوند، با مشکل بزرگتری رو به رو خواهیم شد.
همه این مباحث و نگرانیها در حالی مطرح میشود که روسیه در واکنش به تحریمهای اروپا اقدام به کاهش شدید گاز صادراتی خود به این قاره کرده است، روسیهای که پیش از این یکسوم واردات گاز اروپا را به خود اختصاص داده بود.
یکی از مشتریان اصلی گاز هلند در حال حاضر کشور آلمان است که برای تأمین انرژی مورد نیاز صنایع و نیروگاههای خود بهشدت به گاز نیاز دارد، اما بر اساس ادعای بلومبرگ مقامات هلندی بر این باور هستند که اگر آلمانها نیاز به گاز بیشتری دارند، گزینه اصلی و ایمنتر برای آنها افزایش طول عمر نیروگاههای هستهای است.
اگرچه مقامات هلندی در برابر مقاومت مردم محلی و نگرانیهای زیستمحیطی قرار گرفتهاند، اما از آنسو مسئولان اتحادیه اروپا به آنها فشار میآورند که در سیاستهای خود در قبال میزان برداشت گاز از میدان گازی گرونینگن تجدیدنظر کنند.
به طور مثال در این باره کمیسر بازار داخلی اتحادیه اروپا گفته است: هلند باید در تصمیم گیری خود برای تعطیلی گرونینگن تجدیدنظر کند و ظرفیت برداشت گاز گرونینگن را افزایش دهد.
این فشارها و امیدواری اروپاییها به کشور هلند برای تأمین بخشی از کسری انرژی گاز قاره سبز در حالی مطرح و پیگیری میشود که از آنسو دولتمردان هلندی خود در شرایط کنونی و برای جبران کمبودها به جای افزایش تولید گاز به سمت حذف محدودیتهای نیروگاههای زغال سنگ حرکت کرده و همانند سایر کشورهای اتحادیه به سوخت بسیار آلاینده روی آورده است و ظرفیت واردات گاز LNG (liquefied natural gas) خود را در تابستان امسال تا دو برابر افزایش داد تا اطمینان حاصل کند که ذخایر گازی تا قبل از فرا رسیدن زمستان به 80 درصد خواهد رسید.
با این شرایط به نظر میرسد شرایط برای اروپایی ها به ویژه کشور آلمان در تأمین انرژی کافی و مورد نیاز برای فصل سرد سال جاری به مراتب سختتر شود.