اطلاعات مرکز آمار از نرخ تورم به تفکیک استانها حاکی از آن است که سه استان یزد، چهارمحال و بختیاری و کردستان، همچنان تورم سالانه بالای ۵۰ درصد دارند.
اقتصادسنج| مرکز آمار ایران اخیرا جدیدترین گزارش شاخص قیمت مصرفکننده مربوط به دی ماه سال جاری را منتشر کرد که بر اساس آن، نرخهای تورم در دهمین ماه سال در روندی نزولی قرار گرفتهاند.
دادههای مرکز آمار ایران نشان میدهند که نرخ تورم سالانه کل کشور برای هشتمین ماه متوالی به عقبنشینی خود ادامه داده و رقم ۴۳.۶ درصدی را ثبت کرده است. نرخ تورم ماهانه نیز پس از صعود در آذر ماه، دی ماه سال جاری را به افت به سطح ۲.۶ درصدی به پایان رسانده است. علاوه بر آن، نرخ تورم نقطه به نقطه دی ماه نیز کاهشی ۱.۷ واحد درصدی نسبت به آذر ماه را شاهد بوده و رقم ۳۸.۵ درصد را به ثبت رسانده است.
البته تفاوت در سبد کالاها و عادتهای مصرفی خانوار استانهای کشور سبب شده که نرخهای تورم در این استانها با یکدیگر متفاوت باشند. در واقع تفاوت در نرخ تورم کالاها و خدمات مختلف از جمله خوراکیها، آموزش، بهداشت و درمان، تفریحات و حملونقل، در کنار تنوع در شیوه هزینهکرد خانوار مناطق مختلف، باعث ثبت نرخهای تورم گوناگون در هر یک از استانهای کشور شده است. از همین روی، تجارتنیوز در این گزارش به بررسی اعداد و ارقام تورم در استانها میپردازد.
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، استان اردبیل با تورم ماهانه ۳.۶ درصدی، بیشترین افزایش سطح عمومی قیمتها در طول دی ماه امسال را به نام خود زده است. همچنین استانهای خوزستان و خراسان جنوبی نیز با تورمهای ماهانه ۳.۵ درصد و ۳.۴ درصدی در ردههای بعدی این فهرست جای گرفتهاند. همچنین علاوه بر این سه استان، ۱۰ استان دیگر کشور نیز تورم ماهانهای بیش از میانگین کشور تجربه کردهاند.
از سوی دیگر نیز استانهای سیستان و بلوچستان و زنجان با ۱.۷ درصد، کمترین تورم ماهانه دی ماه را متحمل شدهاند و استان آذربایجان غربی با تورم ۱.۸ درصدی نیز به دنبال آنها قرار گرفته است.
تداوم یکهتازی یزد در نرخ تورم سالانه
واکاوی دادههای تورم سالانه دی ماه به تفکیک استانها نشان میدهد که مثل ماه گذشته، ۲۱ استان کشور تورمی بیش از میانگین کل کشور را ثبت کردهاند که در میان آنها، استان یزد با تورم ۵۴.۷ درصدی، همچنان پیشتاز تورم در کشور است.
به علاوه، استانهای چهارمحال و بختیاری با ۵۰.۶ درصد و کردستان با ۵۰.۲ درصد نیز دیگر استانهای هستند که تورم ۱۲ ماهه بیش از ۵۰ درصد را تجربه کردهاند.
در مقابل، کمترین نرخ تورم سالانه دی ماه در سه استان تهران، خوزستان و سمنان با ارقام به ترتیب ۳۸.۶ درصدی، ۴۰.۴ درصدی و ۴۰.۶ درصدی ثبت شده است.
اختلاف قابل توجه تورم نقطهای سیستان و بلوچستان با دیگر استانها
تورم نقطه به نقطه نیز یکی دیگر از شاخصهای تورم است که نشان میدهد قیمت یک سبد یکسان از کالاها و خدمات در یک نقطه زمانی، نسبت به قیمت همان سبد در نقطه زمانی متناظر در سال گذشته چه تغییری کرده است.
طبق گزارش مرکز آمار ایران، تورم نقطه به نقطه دی ماه در ۱۹ استان کشور بالاتر از میانگین کشوری ثبت شده است. تورم نقطهای یزد که در ماه گذشته از ۵۰ درصد عبور کرده بود، در دی ماه کاهشی شده و به ۴۶.۱ درصد رسیده اما این استان همچنان شاهد بیشترین تورم نقطه به نقطه است. به علاوه، استانهای کردستان و ایلام نیز با ثبت تورم نقطه به نقطه به ترتیب ۴۴.۶ درصد و ۴۴ درصدی در ردههای بعدی بیشترین تورم نقطهای در کشور قرار دارند.
از طرف دیگر اما تورم نقطه به نقطه استان سیستان و بلوچستان با رقم ۲۷.۱ درصدی، با اختلافی قابل توجه، کمتر از دیگر استانها است. استانهای زنجان و تهران با تورمهای نقطهای به ترتیب ۳۴.۴ درصدی و ۳۴.۶ درصدی نیز دیگر استانها با کمترین تورم نقطهای به شمار میروند.