بازدهی بازارها در اولین هفته اسفندماه به غیر از دلار مثبت بود. این هفته مرکز مبادلات طلا و ارز آغاز به کار کرد. این مرکز مستقلا اقدام به کشف قیمت دلار کرد.
اقتصادسنج | بازارهای مالی و سرمایهای در اولین هفته اسفندماه، تحت تاثیر آغاز به کار مرکز مبادله طلا و ارز روند نامتوازنی داشتند.
در حالی که قیمت دلار در مرکز مذکور با نرخ ۴۱ هزار و ۷۰۰ تومان در روز پنجشنبه کشف قیمت شد، اما بازار مبادلات ارز آزاد سردرگم بود.
طی دو روز گذشته دلاری به صرافیها تزریق نشد و از سوی دیگر عرضه دلار توافقی نیز به کما رفت. این دو رویداد افزایش تقاضا و قیمت دلار را در بازار آزاد به همراه داشت.
از سوی دیگر، بیشترین بازدهی بازارها این هفته به ترتیب مربوط به بازار طلا، سکه و سرمایه بود و بازار دلار نیز بازدهی منفی ثبت کرد.
قیمت دلار
صرافی ملی روز پنجشنبه ۲۷ بهمنماه، قیمت دلار را ۴۴ هزار و ۶۳۷ تومان اعلام کرد. این در حالی است که قیمت این اسکناس آمریکایی روز گذشته چهار اسفند در مرکز مبادله طلا و ارز ۴۱ هزار و ۷۰۰ تومان کشف قیمت شد. این هفته فقط بازار دلار بازدهی منفی ۶/۵۸ درصدی داشت.
در هفتهای که گذشت قیمت دلار فقط در روز سهشنبه، همزمان با آغاز به کار مرکز مبادله ارز و طلا کاهش داشت و در سایر روزهای این هفته با روند صعودی همراه بود.
کارشناسان معتقدند رشد تقاضا به جهت افزایش انتظارات تورمی با گفتاردرمانی از بین نمیرود؛ این در حالی است که سطحی از نااطمینانی در جامعه شکل گرفته که با وجود تلاشهای نهاد پولی کشور، ارائه بستههای ارزی، ایجاد سامانه و تالارهای ارزی متعدد اصلاح نمیشود.
تحلیلگران بازار ارز معتقدند دستهای از عوامل سیاسی و اقتصادی برقیمت ارز تاثیرگذاراست؛ آنها میگویند عامل تحریمها، چشمانداز اقتصادی و رکود تورمی، انتظارات تورمی، ریسکهای سیاسی و پیشبینی ناپذیری، تغییرات زیاد سیاستهای ارزی بانک مرکزی، صادرات غیرنفتی و تراز تجاری بر رشد قیمت دلار موثرند.
شکلگیری انتظارات تورمی مثبت ریشه در مذاکرات هستهای برجام دارد و بسیاری از کارشناسان و معاملهگران تاکید میکنند که در حال حاضر چشمانداز مذاکرات تیرهتر از چند ماه قبل است.
قیمت طلا
قیمت طلا در روز پنجشنبه، ۲۷ بهمنماه ۱۴۰۱، دو میلیون و ۲۰۱ هزار تومان بود. این در حالی است که هر گرم طلا در روز گذشته با قیمت دو میلیون و ۴۷۲ هزار تومان معامله شد. بازدهی این بازار ۱۲/۳۵ درصد بود و رشد قیمت بیش از ۲۷۰ هزار تومان داشته است.
قیمت سکه
قیمت سکه امامی هفته قبل با نرخ ۲۷ میلیون و ۵۹۶ هزار تومان معامله میشد. این قطعه از سکه در هفته جاری افزایش سه میلیون و ۳۴۸ هزار تومانی داشت و به قیمت ۳۰ میلیون و ۹۴۴ هزار تومانی رسید. بازدهی بازار سکه در نخستین هفته اسفندماه ۱۲/۱۳ درصد است.
تقویت شاخص دلار در روز قبل باعث کاهش ارزش اونس شد. تحلیلگران پیشبینی میکنند که اونس طلا با توجه به صورتجلسه فدرال رزرو روند کاهشی به خود بگیرد. پیشبینیها از تشدید سیاستهای انقباضی توسط بانک مرکزی آمریکا شرایط را سختتر کرده است. پیشبینی میشود فدرال رزرو برای ماه مارس نرخ بهره را نیم درصد بالا ببرد تا شانس بازگشت تورم به سطح دو درصدی تقویت شود.
قیمت طلا و سکه در نخستین هفته اسفندماه در تمام روزها به غیر از سهشنبه، متاثر از توقف عرضه ربع سکه در بورس کالا و آغاز به کار مرکز مبادله طلا و ارز صعودی بود.
معاملهگران این بازار معتقدند، افزایش قیمت در بازار فلز زرد با افزایش قیمت دلار همراه شده و محدوده مقاومت را شکسته است. همچنین برخی از فعالان کاهشی بازار دست از فروش کشیدند.
بورس
اتفاقات و تصمیم بانک مرکزی مبنی بر حذف دلار نیما از مبادلات ارزی شرکتهای بورسی مهمترین خبر هفته بود.
این اقدام بانک مرکزی همانطور که انتظار میرفت، باعث شد تا بالاخره بازار از رکود بهمنماه خارج شود. رکودی که با نامه ناگهانی شورای رقابت به سازمان بورس مبنی بر خروج خودرو از بورس کالا آغاز و باعث شد تا بیش از هشت هزار میلیارد تومان پول از بازار سرمایه خارج شود.
گفتنی است در مجموع این هفته ۶۵۷ میلیارد تومان پول حقیقی توسط سهامداران وارد بازار شد، تا فعالان بازار چشمانداز مثبتی نسبت به عمکرد بازار تا پایان سال داشته باشند.
سکه برنده رالی بازدهی هفته بازارها
بررسی معاملات این هفته بازار نشان میدهد، شاخص کل در محدوده یک میلیون و ۶۵۶ هزار واحدی ایستاد و در نهایت رشد ۸.۶ درصدی را تجربه کرد.
سایر شاخصهای بازار نیز رشد خوبی را تجربه کردند. شاخص هموزن با رشد ۶ درصدی در سطح ۵۰۳ هزار و ۲۰۲ واحدی ایستاد. همچنین شاخص کل فرابورس رشد ۷.۲ درصدی را تجربه کرد و در تراز ۲۱ هزار و ۳۴۶ واحدی ایستاد. در حالیکه این هفته دلار رشد ۸.۷۳ درصدی و سکه افزایش ۱۱.۳۸ درصدی داشتند.
بیشترین بازدهی هفتگی
بازار هفته اول اسفند را در حالی به پایان رساند که «کتوکا» با افزایش ۳۳ درصدی بیشترین بازدهی را میان نمادهای بورسی کسب کرد.
«فسرب» و «شفن» نیز دیگر نمادهای بورسی بودند که عملکرد خوبی را در این هفته ثبت و سود خوبی را نصیب سهامداران خود کردند.
به این ترتیب این دو سهم با جهشی که در این هفته ثبت کردند، برای مقاومتهای ۲ هزار و ۲۲۵ تومانی (فسرب) و ۶۵۸ تومانی (شفن) خط و نشان کشیدند.
کمترین بازدهی هفتگی
وزن نمادهایی که بازدهی منفی داشتند به طرز چشمگیری در این هفته کمتر از نمادهای سبزرنگ نقشه بازار بود. به طوری که «غنیلی» با افت ۱۳ درصدی بدترین عملکرد این هفته را از آن خود کرد.
«غدیس» نیز در بین نمادهای بورسی عملکرد غیر قابل قبولی ثبت کرد و سهامداران خود را ناامید کرد. به طوریکه سهم در این هفته ۱۱ درصد افت قیمت داشت و به هزار و ۱۵۰ تومان رسید. حمایت و مقاومت پیش روی سهم ۱۶۹۲ و ۲۵۹۰ تومان است.