قیمت دلار که در نخستین روز پاییز تا سطح 49 هزار و 300 تومان کاهش یافته بود، در معاملات پشت خطی شب گذشته با اندکی افزایش مواجه شد و تا مرز 49 هزار و 400 تومان نوسان کرد. به نظر میرسد این افزایش، در نتیجه انتشار برخی خبرها درباره محدودیتهای قانونی منابع ارزی ایران در قطر، رخ داده باشد.
اقتصادسنج| قیمت دلار که در نخستین روز پاییز تا سطح 49 هزار و 300 تومان کاهش یافته بود، در معاملات پشت خطی شب گذشته با اندکی افزایش مواجه شد و تا مرز 49 هزار و 400 تومان نوسان کرد. به نظر میرسد این افزایش، در نتیجه انتشار برخی خبرها درباره محدودیتهای قانونی منابع ارزی ایران در قطر، رخ داده باشد.
بازار ارز در روز گذشته تعطیل بود اما با این حال، معاملات پشت خطی دلار متوقف نشد. تا نیمههای روز گذشته نیز قیمت دلار در معاملات پشت خطی نوسان چندانی نداشت و در همان سطح 49 هزار و 300 تومان حرکت میکرد؛ اما پس از انتشار خبری درباره محدودیت مصارف منابع ارزی آزادشده ایران، افزایشیهای فرصت را مغتنم شمرده و قیمت دلار را در معاملات پشت خطی تا مرز 49 هزار و 400 تومان بالا بردند.
ایجاد محدودیت مصرف برای دلارهای آزادشده
ماجرا از این قرار است که بر اساس گفتههای برت مکگرک، هماهنگکننده شورای امنیت ملی آمریکا، پول ایران در قطر فقط برای یک دسته محدود از تجارت بشردوستانه مانند غذا، دارو و محصولات کشاورزی هزینه میشود؛ به این ترتیب که در هر یک معامله، وجوه برای پرداخت به فروشندگان برای کالاهای بشردوستانه استفاده خواهد شد و هیچ سرمایهای وارد ایران نمیشود.
به این ترتیب همانگونه که پیشتر نیز در خبرها تاکید شده بود، قرار نیست منابع ارزی آزادشده ایران به صورت اسکناس نقدی در احتیار کشور قرار گیرد و تنها به صورت اعتبار خرید برای کالاهای اساسی و بشردوستانه مصرف خواهد شد. به این ترتیب دلارهای آزادشده نه تنها به خزانه بانک مرکزی ایران بازنمیگردد بلکه به بازار ارز نیز نمیرسد و تنها، هزینههای دولت برای تامین کالاهای اساسی را برای مدتی کاهش خواهد داد.
شاید بر اساس همین واقعیت است که زور افزایشیهای بازار نیز در معاملات پشت خطی، چندان چیره نبوده و در حد یک رشد محدود، تغییرات قیمتی ایجاد کرده است. حالا باید منتظر ماند و دید با گشایش رسمی بازارها در روز جاری و آغاز معاملات نقدی، قیمت دلار کدام سمت و سو را برای ادامه مسیر انتخاب خواهد کرد؛ کاهش بیشتر یا افزایش محدود؟