یکشنبه, ۴ آذر ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | 2024-11-24
کد خبر: 96952 |
تاریخ انتشار : 05 ژانویه 2024 - 22:46 |
ارسال به دوستان
پ

قیمت دلار در آخرین روز هفته اخیر متاثر از خبر بمب‌گذاری در کرمان یک پله صعود کرد. علاوه بر بازار ارز سایر بازارهای مالی نیز این افزایش قیمت را تجربه کردند.

اقتصادسنج| قیمت دلار در آخرین روز هفته اخیر متاثر از خبر بمب‌گذاری در کرمان یک پله صعود کرد. علاوه بر بازار ارز سایر بازارهای مالی نیز این افزایش قیمت را تجربه کردند. برخی از کارشناسان اقتصادی این رشد بازارها را مقطعی می‌دانند و معتقدند با تثبیت شرایط سیاسی، شاهد کاهش قیمت دلار در شروع هفته سوم دی خواهیم بود.

قیمت دلار هفته دوم دی با بازدهی مثبت به کار خود پایان داد و این رشد بازدهی متاثر از اخبار نامساعد در خصوص بمب‌‌گذاری تروریستی در کرمان رخ داد؛ در غیر این صورت روند بازار ارز به غیر از پایان هفته همچون ماه‌های گذشته تغییر قیمتی قابل توجهی نداشت. در آخرین روز هفته اخیر دلار با قیمت ۵۱ هزار و ۲۵۰ تومان معامله شد و نسبت به روز چهارشنبه رشد ۶۵۰ تومانی داشت.

برخی کارشناسان اقتصادی با تاکید بر ریسک‌گریز بودن بازارهای مالی معتقدند عامل اصلی بازدهی مثبت بازار ارز در هفته دوم دی خبر حادثه تروریستی در گلزار شهدای کرمان بود. آنها این رخداد را مشابه  جنگ غزه می‌دانند که منجر به ورود قیمت دلار به کریدور ۵۰ هزار تومانی شد و می‌گویند قیمت دلار طی سه روز حدود سه هزار تومان بالا رفت، اما در مدت کوتاهی دوباره به کف کانال ۵۰ هزار تومانی برگشت.

مهار ارز به بهانه تورم 

در روزهای اخیر رئیس‌کل بانک مرکزی از افزایش ذخایر ارزی کشور و بانک مرکزی خبر داد و تاکید کرد که ثبات در بازار ارز ادامه دارد. همچنین فرزین بر ادامه تثبیت اقتصادی و ثبات در بازار ارز، تداوم روند کاهش نرخ رشد نقدینگی و پایه پولی به منظور مهار تورم تاکید کرده است.

با این وجود کارشناسان اقتصادی معتقدند دلار ماه‌هاست با سیاست‌های ارزی بانک مرکزی با هدف مهار تورم، فریز شده است و این فنر فشرده که مورد قبول نهاد پولی کشور نیست، جایی رها می‌شود.

گفتنی است پیمان مولوی تحلیلگران اقتصادی گفته اگر بخواهیم واقعیت‌های کف بازار را ببینیم، در بسیاری از حوزه‌ها شاهد این هستیم که فعالان کسب و کار در تخصیص و دریافت ارز با مشکل روبرو هستند و چرخه‌های عملیاتی آنها، در حال طولانی‌تر شدن است. به نظر می‌رسد که چندین سال پیاپی، با کنترل واردات در وزارت صمت و همچنین نحوه تخصیص ارز در بانک مرکزی، واردات به‌شدت سرکوب شده است. از ابتدای امسال تا انتهای امسال نزدیک به هزار و ۸۰۰ هزار میلیارد تومان خلق نقدینگی خواهیم داشت. با دلار ۵۰ هزار تومانی، این نقدینگی تقاضایی در حدود ۳۵ تا ۴۰ میلیارد دلار را ایجاد می‌کند.

وی مدعی است: «با فروش نفت و صادرات غیرنفتی کشور نمی‌توانیم این میزان تقاضا را پوشش دهیم. این موضوع در سمت تقاضا، خود را با تورم نشان می‌دهد. ملک ۵۴ درصد رشد کرده، مواد خوراکی، طلا و کالاهای دیگر هم رشد داشته‌اند و تنها چیزی که ثابت مانده دلار است.»

مولوی متوسط قیمت دلار را ارقامی در حدود ۴۹ تا ۵۰ هزار تومان می‌داند و معتقد است: «آنچه به آن تثبیت گفته می‌شود، در واقع متوسط نرخ ارز است. بنابراین بر اساس کاهش ارزش پول ملی، قرارگرفتن قیمت دلار در همین مقدار کنونی، از ابتدای سال قابل پیش‌بینی بود. اگر تورم در ایران حدود ۴۰ درصد و در آمریکا سه درصد باشد، مابه‌التفاوت آن ۳۷ درصد می‌شود و متوسط ارزش ریال به میزان ۳۷ درصد، مستعد کاهش ارزش است.»

احتمال برگشت دلار به کف ۵۰ هزار تومانی هست؟

با این وجود به نظر می‌رسد برای هفته پیش‌رو دلار در محدوده‌های قیمتی ۵۰ تا ۵۱ هزار تومانی با نوسانی محدود معامله شود.

گفتنی است روز پنجشنبه قیمت دلار در بازارها همسایه نیز روند صعودی داشت. دلار هرات با رشد ۷۲۰ تومانی به قیمت ۵۰ هزار و ۷۵۰ تومانی رسید. دلار سلیمانیه رشد ۴۰۰ تومانی داشت و با قیمت ۵۱ هزار تومان معامله شد. درهم امارات با ۱۷۰ تومان افزایش روی قیمت ۱۴ هزار و ۲۰ تومانی ایستاد.

 

 

    برچسب ها:
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط اقتصادسنج در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید