شنبه, ۳ آذر ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | 2024-11-23
کد خبر: 74882 |
تاریخ انتشار : 16 سپتامبر 2023 - 21:12 |
ارسال به دوستان
پ

قیمت طلا امروز اندکی افزایشی ثبت شده و قیمت سکه تغییری نداشته است. این روزها سیگنال‌های سیاسی چندان مساعد نیست و اخبار از حفظ و افزایش تحریم‌ها حکایت می‌کنند. در عین حال، به نظر می‌رسد موعد انتقال پول‌های بلوکه شده ایران به قطر و تبادل زندانیان ایران و آمریکا نزدیک است.

اقتصادسنج | قیمت طلا امروز اندکی افزایشی ثبت شده و قیمت سکه تغییری نداشته است. این روزها سیگنال‌های سیاسی چندان مساعد نیست و اخبار از حفظ و افزایش تحریم‌ها حکایت می‌کنند. در عین حال، به نظر می‌رسد موعد انتقال پول‌های بلوکه شده ایران به قطر و تبادل زندانیان ایران و آمریکا نزدیک است.

امروز با وجود تعطیلی بازار، بر اساس اعلام برخی منابع، تا لحظه تنظیم این گزارش، قیمت طلا صعودی است و انواع سکه تغییر قیمتی نداشتند. این روزها قیمت دلار در حالت تعطیلی بازارهای مالی، تغییرات اندکی را تجربه کرده و معاملات غیرقانونی پشت خطی تا حدودی افزایشی است. برخی سایت‌ها قیمت انس جهانی را نیز با وجود بسته بودن بازارهای جهانی صعودی و معادل 1,923.78 دلار ثبت کرده‌اند. این موارد در کنار اخبار سیاسی منفی، می‌تواند روی قیمت طلا و سکه همزمان با بازگشایی بازارها در روز یکشنبه 26 شهریور، اثر بگذارد.

سایت اتحادیه طلا و جواهر تهران، در آخرین به روزرسانی خود که بعد از ظهر امروز، شنبه 25 شهریور انجام شده، قیمت طلا را در روندی اندکی افزایشی، دو میلیون و ۳۵۳ هزار و ۳۰۰ تومان اعلام کرده است؛ حدود 9 هزار تومان بیشتر از روز کاری گذشته. این منبع همچنین قیمت سکه طرح جدید را ثابت و 28 میلیون و ۲۵۰ هزار تومان دانسته است.

قیمت سکه طرح قدیم هم تا لحظه تنظیم این گزارش، روندی ثابت دارد و 25 میلیون و ۳۰۰ هزار تومان اعلام شده است.

قیمت طلا و سکه در هفته‌ گذشته بازدهی متفاوتی داشتند؛ به گونه‌ای که طلا در هفته سوم شهریور بازدهی منفی ۰.۱۹ درصدی داشت و بازدهی سکه رشد 1.36 درصدی را تجربه کرد. به این ترتیب در میان بازارهای مالی، سکه در جایگاه اول و دلار در رتبه دوم بیشترین بازدهی مثبت قرار گرفتند. طلا و بورس نیز با بازدهی منفی همراه بودند.

سیگنال‌های متناقض برای بازار ارز و طلا

این روزها بازارها در ایران سیگنال‌های متناقضی را از تحولات بین‌المللی دریافت می‌کنند. از یک سو اخباری در مورد نزدیک بودن موعد انتقال منابع مالی کشورمان به بانک‌های قطر و مبادله زندانیان ایران و آمریکا منتشر می‌شود. اما از سوی دیگر، بیانیه ضد ایرانی سه کشور اروپایی و افزایش تحریم‌ها در روزهای اخیر، سیگنال‌های نگران‌کننده‌ای را برای بازارها ارسال می‌کند. سیگنال‌هایی که می‌توانند اثر خود را بر بازار ارز و در ادامه قیمت طلا و سکه بگذارند.

حفظ تحریم‌های موشکی

در روزهای گذشته اتحادیه اروپا و آمریکا اعلام کردند که تحریم‌های موشکی ایران را که بر اساس توافق برجام باید 18 اکتبر 2023 (25 مهر) لغو می‌شد، حفظ می‌کنند. اما ابتدا، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ‌کننده مذاکرات وین روز پنج‌شنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که انگلیس، آلمان و فرانسه به اطلاع اتحادیه اروپا رسانده‌اند که خواستار حفظ تحریم‌های موشک‌های بالستیک علیه ایران هستند.

وزرای خارجه این کشورها مدعی شده‌اند که ایران از سال ۲۰۱۹ به توافق پایبند نبوده و این مسئله از طریق سازوکار حل‌وفصل مشکلات برجام رفع نشده است.

در ادامه، متیو میلر سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز اعلام کرد: «واشنگتن با همکاری شرکای اروپایی خود برای مقابله با موشک‌های ایران، تحریم‌ها را تقویت می‌کند.» (ایرنا)

اتحادیه اروپا در هفته گذشته نیز، در بیانیه‌ای که در حاشیه نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی هسته‌ای صادر کرد، با ابراز نگرانی نسبت به توسعه ظرفیت‌های هسته‌ای ایران خواستار همکاری کامل و به‌موقع ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شد. به گزارش ایسنا،در این بیانیه ادعا شده بود، ایران به تعهدات هسته‌ای خود ذیل برجام عمل نمی‌کند و اتحادیه اروپا از این موضوع متاسف است.

افزایش تحریم‌های حقوق بشری

در خبری دیگر، وزارت خزانه‌داری آمریکا لیست جدیدی از تحریم‌های این کشور علیه ایران را منتشر کرده است که نام ۲۹ فرد و نهاد ایرانی در آن می‌شود. آنگونه که ایرنا گزارش داده این تحریم‌ها به بهانه حقوق بشر اعمال شده و از جمله، شامل خبرگزاری‌های فارس و تسنیم و  شبکه پرس تی وی می‌شود.

همچنین به گزارش ایلنا، کانادا نیز شش مقام ایرانی را تحریم کرده و وزارت خارجه این کشور با اعلام این‌که این تحریم‌ها به دلایل «حقوق بشری» اعمال شده، تصمیم کشور متبوع خود را همسو با اقدام‌های اتحادیه اروپا، انگلیس و آمریکا خوانده است.

از سوی دیگر، وزارت خارجه انگلیس نیز به بهانه دفاع از حقوق بشر، اعلام کرد که لندن همگام با آمریکا، استرالیا و کانادا، تحریم‌های هماهنگی را علیه مقامات ایران اعمال کرده است. بر اساس بیانسه وزارت امور خارجه این کشور، محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمد هاشمی معاون این وزارتخانه، علیرضا زاکانی شهردار تهران و سعید منتظرالمهدی سخنگوی فراجا از جمله کسانی هستند که به فهرست تحریم‌ها افزوده شده‌اند. (مهر).

همچنین بریتانیا شرکت ابرآروان، ارائه‌دهنده خدمات ابری اینترنتی را که قبلا توسط ایالات متحده تحریم شده بود، تحریم کرد. ابرآروان متهم است به دولت ایران در سانسور اینترنت کمک می‌کند.

واکنش ایران و روسیه به حقظ تحریم‌های موشکی

در این میان، ایران و روسیه به این تحولات واکنش منفی نشان دادند. وزارت امور خارجه در بیانیه‌ای خطاب به اتحادیه اروپا، در مورد انجام و اتخاذ اقدامات تنش‌زا که بدون سک مدیریت روابط فیمابین را پیچیده و بر روند همکاری‌ها از جمله در مذاکرات رفع تحریم‌ها اثر منفی می‌گذارد، هشدار داد‌ (جماران).

ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه نیز در واکنش به اقدامات چند کشور معدود در اروپا و رژیم آمریکا گفت: متأسفانه برخی طرف‌ها که سوابق تاریخی کاملا تاریک و کارنامه‌ای مردود در موضوع حقوق بشر و زنان دارند، در اقدامی هماهنگ و در تلاشی مذبوحانه و نخ‌نما برای فتنه‌انگیزی در جمهوری اسلامی ایران، بیانیه‌های سیاسی بی ارزش منتشر و بر طبل تحریم‌های تکراری و بی‌اثر می‌کوبند.

وزارت امور خارجه روسیه نیز در واکنش به قصد انگلیس، آلمان و فرانسه برای عدم لغو تحریم‌های ضد ایرانی، تاکید کرد که مسکو از شرکت‌کنندگان اروپایی برجام انتظار دارد به جای تهدید و تحریم، به تعهدات خویش در چارچوب این توافقنامه بین‌المللی عمل کنند (تسنیم).

جزئیات جدید در مورد آزادسازی منابع ایران و تبادل زندانیان

از سوی دیگر، این روزها جزئیات جدید در مورد آزادسازی منابع ایران و تبادل زندانیان منتشر شده است. در همین رابطه، جان کربی هماهنگ‌کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا ابراز امیدواری کرد که با تکمیل انتقال دارایی‌های مسدود شده ایران از بانک‌های کره جنوبی به قطر، پنج تبعه آمریکایی که در ایران در بازداشت هستند، «ظرف‌ روزهای آینده» به ایالات متحده بازگردند (فارس).

همچنین حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه نیز گفته است: شش میلیارد یورو از مطالبات ایران به‌رغم تحریم‌ها در فضای رسمی مبادلات بانکی بین‌المللی در چارچوب سویفت، منتقل می‌شود و طبق شرطی و توافقی که کردیم می‌توانیم از این پول برمبنای نیازهای خود استفاده کنیم.

وی با اشاره به اینکه در آن چارچوب کالاهای دو منظوره شامل حال نخواهد بود و کالاهای غیرتحریمی شامل آن است: موضعی مانند نفت در برابر غذا در دیپلماسی عزتمندانه جایی ندارد و موضوع مهم به‌رغم همه تحریم‌ها انتقال این مقدار پول در چارچوب سویفت است (ایرنا).

این در حالی است که اخیرا، محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس درباره دارایی های بلوکه شده ایران گفته است: بخش عمده‌ای از منابع ارزی آزاد شده را دولت قبل بابت هزینه‌های خودش در آن زمان خرج کرد. اکنون با این منابع، تسویه دولت به بانک مرکزی رخ می‌دهد (ایسنا).

پیش‌بینی قیمت طلا و سکه

با توجه به تعطیلی بازارها در این سه روز اخیر، با بازگشایی بازار ارز در روز یکشنبه 26 شهریور، باید منتظر تاثیرگذاری اخبار این روزها بر نرخ دلار و به دنبال آن قیمت طلا و سکه بود. تاثیری که احتمالا می‌تواند حداقل به صورت موقت، روند بازارها را افزایشی کند.

محمدولی: برجام می‌تواند باعث رونق بازار طلا شود

ابراهیم محمدولی فعال بازار طلا و جواهر و رئیس سابق اتحادیه طلا و جواهر تهران درباره نوسانات کاهشی قیمت طلا و سکه در روزهای گذشته گفت: «بازار طلا رابطه مستقیم با بازار ارز دارد زیرا مکمل یکدیگر هستند؛ همچنین نرخ اونس جهانی نیز تأثیر مستقیمی بر بازار طلا می‌گذارد. بنابراین هر زمان که اتفاق خاصی در این حوزه‌ها بیفتد، قیمت طلا هم بلافاصله دچار نوسان می‌شود.»

وی با اشاره به اثرپذیری بازار طلا از قیمت دلار نسبت به انس جهانی خاطرنشان کرد: «هر رویدادی در دنیا به خصوص در حوزه سیاست می‌تواند بر قیمت طلا اثرگذار باشد. بنابراین رویداد مهمی نظیر وقوع توافق برجام منجر به ثبات بیشتر در بازار فلز زرد می‌شود و باعث رونق بازار طلا نیز می‌شود.»

بذرافشان: بازار تا پایان تابستان آرام است

نادر بذرافشان رئیس اتحادیه طلا و جواهر نیز در خصوص روند قیمت طلا و سکه در روزهای باقیمانده از ماه صفر به تجارت‌نیوز گفت: «به نظر می‌رسد تا پایان ماه صفر که مصادف شده با روزهای پایانی شهریور، نوسان افزایشی یا کاهشی محسوسی در قیمت طلا و سکه نداشته باشیم.»

وی افزود: «تغییرات قیمتی در روزهای باقیمانده از پایان تابستان در بازار فلز زرد، در نهایت قیمت‌های فعلی با نوسان یک تا سه درصدی است.»

بذرافشان با اشاره به نوسانات انس جهانی طلا، بازار ارز و عرضه و تقاضا خاطرنشان کرد: «باید دید در نیمه دوم سال و ماه ربیع‌الاول، آیا رونق به صنعت طلا بازمی‌گردد و شرایط رکودی فعلی تغییر می‌کند یا خیر.»

تجارت نیوز/

لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط اقتصادسنج در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید