اگرچه تاثیر احتمال آتش بس جنگ غزه بر بازار طلای جهانی نیز مشهود بوده و قیمت این فلز را در سیری نزولی قرار داد، اما به گفته «سجاد بوربور» تغییرات سیاستهای اقتصادی آمریکا و نرخ بهره بانکی در این کشور رشد واقعی قیمت را در بازار جهانی این فلز گرانبها آغاز خواهد کرد، اتفاقی که احتمالا بازار طلای داخلی را نیز دستخوش تغییراتی میکند.
اقتصادسنج| اگرچه تاثیر احتمال آتش بس جنگ غزه بر بازار طلای جهانی نیز مشهود بوده و قیمت این فلز را در سیری نزولی قرار داد، اما به گفته «سجاد بوربور» تغییرات سیاستهای اقتصادی آمریکا و نرخ بهره بانکی در این کشور رشد واقعی قیمت را در بازار جهانی این فلز گرانبها آغاز خواهد کرد، اتفاقی که احتمالا بازار طلای داخلی را نیز دستخوش تغییراتی میکند.
بازار طلا و سکه هم مانند دیگر بازارهای مالی به دنبال تاثیرگذارترین اتفاق چند روز گذشته با سخنرانی سید حسن نصرالله در روندی کاهشی قرار گرفت، چرا که به رغم انتظارها برای تشدید تنش در جنگ غزه، فعالان بازارهای مالی سیگنال مثبتی از صحبتهای دبیرکل حزبالله لبنان دریافت کردند و به این ترتیب از یک التهاب بزرگ جلوگیری به عمل آمد. در اولین روز پس از این اتفاق سکه گرمی و ربع سکه به ترتیب ۱۰ و هشت درصد، سکه امامی، سکه طرح قدیم و نیم سکه هر کدام پنج درصد و دلار نزدیک هزار تومان عقبنشینی کردند.
اگرچه این تاثیر بر بازار طلای جهانی نیز مشهود بود و قیمت این فلز را در سیری نزولی قرار داد، اما به گفته «سجاد بوربور» تغییرات سیاستهای اقتصادی امریکا و نرخ بهره بانکی در این کشور رشد واقعی قیمت را در بازار جهانی این فلز گرانبها آغاز خواهد کرد. اتفاقی که احتمالا بازار طلای داخلی را نیز دستخوش تغییراتی میکند.
تداوم رکود در بازار طلا/ تاخت و تاز سکه گرمی در بازار کاهشی طلا
طی دو روز اخیر تغییرات بازار طلا و سکه در سیری ملایم با کاهش قیمت همراه است. «نادر بذرافشان» رئیس اتحادیه بازار طلا و جواهر تهران این را تایید میکند. طبق آخرین گزارش او از آنچه از بازار طلا جریان دارد، قیمتها اگرچه کاهشی است، اما همچنان با قیمتهای قبل از بحران جنگ فاصله دارد. در این مدت هیچگونه تغییری در مقدار تقاضا به وجود نیامده و التهابی در بازار نیست. به گفته او در حال حاضر نوسانات عادی ۱ تا ۳ درصدی در بازار جریان دارد و به طور کلی زمان خوبی برای معامله است.
آنچه در بازار طلای دو روز اخیر خودنمایی میکند سقفزنی سکه گرمی است. این قطعه از روز یکشنبه به کانال ۶ میلیون تومانی ورود کرده است و بر اساس آخرین نرخهای اعلام شده در لحظه تنظیم این گزارش به شش میلیون و ۳۹۰ هزار تومان رسیده است. اما چه میشود که برخی قطعات با وجود کاهش قیمت طلا در مسیری متفاوت قدم برمیدارد و با افزایش قیمت روبهرو میشود؟
افزایش تقاضا دلیل افزایش قیمت سکه گرمی
«سجاد بوربور» کارشناس بازارهای مالی در پاسخ به این سوال میگوید: «برای اینکه بخواهیم یک کالا را بررسی کنیم، علاوه بر ارزش آن کالا باید عرضه و تقاضاهایی که برای آن کالا به وجود میآید هم بررسی کنیم. شما اگر طلای آب شده را بخواهید در بازار بخرید به خدا میرسید. فروش آن بدتر از خریدش است، مگر اینکه یک زرگر باشید. از همین رو مردم عادی نمیتوانند بروند طلای آب شده در کف بازار را بخرند و بفروشند، ولی شما به راحتی سکه خرید و فروش میکنید، چرا که مردم پای خرید سکه با هر حبابی میروند. حالا تصور کنید اگر تقاضا زیاد باشد و عرضه کم قیمتها بالا میرود».
به گفته این کارشناس، این مسئله در ایران خیلی مصداق دارد. حباب سکه بالای ۲۴ یا ۲۵ درصد است، ولی طلای آب شده حدود ۲ درصد است. چرا این تفاوت حباب وجود دارد؟ به دلیل اینکه تقاضا برای خرید سکه بالاتر است.
افزایش انس جهانی طلا با تکرار سناریوی بحران سال ۲۰۰۰؟
پیش بینیهای کارشناسان از بازار طلا نشان میدهد در صورتی که اتفاق تنشزای دیگری رخ ندهد، قیمت طلا ثابت خواهد ماند، چرا که قیمت این کالا تحت تاثیر نوسانات نرخ ارز قرار دارد و از آنجا که قیمت ارز تا پایان سال ثابت خواهد ماند، قیمت طلا نیز با رشد شارپی مواجه نخواهد بود. به باور سجاد بوربور نیز طلا محل مناسبی برای سرمایه گذاری تا پایان امسال است، چرا که طبق پیش بینیهای او افزایش قیمت انس جهانی به دنبال سیاستهای انقباضی آمریکا آغاز خواهد شد و بازار طلا ایران را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.
او در این باره میگوید: «آمریکا دچار رکود تورمی شده و سایستهای انقباضی تیشه به ریشه اقتصاد آمریکا خواهد زد. نرخ بهره بین بانکی بالای ۵ درصد رسیده، اما هنوز به تورمهای تارگت نرسیدند. شاخصهایی مثل رشد اقتصادی، فروش خانههای دست دوم و … نشان میدهد که این کشور در یک رکود فرو رفته است، اما این سیاست انقباضی تا کی میخواهد ادامهدار باشد؟ به نظرم این اقتصاد توان تحمل رشد بهره بین بانکی را ندارد.»
این کارشناس بازارهای مالی در این باره به بحرانهای اقتصادی گذشته آمریکا اشاره میکند و ادامه میدهد: «هر وقت که بحرانی در آمریکا اتفاق میافتاد، نرخ اوراق کوتاه مدت بالای نرخ اوراق بلند مدت مدت میرفته است. این را در تمام بحرانهای آمریکا دیدیم. هر وقت اتفاقی میافتد در گام بعد سیاستها عوض میشود. در Dot-com Bubble سال ۲۰۰۰ یا بحران سال ۲۰۰۸ دیدیم که این اتفاق افتاده بود. در حال حاضر نیز شرایط به همین منوال است، چون به اندازه کافی نرخ بهره را افزایش دادهاند. به دنبال این اتفاقات طلا باز هم رشد خواهد کرد. آنجاست که میگوییم رشد طلای جهانی شروع شده است».
به گفته بوربور تفکر فاندامنتال پایدار است که به ما رشد پایدار هدیه میدهد. این تغییر سیاست آمریکاست که به ما چنین دیدگاهی میدهد نه یک جنگ.
بوربور در پایان خاطر نشان میکند: «جمع اینها به ما نشان میدهد طلای ایران چه آب شده و چه سکه با اینکه حباب هم دارد، گزینه خوبی برای سرمایهگذاری تا پایان سال ۱۴۰۲ است. از آن پس باید دید که چه اتفاقی خواهد افتاد و چه فکتهایی وجود دارد و طبق آن تصمیم گیری کرد».
اقتصاد ۲۴/