شنبه, ۳ آذر ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | 2024-11-23
کد خبر: 38374 |
تاریخ انتشار : 27 ژانویه 2023 - 10:15 |
ارسال به دوستان
پ

در نخستین هفته بهمن‌ماه بازار ارز پرنوسان بود. قیمت دلار دیروز متاثر از اخبار نامساعد بین‌ المللی روند صعودی به خود گرفت و بازارساز نیز نتوانست قیمت این اسکناس آمریکایی را با سیاست‌های خود همراه کند.

اقتصادسنج؛ در نخستین هفته بهمن‌ماه بازار ارز پرنوسان بود. قیمت دلار دیروز متاثر از اخبار نامساعد بین‌ المللی روند صعودی به خود گرفت و بازارساز نیز نتوانست قیمت این اسکناس آمریکایی را با سیاست‌های خود همراه کند.

روند قیمت دلار، در نخستین هفته بهمن‌ماه متاثر از سیگنال‌های بین‌المللی و تلاش‌های داخلی، روند پرنوسانی را پشت‌ سر گذاشت.

این اسکناس آمریکایی که ۲ روز ابتدایی هفته جاری را با روند افزایشی طی کرد، در حالی روز دوشنبه در مسیر نزولی قرار گرفت که نهاد پولی کشور این بار بازار آزاد را به رسمیت شناخت و دست بانک مرکزی از آستین بازارساز خارج شد.

معامله‌گران که با خوشبینی روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه را پشت‌سر گذاشتند، بار دیگر روز پنجشنبه با افزایش قیمت دلار، با بازار احتیاطی و انتظارات تورمی مواجه شدند.

احاطه بازار ارز با اخبار خارجی و سیاست‌های داخلی

در هفته ابتدایی بهمن‌ماه بازار ارز، مخلوطی از اخبار مساعد و نامساعد بود.

سقف دلار سهمیه‌ای افزایش پیدا کرد، حلقه تحریم‌های بین‌المللی تنگ‌تر شد و مسیر عراق برای ورود ارز به کشور در دست‌انداز سخت‌گیری‌های امنیتی آمریکا افتاد، شاخص بورس افت کرد.

همچنین بازار معاملات آزاد ارز از سوی بانک مرکزی به رسمیت شناخته شد و بانک مرکزی ادعا کرد مستقلا و مستقیما بازار مذکور را مدیریت می‌کند.

به این ترتیب سامانه‌ ناخدا یا مرکز مبادله ارزی برای نظم‌دهی به بازار معرفی شد و حساسیت موضوع انتقال دلار به ایران در سطح بین‌المللی بالا رفت و این موضوع، کار را برای ایران بسیار سخت کرد.

آنچه به اختصار اشاره شد عمده مواردی بود که در یک هفته، بازار دلار تهران را دستخوش روند پرنوسانی کرد و در روزهای گذشته قیمت ارز میان افزایش و کاهش قیمت سرگردان بود.

نهایتا این اسکناس آمریکایی روز پنجشنبه در معاملات آزاد تهران با روند صعودی به کار خود پایان داد و در پله چهارم کانال ۴۰ هزار تومانی بسته شد.

از روز شنبه، صرافی‌ها می‌توانند نسبت به خرید ارز به صورت اسکناس از اشخاص حقیقی و حقوقی تحت سرفصل«تامین نیازهای ضروری» اقدام نمایند.

آغاز عرضه ۵ هزار یوروی سهمیه‌ای

صرافی‌ها همچنین مجازند نسبت به فروش منابع تامین شده از این محل، به اشخاص حقیقی ایرانی (بالای 18 سال) و حقوقی مقیم، به صورت یک‌بار در سال برای هر مشتری و پس از احراز هویت وی تا سقف 5 هزار یورو یا معادل آن به سایر ارزها در سرفصل «تامین نیازهای ضروری» اقدام نمایند.

آرامش نسبی ۳ روز میانی هفته اخیر در بازار ارز، متاثر از سیگنال‌های رئیس کل بانک مرکزی بود. فرزین طی یک ماه اخیر که سکان نهاد پولی کشور را در دست گرفته ۲ بار در رسانه‌ ملی حاضر شد و درباره مدیریت بازار ارز اظهاراتی کرد.

این اظهارات باعث شد قیمت دلار در روز بعد از آن دستخوش نوسان کاهشی شود و بازار گمانه‌زنی‌های قیمتی ارز داغ شود.

همان‌طور که اشاره شد رئیس کل بانک مرکزی از  ایجاد سامانه «ناخدا» یا همان مرکز مبادله ارزی سخن گفت و به سفرهای منطقه‌‌ای خود در ۲ هفته اخیر اشاره کرد.

گمانه‌زنی فعالان بازار پس از سخنان فرزین که منتهی به کاهش قیمت دلار شد، حاکی از این بود که چپ نهاد پولی کشور پر است.

دلار با یک بیانیه صعود کرد

اما روز گذشته بازار ارز مغایر با تصور معامله‌گران، که معتقد بودند حداقل بازار این هفته را با روند نزولی به پایان می‌برد، متاثر از یک بیانیه، در روند صعودی باز شد.

اعضای مجلس نمایندگان آمریکا با ۴۲۰ رأی موافق و ۱ رأی مخالف، قطعنامه‌ای علیه ایران تصویب کردند. این خبر واکنش‌هایی را از سوی ایران و تحریم‌ برخی کشورهای اروپایی به همراه داشت.

اثرپذیری بازار از اخبار بین‌المللی در روند امروز قیمت دلار بار دیگر خود را به رخ کشید و قیمت دلار تهران در پله چهارم محدوده ۴۰ هزار تومانی باز شد.

سیگنال بازارهای موازی نیز برای قیمت دلار تهران صعودی شناسایی شد و هرات با قیمت ۴۳ هزار و ۶۰۰ تومان و سلیمانیه با قیمت ۴۳ هزار و ۷۳۰ تومان معامله شدند.

در کنار هرات و سلیمانیه؛ نرخ حواله درهم لیدر بازار بود. درهم در محدوده ۱۱ هزار و ۸۰۰ تومانی باز شد اما به طور پلکانی روند افزایشی را پشت‌ سر گذاشت و در محدوده ۱۲ هزار و ۲۷۰ تومانی بسته شد.

بگیر و ببندهای انتظامی در بازار ارز

ناگفته نماند جو بازار ارز دوباره انتظامی است و رئیس پلیس امنیت اقتصادی تهران اعلام کرد که پنج دلال ارزی شناسایی و دستگیر شدند.

سرهنگ هدایت بهرامی خبر داد: ‌طی دو ماه اخیر بیش از ۲۰۰ دلال ارز و اخلالگر اقتصادی مورد شناسایی قرار گرفته و دستگیر شده‌اند.

وی افزود: برای تمامی این افراد پرونده قضایی تشکیل شده و آنان به دادسرا ارجاع شده‌اند.

معامله‌گران روند هفته‌های پایانی سال را با توجه به افزایش مسافرت‌ها و بستن‌ حساب‌های شرکت‌ها صعودی پیش بینی می‌کنند.

روندی که با وجود تلاش‌های نهاد پولی کشور راه خود را می‌رود و تحلیلگران از ابتدای سال بر آن تاکید کرده بودند.

هر چند تبعیت قیمت دلار از تورم و افزایش انتظارات تورمی را نیز نباید نادیده گرفت و تحلیلگران بازار با وجود روند افزایشی روزهای گذشته به ویژه ۶ ماهه دوم سال، قیمت این اسکناس آمریکایی را همچنان جامانده از تورم بیش از ۵۰ درصدی اقتصاد ایران می‌دانند.

با نگاهی اجمالی به روند قیمت دلار، این اسکناس آمریکایی در سیکل‌های افزایش و کاهش قیمت گرفتار شده است؛ با این تفاوت که روند‌های افزایشی طولانی‌تر است با پرش‌هایی بلندتر، و مسیر کاهشی کوتاه است و قیمت هیچ‌گاه به محدوده‌های قبلی باز نمی‌گردد.

بنابراین روند‌های کاهشی‌ نیز پولبک و بازگشت دوباره به همان روند صعودی قیمت است.

قیمت دلار در هفته‌های پایانی سال چگونه خواهد بود؟

در همین راستا حمید‌رضا جیهانی کارشناس بازارهای مالی درباره قیمت دلار در هفته‌های پایانی سال می‌گوید: در حال حاضر بر قیمت دلار، علاوه بر موضوعات اقتصاد رفتاری و بازار سیاه، مولفه‌هایی نظیر برخی بازیگران ارزی کشورهای خارجی و به عبارتی صرافی‌هایی که در کشورهای خارجی فعالیت دارند، موثر هستند.

او به موضوع تسویه حساب‌های پایان سال میلادی به عنوان یکی از عوامل اثرگذار بر افزایش قیمت دلار در هفته‌های آینده اشاره می‌کند و می‌افزاید: اکثر تسویه‌های دلار کشور از طریق درهم، در امارات در حال انجام است و مشکلاتی که در امارات، در پازل ارزی کشور ایجاد شده بود، تا حد زیادی با سفر رییس کل بانک مرکزی کاهش پیدا کرد و اثرات خوبی در بازارها، در هفته‌های آینده خواهد داشت.

جیهانی می‌افزاید: ناآرامی‌های اجتماعی چند ماه گذشته، موضوع عدم امنیت داخلی و موضوعات فرار سرمایه، مسائل کوتاه‌مدت و مقطعی بوده که بر دلار اثرگذاری داشت و قاعدتا با دیپلماسی ارزی قابل مدیریت خواهد بود.

او می‌گوید: با بررسی قیمت دلار از منظر تکنیکالی، این اسکناس در کانال ۴۰ و ۴۱ هزار تومان در حال معامله است و مدت زیادی در این محدوده پایدار نمی‌ماند.

جیهانی اضافه می‌کند: سقف ۴۴ هزار تومانی می‌تواند محدوده مقاومتی دلار باشد اما باید به موضوع تسویه‌ حساب‌های پایانی سال و افزایش مسافرت‌ها و تامین ارز این سفرها نیز توجه کرد.

لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط اقتصادسنج در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید