شبنم اسدی، کارشناس مسائل اقتصادی گفت: با توجه به تنش های منطقه، بازار دلار و طلا به شدت در حال صعود است و سوالی که مطرح میشود این است که در این شرایط باید چه کاری انجام داد؟
اقتصادسنج| کارشناس مسائل اقتصادی گفت: نرخ دلار از ارزش واقعی خود عقب تر است و با وجود تورم بالای ۳۰ درصد، هر چه فاصله بین رشد دلار و تورم بیشتر شود، در صورت وقوع شوک های سیاسی و اقتصادی، نرخ دلار با شدت بیشتری افزایش خواهد یافت.
شبنم اسدی، کارشناس مسائل اقتصادی گفت: با توجه به تنش های منطقه، بازار دلار و طلا به شدت در حال صعود است و سوالی که مطرح میشود این است که در این شرایط باید چه کاری انجام داد؟
وی افزود: دلار و طلا درحال حاضر از لحاظ قیمتی دارای حباب هستند. نکته ای که مطرح میشود این است که معامله گران معتقدند قیمت دلار و معاملات تجاری منطقهای، حساسیت بالایی به تحولات داخلی و خارجی نشان میدهد و تداوم نوسانات مثبت با حفظ شرایط فعلی تقاضا، بسیار محتمل است.
اسدی به صحبت های سخنگوی دولت اشاره کرد و ادامه داد: سخنان فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت هم درباره تلاش بانک مرکزی برای ثبات در بازار ارز نیز مورد توجه قرار گرفت. مهاجرانی در حاشیه جلسه هیئت دولت گفت: بانک مرکزی به شدت تلاش میکند با مداخلههای خود میزان ثبات را در بازار به حداکثر برسند.
کارشناس مسائل اقتصادی تاکید کرد: باتوجه به اینکه خبرهای مهمی از «ورود بازارساز» به بازار ارز و «تزریق» سنگین دلار و تتر به گوش میرسد، انتظار میرود بازارساز هم در بخش دلار و تتر ورود جدی به بازار داشته باشد. لازم به ذکر است بهزودی روند صعودی بازار ارز نزولی خواهد شد.
اسدی پیش بینی خود از قیمت دلار تا پایان سال را اینگونه بیان کرد: اگر نگاه گسترده تری داشته باشیم تا پایان سال طبق راهبرد های پیش بینی شده دولت از نظر تعادل اقتصادی، در بازار آزاد دامنه ۶۰ تا ۷۰ هزار تومان نقطه تعادلی دلار است. توجه داشته باشید که این صرفا یک پیش بینی است. همواره احتمال رویدادهای غیر منتظره و تغییرات اساسی در اقتصاد و سیاست وجود دارد. این رویدادها ممکن است ارزش دلار را به میزانی بیشتر یا کمتر از حد مورد انتظار برسانند.
کارشناس مسائل اقتصادی افزود: در مجموع، با توجه به سیاست های انقباضی و منابع خارجی بانک مرکزی، حتی در صورت روی کار آمدن ترامپ، بانک مرکزی توانایی کنترل نرخ دلار تا پایان سال را خواهد داشت و نباید شاهد افزایش های شدید باشیم، مگر اینکه سطح تنش های سیاسی افزایش یابد. همچنین، در صورت کاهش قیمت یا محدودشدن فروش نفت به دلیل تحریم های احتمالی، می توان انتظار داشت که نرخ دلار در سال آینده افزایش یابد. اما در شرایط فعلی، بانک مرکزی با توجه به موجودی ذخایر خارجی توانایی کنترل بازار تا پایان سال را دارد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: از سوی دیگر، نرخ دلار از ارزش واقعی خود عقب تر است و با وجود تورم بالای ۳۰ درصد، هر چه فاصله بین رشد دلار و تورم بیشتر شود، در صورت وقوع شوک های سیاسی و اقتصادی، نرخ دلار با شدت بیشتری افزایش خواهد یافت. بنابراین، بهتر است بانک مرکزی اجازه دهد نرخ دلار با سرعت کمتری نسبت به تورم رشد کند. در غیر این صورت، هم این فاصله بیشتر خواهد شد و هم منابع بانک مرکزی برای حفظ ثبات نرخ ارز در شرایط کنونی هدر خواهد رفت. با توجه به رویکردهای اخیر بانک مرکزی، انتظار می رود نرخ دلار تا پایان سال کمتر از نرخ تورم افزایش یابد.