شنبه, ۳ آذر ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | 2024-11-23
کد خبر: 41061 |
تاریخ انتشار : 12 فوریه 2023 - 19:46 |
ارسال به دوستان
پ

قیمت دلار امروز روند صعودی داشت. معامله‌گران محدودیت ورود دلار از افغانستان و عراق را عامل این افزایش قیمت می‌دانند. تحلیلگران نیز معتقدند انتظارات تورمی بالاست و خبری هم از توافقات هسته‌ای برجام نیست.

اقتصادسنج؛ قیمت دلار امروز روند صعودی داشت. معامله‌گران محدودیت ورود دلار از افغانستان و عراق را عامل این افزایش قیمت می‌دانند. تحلیلگران نیز معتقدند انتظارات تورمی بالاست و خبری هم از توافقات هسته‌ای برجام نیست.

امروز قیمت دلا‌ر در بازار معاملات تهران افزایشی بود. برخی از فعالان بازار معتقد بودند این روند صعودی به دلیل فشرده شدن قیمت ارز در دو هفته گذشته است.

با وجودی که در هفته دوم و سوم بهمن‌ماه، بازار ارز در معرض اخبار داخلی و خارجی متعددی قرار داشت اما نهاد پولی کشور با قدرت، دلار به بازار تزریق کرد و مانع از افزایش معنادار قیمت در بازارهای داخلی شد.

فنر قیمت دلار از دست بازارساز پرید

طی مدت مذکور بازار ساز تلاش کرد با افزایش سقف خرید ارز سهمیه‌ای، بالا بردن سود بین بانکی، خبردرمانی و به رسمیت شناختن بازار آزاد و مداخله مستقیم، قیمت را کنترل کند.

اما به نظر می‌رسد محدودیت‌های ایجاد شده در بازارهای موازی، معادلات نهاد پولی کشور را برهم زد. در حال حاضر بازارهای همسایه ورود دلار به کشور را محدود کرده‌‌اند و ترکیه نیز با بحران زلزله دست و پنجه نرم می‌کند.

تصور برخی از فعالان بازار بر این است که تقویت ارزش دلار در ترکیه و وضعیت نابسامان پس از زلزله در این کشور، می‌تواند زمینه‌ساز خروج ارز ایران به سوی کشور همسایه شود.

امروز یکشنبه 23 بهمن‌ماه قیمت د‌لار تهران در نیمه بالایی کانال 40 هزار تومان و در پله پنجم قرار گرفته است. بازارهای موازی نیز رشد قیمت داشتند و سیگنال افزایش به دلار تهران دادند.

فعالان بازار معتقدند تصمیم ارزی طالبان باعث رشد قیمت د‌لار در تهران شده است. امروز دلار هرات 45 هزار و 230 تومان معامله شد. دلا‌ر سلیمانیه 45 هزار و 870 تومان شد و درهم امارات نیز با قیمت‌ 12 هزار و 740 تومان معامله شد.

درهم قیمت دلار تهران را تقویت کرد؟

هفته گذشته حواله درهم با قیمت 12 هزار و 440 تومان مبادله می‌شد. برخی از معامله‌گران معتقد بودند سطح عرضه ارز در بازار داخلی به اندازه‌ای قوی است که زمینه‌ساز ناهماهنگی در قیمت دلار و درهم شده است. به نظر می‌رسد افزایش قیمت د‌لار همان پیشگویی فعالان بازار است، مبنی بر اینکه قیمت د‌‌لار باید تقویت شود تا ناترازی ایجاد شده میان دلار و درهم جبران شود.

از سوی دیگر امید به مذاکرات هسته‌ای از دست رفته و انتظارات تورمی نیز افزایشی است. عوامل فوق موجب شده نگاه معامله‌گران به دلار، صعودی باشد.

سختگیری بانک مرکزی برای دلار

علی طباطبایی، کارشناس بازارهای مالی درباره کنترل قیمت دلار توسط نهاد پولی کشور گفت: «اکنون یکی از عوامل کنترل قیمت دلار در بازار آزاد یا توافقی، ارزپاشی و سخت‌گیری‌های بانک مرکزی است و ارتباطی با روند طبیعی بازار ندارد. بازارساز با روش کنترل عرضه و تقاضا، به صورت موقت می‌تواند قیمت‌ها را کنترل کند.»

او درباره احتمال توافق هسته‌ای برجام خاطرنشان کرد: «متغیرهای اصلی احتمال توافق در بازارهای مالی دیده نمی‌شود. حتی تغییر استراتژی بنگاه‌های اقتصادی نیز در رابطه با وقوع توافق در بازارها مشاهده نمی‌شود.»

این کارشناس بازارهای مالی در ادامه توضیح داد: «احتمال وقوع توافق هسته‌ای در بازارها کم است. اما قطعا اگر توافقی صورت گیرد در دو مرحله بر قیمت دلار تاثیر می‌گذارد. مرحله اول هیجان اولیه و تاثیرپذیری قیمت د‌لار در صورت توافق است. در این مرحله ممکن است که قیمت‌ها با شدت بیشتری کاهشی شود.»

او ادامه داد: «مرحله دوم مربوط به تعادل‌بخشی در قیمت دلار است. در این مرحله اگر توافق مثبتی شکل بگیرد، ممکن است قیمت د‌لار تغییر پیدا کند. اما در کل به نظر می‌رسد حتی در صورت امضای برجام، بازارهای مالی کمترین واکنش را نشان دهند.»

به نظر می‌رسد اخبار مربوط به مذاکرات هسته‌ای برجام به ابزاری برای کنترل بازار آشفته ارز توسط بازارساز تبدیل شده است. در صورت توافق کامل نیز شاید این قیمت چند روزی بشکند اما این راهکاری برای طولانی مدت نیست و واضح است که قیمت دلار برمدار فاکتورهای کلان اقتصادی می‌چرخد.

لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط اقتصادسنج در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید