سید مرتضی افقه با بیان اینکه قیمت دلار با گفتاردرمانیهای رئیس کل بانک مرکزی کاهش پیدا نمیکند، گفت: قیمت دلار و ارز به دلیل تصویب قطعنامه ضد ایرانی در پارلمان اروپا پتانسیل افزایش دارد مگر اینکه این قطعنامه در شورای اروپا عملیاتی نشود.
اقتصادسنج؛ سید مرتضی افقه با بیان اینکه قیمت دلار با گفتاردرمانیهای رئیس کل بانک مرکزی کاهش پیدا نمیکند، گفت: قیمت دلار و ارز به دلیل تصویب قطعنامه ضد ایرانی در پارلمان اروپا پتانسیل افزایش دارد مگر اینکه این قطعنامه در شورای اروپا عملیاتی نشود.
قیمت دلار از دوشنبه هفته گذشته با افزایش تنشهای سیاسی میان تهران و غرب پس از سه هفته ثبات، شروع به افزایش کرد؛ تا جایی که هر یک روز در میان، دلار کانال عوض میکند.
قیمت دلار در حالی به ۴۵ هزار و ۳۰۰ تومان رسیده که رئیس کل بانک مرکزی را به تکاپو انداخت تا تریبون به دست گیرد و خبر از راه اندازی بازار مبادله ارز و طلا تا دو هفته آینده بدهد. محمدرضا فرزین شب گذشته در دومین گفتگوی خبری خود گفت: «در سامانه ناخدا که به زودی رونمایی میشود براساس مستندات به متقاضیان ارز خواهیم داد.»
همین سخنان کافی بود تا معامله گران و بازیگران دلار و ارز در معاملات شبانه به طنز بگویند «مگر قرار است غرق شویم که «ناخدا» برای کشتی دلار تعیین کرده اند؟»
به نظر میرسد این بار رئیس کل بانک مرکزی تلاش میکند با گفتاردرمانی، جلوی التهابات عجیب قیمت دلار را بگیرد یا حداقل از سرعت آن بکاهد؛ اما سوال اصلی این است که آیا موفق خواهد شد؟ و آیا هجوم مردم به بازار دلار کاهش پیدا میکند؟
تنها شرط کاهش قیمت دلار
سید مرتضی افقه، اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز در این رابطه گفت: فعلا پتانسیل قیمت دلار رو به بالاست و با همین اخبار منفی و مثبت مرتبط با تنش تهران و غرب، این افزایش تند یا کُند میشود.
وی با بیان اینکه امروز و فردا این قطعنامه در شورای اروپا برای عملیاتی شدن بررسی میشود، ادامه داد: به نظر من، شورای اروپا قطعنامه پارلمان اروپا علیه سپاه را تصویب نخواهد کرد و در صورت تصویب نشدن قطعنامه، ثبات قیمت دلار یا اصلاح اندک آن در هفتههای آینده، محتمل خواهد بود.
معامله گران ارزی در انتظار تصمیم شورای اروپا
عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز با اشاره به تبعات عملیاتی شدن این قطعنامه در شورای اروپا، گفت: اگر این قطعنامه عملیاتی شود، قیمت دلار با شیب تندی افزایش پیدا میکند و در کوتاه مدت به سرعت ۵۰ هزار تومان را رد خواهد کرد.
افقه ادامه داد: پیش بینی بلندمدت قیمت دلار به این عوامل بستگی دارد که اگر این قطعنامه تصویب شود قطعا ایران هم مقابله به مثل خواهد کرد و اگر این کار را کند، فضا کاملا جنگی میشود و قیمت دلار و ارز و به تبع آن نرخ تورم، افسارگسیخته میشود. اینها واقعیاتی است که نمیتوان چشم خود را بر آنها بست.
پالسهای نگران کننده در بازار دلار
این اقتصاددان با اشاره به صحبتهای شب گذشته رئیس کل بانک مرکزی در صداوسیما گفت: هرچند رئیس کل بانک مرکزی تلاش میکند با گفتاردرمانی از جهش قیمت دلار بکاهد، اما تاثیرگذار نیست. تیم اقتصادی دولت و همینطور رئیس کل بانک مرکزی تا به حال باید فهمیده باشند که انتظارات مردم الان انتظارات ثابت نیست که ایشان این ادبیات غیرعلمی را به کار میبرند.
افقه ادامه داد: انتظارات مردم دچار التهاب و هیجان شده و به همین دلیل به بازار دلار و سایر بازارهای مالی هجوم برده اند. همچنین سخن وزیر اقتصاد مبنی بر اینکه کانالهای دلار فردایی در ترکیه قیمت سازی میکنند نشان از ضعف دولت است، زیرا اینکه یک نفر بتواند با یک کانال تلگرامی در مقابل دولت با این عظمت و این همه ادعا تاثیرگذارتر باشد یک حرف مضحک است.
عامل جهش قیمت دلار این بار غیر اقتصادی است
این عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: تقاضا برای دلار و ارز به دو دلیل عمده در شرایط کنونی، افزایشی شده است، یکی تورم و دیگری انتظارات نگران کننده. به همین دلایل، مردم داراییهای ریالی خود را به یک دارایی باثباتتر ازجمله دلار تبدیل میکنند.
افقه، تلنگر اصلی به قیمت دلار را قطعنامه هفته گذشته پارلمان اتحادیه اروپا دانست و ادامه داد: قطعنامه هفته گذشته پارلمان اروپا تلنگر اصلی را به قیمت دلار وارد کرد و تاثیرات آن تا به امروز ادامه دارد. اینکه دولتهای اروپایی هم آن را تصویب کنند میتواند بر قیمت دلار تاثیر مثبت یا منفی بگذارد، زیرا اگر آنها هم تصویب یا تایید کنند قیمت دلار این بار با شیب تندتری بالا میرود و اگر برعکس، این قطعنامه را تعدیل کردند احتمالا روند افزایشی قیمت دلار متوقف شود و اگر در هفتههای آینده مساله تازه تری پیش نیاید قیمت دلار حتی کاهشی نیز خواهد شد.
هشدار نسبت به تورم افسارگسیخته
این اقتصاددان با بیان اینکه حرفهای تیم اقتصادی دولت از بس ضد و نقیض بوده اعتماد مردم را دیگر جذب نمیکند گفت: فعلا پتانسیل قیمت دلار رو به بالاست و با همین اخبار منفی و مثبت مرتبط با تنش بین المللی این افزایش تند یا کُند میشود.
افقه خاطرنشان کرد: قیمت دلار تا پایان بهمن ماه به همین عوامل بستگی دارد که اگر این قطعنامه تصویب شود ایران هم مقابله به مثل خواهد کرد و در چنین شرایطی، فضا کاملا جنگی میشود و قیمت دلار و ارز و به تبع آن نرخ تورم، افسارگسیخته خواهد شد.
اقتصاد۲۴/