در حالی که هنوز از ناخدا خبری نیست اما زلزله ترکیه قیمت دلار در بازارهای موازی و تهران را تحت تاثیر قرار داد.
اقتصادسنج | در حالی که هنوز از ناخدا خبری نیست اما زلزله ترکیه قیمت دلار در بازارهای موازی و تهران را تحت تاثیر قرار داد.
روز گذشته بازار ارز پس از سه روز تعطیلی بازار آزاد، در انتظار وعدههای رئیس کل جدید و سامانه مبادله ارز و طلا چشمانتظار ماند. صرافیها اندکی کاهش قیمت دلار داشتند و معاملهگران نیز از ترس اقدامات ضربتی و انتظامی با احتیاط ارز مبادله میکردند.
درمان ناچیز بازارساز برای زخم عمیق دلار
ادعای بانک مرکزی مبنی بر مداخله مستقیم و نرخسازی در بازار معاملات ارز آزاد، گمانهزنیها را در بازار افزایش داد.
بسیاری با این تصور که بازار آزاد ارز به طور مستقیم و شفاف توسط بانک مرکزی مدیریت میشود، منتظر آغاز به کار سامانه مبادله ارز و طلا بودند. اما اکنون دو روز از وعده فرزین گذشته و فعالان بازار میگویند بانک مرکزی تا بارها و بارها از یک چسب زخم استفاده نکند کاری برای آشفتگی بازار نمیکند.
معامله گران معتقدند بانک مرکزی با هر ابزاری که در اختیار داشته باشد، مانع افزایش قیمت ارز خواهد شد و بهرهکشی از اخبار با سیاست خبردرمانی تاثیری کوتاهمدت بر قیمتها خواهد داشت.
وقتی صورت مساله یعنی تورم، افزایش تقاضا و نگرانی از کاهش ارزش ریال همچنان باقی است، چگونه میتوان با چنین اقداماتی مساله را حل کرد؟
فعلا بازارساز در قیمتسازی نقش دارد و عدهای از فعالان روند افزایشی قیمت دلار را ناشی از تاثیر زلزله ترکیه میدانند.
تقاضای لیر در دلار تخلیه شد
امروز خریدها در بازار آزاد زیاد بود. فعالان بازار معتقد بودند تقاضای لیر به دلار منتقل شده و این تاثیر بیثباتی فعلی اقتصاد ترکیه است.
قیمت دلار در بازار معاملات تهران ۶۰۰ تومان گران شد. این اسکناس آمریکایی امروز در آستانه ورود به پله پنجم کانال 40 هزار تومان معامله شد.
قیمت دلار در بازارهای همسایه نیز افزایشی بود و دلار سلیمانیه پرچمدار بیشترین افزایش قیمت بود. دلار سلیمانیه با قیمت ۴۵ هزارو ۴۰۰ تومان معامله شد. دلار هرات به ۴۴ هزار و ۳۰۰ تومان رسید و درهم امارات نیز با ۱۰۰ تومان افزایش قیمت با نرخ ۱۲ هزار و ۴۴۰ تومان معامله شد.
اثر دومینویی اقتصاد ترکیه بر تهران
کامبیز اشرفی کارشناس و فعال بازار ارز با اشاره به تاثیر زلزله ترکیه بر دلار تهران گفت: ترکیه یکی از مهمترین شرکای تجاری ایران است و زلزلهای با این وسعت شرایط اقتصادی ترکیه را تحت تاثیر قرار میدهد. به نظر میرسد تقاضای لیر به دلار منتقل شده از سویی تقاضای دلار در غرب کشور نیز بالا رفته است.
او در پاسخ به اینکه آیا کاهش مسافرتهای نوروزی به ترکیه، بر بازار ارز تهران تاثیر میگذارد، گفت: مسافرت را در نظر نگیرید زیرا در مقطع فعلی باید به حفظ ارزش پول توجه کرد. فعلا خریدار زیاد شده و در شرایطی که بیثباتی سیاسی در منطقه ایجاد میشود؛ تقاضا بالا میرود.
افسری در ادامه توضیح داد: این طبیعی است که معاملهگرانی که از خرید و فروش لیر سود میبردند؛ تقاضایشان را به بازار دلار منتقل کنند؛ زیرا احتمال کاهش ارزش لیر بالاست و بیثباتی اقتصادی و سیاسی که در پی زلزله ترکیه به وجود میآید اجتنابناپذیر است.
این کارشناس بازار ارز تاکید کرد: اقتصاد کشورهای همسایه به دلیل همجواری با اثر دومینویی روی هم تاثیر میگذارند.
او درباره چشمانداز قیمت دلار در روزهای آینده گفت: با ورود به سال جدید بازار به طور سنتی ۱۰ تا ۲۰ درصد تحت تاثیر تورم قرار خواهد گرفت. با توجه به پیشبینی تورم ۴۰ درصدی در بودجه ۱۴۰۲ این روند صعودی در قیمت دلار، اجتنابناپذیر است.
افسری افزود: با توجه به تورم، مردم در اسفندماه ترجیح میدهند داراییهایشان را تبدیل کنند و ریال نگه ندارند. بنابراین سیگنالهای بازار تقاضا را بالا میبرد و مردم سعی میکنند با خرید کالاهای سرمایهای ارزش پولشان را حفظ کنند.
تجارت نیوز/