سالانه هزاران میلیارد تومان از منابع شرکت های بیمه صرف تبلیغات بی هدف می شود و هیچ خروجی قابل عرضه ای برای رشد نفوذ بیمه در کشور ندارد.
به گزارش اقتصادسنج؛ سالانه هزاران میلیارد تومان از منابع شرکت های بیمه صرف تبلیغات بی هدف می شود و هیچ خروجی قابل عرضه ای برای رشد نفوذ بیمه در کشور ندارد.
قاعدهای برای شرکتها وجود ندارد که به چه میزان از درآمد خود را صرف هزینه تبلیغات کنند و شرکتها بر حسب شهرت یا ناشناختگی در خصوص بودجه تبلیغاتی خود تصمیم میگیرند.
شرکتهای بیمه نیز از این موضوع مستثنی نیستند و برای ماندن در بازار دست به تبلیغات میزنند. شرکتهای بیمه بدون محاسبه شرکت بزرگ و دولتی ایران سال گذشته حدود دو هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال برای تبلیغات پرداخت کردند که نسبت به سال قبل از آن با رقم یک هزار و ۹۱۵ میلیارد ریال، حدود ۳۰ درصد رشد داشت.
این در حالی است که در سال ۹۸ تنها ۱۳۰۰ میلیارد ریال صرف تبلیغات شرکتهای بیمه شده بود. که این هزینهها طیف وسیعی از روشها از جمله آگهی تلویزیونی، بیلبوردهای میدانی و چاپ بروشور، رپورتاژاگهی و غیره را در بر میگیرد.
شرکتهای بیمه در سال قبل هر چقدر کوچک تر و گمنام تر بودند، هزینه بیشتری را برای تبلیغات صرف کردند. شرکت بزرگی مانند بیمه آسیا که بزرگترین شرکت بیمه خصوصی ایران است، مبلغ ۲۱۷ میلیارد ریال در سال گذشته هزینه کرده و پیش بینی میشود که امسال نیز ۲۳۸ میلیارد ریال هزینه تبلیغات کند.
پیش بینی ها برای امسال نیز کمی عجیب و غریب به نظر می رسد. چرا که پیش بینی می شود که نزدیک به چهار هزار میلیارد ریال را شرکت های بیمه صرف تبلیغات کنند که رقم بزرگی نسبت به دوره های قبل و همچنین درآمد این شرکت هاست.
این در حالی است که شرکت های براساس نسبت خسارت شرایط خوبی نداشته و رشد درآمد در سال قبل ۴۱ درصد اما رشد خسارت نزدک به ۵۰ درصد بوده است.
هزینه های بیمه گری و اداری شرکت های بیمه نیز در سال جاری رشدی نامتوازن نسبت به درآمد شرکتها دارد و نکته مهمتر اینکه سود خالص شرکت های بیمه نسبت به سال قبل کاهش معناداری داشت.
به عنوان مثال نمودار زیر، متعلق به شرکتی است که هزینه تبلیغات شرکت بالای ۵۰ درصد در سال گذشته و پیشبینی های امسال رشد دارد در حالی که زیان ناخالص سنگینی را سال گذشته متحمل شده است.
اما شرکت بیمه دانا عجیب ترین پیش بینی را برای سال جاری داشته و که اعلام کرده در سال جاری هزینه تبلیغاتی بالغ بر ۸۲۳ میلیارد ریال خواهد داشت این در حالی است که در سال گذشته تنها مبلغ ۱۸۸ میلیارد ریال برای تبلیغات پراخت کرده بود.
کمترین تبلیغ برای شرکت بیمه حافظ بود که رقم ۵۰ میلیون ریال را تنها صرف تبلیغات کرد. بیشترین هزینه تبلیغات به شرکت بیمه کوثر اختصاص داشت که رقم ۷۵۲ میلیارد ریال را صرف کرد.
یکی از موضوعات مهم در حوزه تبلیغات هزینه های زیادی است که شرکت ها برای بیلبورد پرداخت کردند اما این بیلبوردها توسط مسائل سیاسی و اجتماعی در هفته های اخیر از بین رفته و عملا هیچ نفعی برای شرکتهای بیمه نداشتهاست.
اما موضوع مهمتر در خصوص هزینه تبلیغات باید به مسئولیت اجتماعی نیز اشاره کرد. شرکت ها در ایران بعضا مسئولیت اجتماعی را از هزینه های روابط عمومی پرداخت می کنند.
شرکت های بیمه ضعیف ترین مسئولیت اجتماعی را در بین بنگاه های اقتصادی دارند. و هر از چندگاهی براساس تکلیف بیمه مرکزی اقداماتی نظیر زنگ مدرسه را اجرا می کنند که آن هم در حد بضاعت شرکت ها نبوده و تنها به رفع تکلیف شبیه است.
براساس شواهد موجود، شرکت های بیمه مانند بانکها معمولا در ابتدای سال مبلغی را برای مسئولیت اجتماعی در نظر می گیرند. ولی اتفاق خاصی در این زمینه نمی افتد.
این در حالی است که اگر همه بنگاه های اقتصادی بر اساس مسئولیت اجتماعی خود رفتار کرده و به مشکلات جامعه بپردازند شاید انبوهی از مشکلات در کشور ریشه کن شود.
اما شرکت های بیمه در این اوضاع سهمی نداشتند و یکی از دلایل اصلی این شرایط داشتن روابط عمومی ضعیف و بدون مسئولیت اجتماعی است، اغلب، خبرنگارانی که به دلیل معیشت سر از روابط عمومی شرکت های بیمه دراورده و هیچ تلاشی برای بهبود اوضاع حرفه ای خود نمی کنند.
جدول زیر بر اساس صورت های مالی و هزینه پیش بینی شده تبلیغات در سال ۱۴۰۱ در چند شرکت بیمه تهیه شده است.
شرکتهای بیمه در سال قبل هر چقدر کوچک تر و گمنام تر بودند، هزینه بیشتری را برای تبلیغات صرف کردند.
شرکت بزرگی مانند بیمه آسیا که بزرگترین شرکت بیمه خصوصی ایران است، مبلغ ۲۱۷ میلیارد ریال در سال گذشته هزینه کرده و پیش بینی میشود که امسال نیز ۲۳۸ میلیارد ریال هزینه تبلیغات کند.