جک J ۴ و فردا ۵۱۱ بهعنوان سدانهای اتوماتیک زیر یک میلیارد تومان، گزینههای قابلتوجهی هستند، اما کدامیک انتخاب بهتری خواهد بود؟
اقتصادسنج| به گزارش پدال در بازار آشفته خودروی کشورمان که قیمتها سر به فلک کشیده، هماکنون اگر خواهان یک سدان اتوماتیک باشید، باید حدود یک میلیارد تومان هزینه کنید و از بین خودروهای داخلی انتخابی جز دنا، تارا و شاهین نخواهید داشت. بااینحال، برای این سدانهای اتوماتیک ایرانی دو رقیب چینی هم وجود دارد که توسط خودروسازان خصوصی عرضه میشوند.
یکی از این خودروها جک J ۴ است که از سال ۱۳۹۷ توسط کرمان موتور مونتاژ میشود و توانسته بازاری برای خود دستوپا کند. خودروی بعدی هم فردا ۵۱۱ است که در سال ۱۴۰۰ توسط فردا موتورز به بازار آمد، اما پس از مدتی تولید آن متوقف شد و حالا بهتازگی دوباره به خط تولید بازگشته است. ازاینرو، در ادامه قصد مقایسه این دو خودروی مونتاژی اتوماتیک را داریم که ارزانترین سدانهای چینی بازار کشورمان محسوب میشوند.
معرفی کلی
این خودروها هردو سدانهایی اقتصادی در کلاس سابکامپکت هستند. جک J ۴ اولین بار در سال ۲۰۱۲ معرفی شد و کرمان موتور از سال ۱۳۹۷ مونتاژ آن را در کشورمان آغاز کرد. هرچند تولید این خودرو در چین در سال ۲۰۱۹ خاتمه یافت، اما در ایران همچنان تولید میشود و قرار است نسخهٔ جدیدی از آن با برند کرمان موتور و نام ایگل هم تولید شود.
فردا ۵۱۱ هم در اصل چانگان آلسوین نام دارد و پیشینه آن به سال ۲۰۰۸ و معرفی نسل نخست آن در نمایشگاه پکن بازمیگردد. دو نسل اول آلسوین کپی واضحی از مزدا ۳ بودند، اما در نسل سوم یا کنونی که در اوایل سال ۲۰۱۸ در نمایشگاه خودروی پکن رونمایی شد، شرایط تغییر کرد و این سدان کوچک از زبان طراحی چانگان بهرهمند شد.
طراحی بیرونی
با توجه به توضیحاتی که دادیم، جک J ۴ خودروی قدیمیتری است و شش سال سن بیشتری نسبت به چانگان دارد که زمان زیادی محسوب میشود و خود را بهوضوح در طراحی بیرونی نشان میدهد، زیرا سدان جک در بیرون کاملاً کهنهتر از رقیب به نظر میرسد. فرم طراحی ساده و بیهیجان J ۴ باعث شده حتی در برابر رقبای داخلی مثل دنا و شاهین هم نتواند حرفی برای گفتن داشته باشد. از سوی دیگر، اما هرچند از عمر چانگان آلسوین یا همان فردا ۵۱۱ هم حدود شش سال میگذرد، اما هنوز هم ظاهر نسبتاً بروز و قابلقبولی خصوصاً در قیاس با J ۴ دارد.
هرچند در طراحی این سدان چینی الهاماتی از دیگر خودروها گرفته شده و بهعنوانمثال جلوپنجره به ساختههای لکسوس شباهت دارد و چراغهای عقب آنهم تا حدودی هیوندای اکسنت را به یاد میآورد، اما پکیج کلی هماهنگ و قابلقبول از آب درآمده است؛ بنابراین، در این بخش باید برتری را با ۵۱۱ دانست. از لحاظ ابعاد، دو خودرو کاملاً نزدیک به هم هستند و عرض یکسانی دارند، اما چانگان با طول ۴،۳۹۰ میلیمتر کمی کشیدهتر از جک با ۴،۳۳۵ میلیمتر است.
داخل
در داخل نیز مثل بیرون، J ۴ سن بیشتر خود را نسبت به ۵۱۱ نشان میدهد. داشبورد تمام پلاستیکی خاکستری، دریچههای تهویه قدیمی، کنترلهای تهویه دستی و صفحه آمپر قدیمی همگی باعث شدهاند کابین جک کاملاً کهنه و از مد افتاده به نظر برسد. این فضا حال و هوایی کاملاً ارزانقیمت را ایجاد کرده است که شاید برای یک سدان چینی اقتصادی ایراد بزرگی نباشد، اما وقتی چنین خودرویی در کشورمان حدود ۸۰۰ میلیون تومان قیمت دارد، آزاردهنده خواهد بود.
از سوی دیگر، کابین ۵۱۱ بهمراتب زیباتر و بروزتر به نظر میرسد. در اینجا شاهد داشبوردی با طراحی بهمراتب مدرنتر هستیم که با دریچههای تهویه دایرهای در طرفین و نمایشگر کوچکی در بالا همراه است. تریم مشکی براق در قسمتهایی مثل غربیلک فرمان نیز باعث شده فضای کابین کمی از حالت اقتصادی خارج شود. از لحاظ جاداری و فضای کابین دو خودرو تقریباً در یک سطح هستند و هرچند در عقب فضای پای چندان بزرگی را ارائه نمیکنند، اما در نوع خود برای سدانهای سابکامپکت قابلقبول خواهند بود. بهطورکلی در داخل هم به خاطر طراحی بهتر، متریال باکیفیتتر و داشبورد مدرنتر باید برتری را کاملاً با فردا ۵۱۱ دانست.
امکانات و تجهیزات
جک J ۴ و فردا ۵۱۱ از لحاظ امکانات و تجهیزات هیچکدام خودروهای تکمیلی نیستند و سازندگان وطنی بسیاری از آپشنهای آنها را حذف کردهاند. بااینحال در اینجا نمیتوان خودروی برتر را مشخص کرد، زیرا بهعنوانمثال، درحالیکه جک J ۴ از کروز کنترل، روکش چرمی صندلیها و نمایشگر لمسی بزرگتر بهره میبرد، فردا ۵۱۱ سانروف، دوربین دید عقب و سیستم تهویه اتوماتیک را ارائه میکند، اما از آپشن مهمی مثل کروز کنترل بیبهره است درحالیکه فقدان دوربین دندهعقب در جک واقعاً نقص بزرگی است.
پیشرانه و گیربکس
این دو سدان چینی از لحاظ پیشرانه بسیار شبیه به هم هستند و هردو از یک موتور ۱.۵ لیتری چهار سیلندر ۱۶ سوپاپ تنفس طبیعی استفاده میکنند.
این پیشرانه در جک ۱۰۳ اسب بخار قدرت و ۱۴۶ نیوتن متر گشتاور تولید میکند درحالیکه این اعداد در چانگان ۱۰۶ اسب بخار و ۱۴۵ نیوتن متر هستند؛ بنابراین، خروجی موتورها هم کاملاً به هم نزدیک است، اما در انتقال نیرو تفاوت بزرگی به چشم میخورد، زیرا درحالیکه جک از گیربکس CVT استفاده میکند، ۵۱۱ به گیربکس پنج سرعتهٔ دوکلاچه مجهز است که برتری بزرگی نهتنها نسبت به J ۴ بلکه در قیاس با دیگر سدانهای اتوماتیک حدود یک میلیارد بازار محسوب میشود.
البته از سوی دیگر، گیربکس جک اقتصادیتر بود و استهلاک و هزینههای نگهداری کمتری دارد.
سواری و رانندگی
قوای محرکهٔ جک J ۴ هرچند کاملاً اقتصادی است، اما برای سدان کوچکی با وزن ۱۱۱۰ کیلوگرم کافی خواهد بود و پس از تأخیر اولیه که خصیصهٔ گیربکسهای CVT محسوب میشود، شتاب و کشش مناسبی را به نمایش میگذارد.
کیفیت سواری هم هرچند برای چنین خودرویی نسبتاً مناسب است، اما در عقب با کوبش همراه خواهد بود درحالیکه با وجود تعلیق نرم و بادیرول در پیچها، نباید انتظار هندلینگ سطح بالایی را از J ۴ داشته باشید. از سوی دیگر، ۵۱۱ هم کیفیت سواری متوسطی را به نمایش میگذارد که نه خیلی سفت و نه خیلی نرم است، اما آزاردهنده نخواهد بود. به لطف گیربکس دوکلاچه، تعویض دندهها هم به سرعت صورت میگیرد و تأخیری احساس نمیشود.
بااینحال، درحالیکه J ۴ در نسخههای جدیدتر در عقب به ترمزهای دیسکی مجهز شده، اما ترمزهای عقب ۵۱۱ کاسهای است. البته قدرت توقف چانگان در رانندگیهای عادی هنوز هم مناسب خواهد بود، ولی در شرایط اضطراری اطمینان J ۴ را نخواهد داشت.
قیمت و جمعبندی
در حال حاضر، قیمت کارخانهای جک نزدیک به ۷۸۰ میلیون تومان است درحالیکه این رقم در بازار حدود صد میلیون تومان بیشتر است و قیمت سدان چینی کرمان موتور را به ۹۰۰ میلیون تومان نزدیک میکند. از سوی دیگر، قیمت کارخانهای دقیق ۵۱۱ مشخص نیست، اما این خودرو توسط نمایندگیهای فردا موتورز با قیمتی بین ۹۰۰ میلیون تا یک میلیارد تومان عرضه میشود؛ بنابراین، چانگان در بازار بیش از صد میلیون تومان از جک گرانتر است که اختلاف قابلتوجهی محسوب میشود. بااینحال، حتی با وجود این اختلاف قیمت، فردا ۵۱۱ را به لطف طراحی بیرونی زیباتر، کابین بهمراتب مدرنتر، گیربکس دوکلاچه و کیفیت بالاتر، باید خودروی برتر این رقابت بدانیم، اما موضوع خدمات پس از فروش و تأمین قطعات یدکی باعث میشود نتوانیم این انتخاب را بهطور قاطع انجام دهیم.
J ۴ با توجه به سابقهٔ بیشتر در بازار کشورمان و گستردگی شبکهٔ نمایندگیهای کرمان موتور، از این لحاظ شرایط بسیار بهتری دارد درحالیکه فردا موتورز از تعداد محدود نمایندگیها و کمبود قطعات محصولات خود رنج میبرد. این موضوع بسیار مهمی است که میتواند خیلیها را از خرید ۵۱۱ منصرف کند درحالیکه توقف عرضه چندین ماهه هم مزید بر علت شده است، اما اگر فردا موتورز بتواند این مشکلات را برطرف کند، ۵۱۱ خواهد توانست به رقیبی جدی برای سدانهای اتوماتیک داخلی تبدیل شود و سهم مناسبی از بازار را به خود اختصاص دهد.